Test: Ljudnivå och värmeutveckling

Yttemperaturerna mäts och antecknas efter 30 minuters belastning vid uppspelning av videoklipp och repetition av 3DMark Fire Strike (Combined). I samma veva antecknas även värden för ljudnivån med mätinstrumentet 15 centimeter från den testade enheten. Testerna utförs med en rumstemperatur på 23 grader och bakgrundsbrus på 32,7 decibel.

Datorns värmeutvecklingen ligger på godkända nivåer både på dess över- och undersida. Vid videouppspelning och lättare användning är det inga problem att sitta med datorn i knät även under även under mer utdragna sessioner.

Precis vid uppstart är datorn praktiskt taget ljudlös, men efter en stund går fläkten igång och pendlar mellan 33,8–34,2 decibel. Datorn är klart hörbar i ett helt tyst rum, men en vanlig konversation eller musik på låg volym räcker för att överrösta det. Sony har tyvärr en väldigt aggressiv fläktkurva, vilket gör att ljudnivån lätt drar iväg ytterligare även vid vad vi anser inte vara hög belastning.

Vid hård belastning blir datorn snabbt varm på sina platser, i synnerhet undersidan visar upp höga temperaturer. Positivt är att datorn är fortsatt sval i datorns nedre region, vilket gör att du kan vila händerna där utan att det upplevs vara för varmt.

Ljudnivån vid tyngre belastning är det högsta vi uppmätt inom kategorin Ultrabook och det toppas endast av MSI:s speldator/orkan GT70. Vinandet är klart påtaglig och märks på långt håll. Genom att ställa in prestandaprofilen i Vaio Control Center till "Silence" går det att få ner ljudnivån till mer acceptabla 42,0–42,5 decibel, men det blir på bekostnad av datorns prestanda.