Överklockning

Precis som för föregångarna Trinity, Llano och Richland är paradnumret för Kaveri upplåsta modeller med suffixet K. Under skalet finns upplåst multipel för enklare överklockning då buss- och minnesfrekvenser kan lämnas orörda.

IMG_9156.jpg

Av SweClockers testade modeller är det därför framför allt A10-7850K som är intressant och därmed aktuell för vidare undersökning. Visserligen går även de låsta modellerna att överklocka i någon mån, dock med sidoeffekter som bland annat att lagringsenheterna måste köras i IDE-läge.

Nämnvärt är att även om konfigurationen får ett par timmars omsorg för att leta lämpliga inställningar finns det nästan alltid mer prestanda att hämta genom ytterligare finslipande. Sist men inte minst, överklockningspotential kan variera stort, resultaten ska därför ses som en riktlinje snarare än en garanti.

AMD A10-7850K

Flaggskeppet A10-7850K har som standard fyra kärnor i 3,7 GHz med möjlighet att kliva upp till 4,0 GHz som högsta turboläge. Den integrerade grafikdelen arbetar med basfrekvensen 720 MHz.

7850k_oc.gif

Med tanke på A-seriens natur överklockas GPU-delen först – det är i grafiktunga scenarion plattformen visar framfötterna. Radeon R7-kretsen följer med hela vägen upp till 1 028 MHz, en ökning på närmare 50 procent. En viss uppoffring krävs dock, spänningen för nordbryggan måste ökas till 1,3 volt för stabilitet.

7850k_oc.png

Processordelen hänger med upp till 4,3 GHz vid 1,475 volt innan prestandaskalningen för GPU-delen hastigt blir allt mer negativ. Det innebär till synes bara 300 MHz över högsta turboläget, i praktiken handlar det dock om ytterligare ökning då den nya frekvensen gäller alla kärnor.

Nämnvärt är att DDR3-frekvensen lämnas på 2 400 MHz vid latenserna 12-13-13-36 – samma parametrar som vid testet av minnesskalning. Det är den högsta nivån moderkortet tillåter utan att modifiera övriga bussfrekvenser och ungefär vad redaktionens moduler mäktar med.