Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Nämnvärt är att SweClockers under hösten 2014 rensat i samband med lokalbyte. Tidigare resultat för ljud och temperatur är därför inte jämförbara.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används mjukvaran Unigine Valley i fördefinierade "Extreme HD", vilken får rulla under en längre tid tills temperatur och ljudnivå har stabiliserats. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 20 °C.

Nvidias strömsnåla grafikkrets GM206 alstrar inte särskilt mycket värme under belastning, vilket syns tydligt under våra temperaturmätningar. Samtliga modeller håller sig svala, med Asus-kortet på testets lägsta 56 °C under belastning. De "höga" värdena vid vila hos Geforce GTX 960-korten är ett resultat av att kortens fläktar står helt stilla.

Temperaturvärdena blir dessutom ännu mer imponerande när de ställs i förhållande till kortens ljudnivåer. Samtliga av partnertillverkarnas modeller har en semipassiv fläktkurva vilket gör dem helt tysta vid vila och lägre belastningsgrader. Det intressanta är dock att korten även håller sig riktigt tysta under full belastning, där samtliga modeller är knappt hörbara trots att fläktarna går igång. Faktum är att vi inte ens kunde mäta någon ljudförändring när fläkten startade på MSI:s Gaming-kort.

När det kommer till spoltjut uppvisade samtliga modeller ett lågfrekvent subtilt surrande under belastning. Generellt sett hörs detta dock endast på nära avstånd och bör inte vara något problem när korten monterats i ett chassi.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6723.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

Effektmässigt är Geforce GTX 960 och grafikkretsen GM206 inget annat än mäkta imponerande. Vid full belastning drar ett referensklockat Geforce GTX 960 i snitt 220 W, vilket är jämförbart med AMD:s Radeon R7 260X – ett kort som Nvidias nykomling utpresterar med nästan 65 procent bättre resultat.

Även partnertillverkarnas kort imponerar här, där de trots sina förhöjda klockfrekvenser inte spårar iväg totalt effektmässigt. MSI:s Gaming-kort har med sina sparsamt höjda klockfrekvenser endast i snitt 5 W högre effektuttag än ett referensklockat Geforce GTX 960 medan Asus och Gigabyte snittar 15 W över.