Sammanfattning

När AMD visade nya Polaris-arkitekturen för världen stod det klart att korten inte kommer tävla mot Nvidia i toppklassen, utan ska erbjuda bra bang-for-the-buck. Samma koncept gäller även för Radeon RX 470 som likt sin storebror RX 480 besitter Polaris 10-kretsen under huven, om än i nedskalat utförande.

RX-470-3.jpg

Kortet som nått redaktionen är nästintill identiskt med referensmodellen, där det främst är kosmetiska skillnader och klockfrekvenser som skiljer. Trots att kylaren är en något mindre påkostad variant än för RX 480 lyckas den hålla ljudnivån i schack, samtidigt som temperaturen inte skenar.

Likt många andra modeller har även denna kylare en täckplåt på baksidan, som sticker ut ovanligt mycket. I redaktionens fall tar en av skruvarna i minnesplatserna på moderkortet och behövs vinklas på ett specifikt sätt för att få på plats korrekt.

I dagsläget är GTX 970 rent krasst ett bättre köp, men samtidigt är Geforce-varianten så pass billig för att det handlar om ett utgående kort. När modellen försvinner från butikshyllorna står endast RX 470 kvar i klassen. För enbart några hundralappar extra går det dock att få tag i RX 480, som även det kan anses vara ett bättre val till den dagen att prisgapet mellan de båda ökar.

Sammanfattningsvis är Sapphire Radeon RX 470 ett trevligt kort som levererar bra prestanda i Full HD-upplösning utan att springa iväg i effektåtgång, även om det är väldigt konstigt placerat rent prismässigt. Återigen råder orden "vänta och se" om priserna jämnar ut sig framöver.

Sapphire Radeon RX 470 levererar god prestanda i klassen.

Fördelar

  • Bra prestanda i klassen

  • God effektivitet

  • Kompetent kyllösning

  • Displayport 1.3/1.4 och HDMI 2.0b

Nackdelar

  • Märklig prissättning

  • Strömförbrukningen skenar vid överklockning

  • Inget för överklockaren

Cirkapris vid publicering: 2 090 kronor
Lägsta pris: