Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för kommunikationsbussar, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge korrekta resultat.

Med alla processorer nedvridna till samma klockfrekvens syns inga överraskningar för Core i9-10980XE i den enkeltrådade Cinebench-körningen, där nivån ligger på densamma som vi såg hos Skylake-X när den lanserades för drygt två år sedan.

Vid flertrådad last rullar Intels nykomling in och placerar sig strax bakom Ryzen 9 3950X. Den sistnämnda modellen har fyra trådar färre att tillgå, men lyckas dock utföra just denna arbetslast mer effektivt än Intels nya flaggskepp.

Vid upplösningen 720p och ihop med spelen Battlefield V och Total War: Three Kingdoms syns en tydlig trend för Intels nya 18-kärniga modell, där denna tar topposition när klockfrekvensen är densamma för samtliga processorer.

Samma fenomen syns även när upplösningen vrids upp till 1 920 × 1 080 pixlar, där Core i9-10980XE tar på sig vinnartröjan i båda speltitlarna när klockfrekvensen är utplanad för hela modelluppställningen.