Intel Core i9-10900K och Core i5-10600K "Comet Lake-S"

Det blir femte gången gillt för arkitekturen Skylake när Intel äntrar testlabbet med tionde generatonens Core-processorer i familjen Comet Lake-S.

Sammanfattning

Om någon berättat för redaktionen vid lanseringen av Skylake år 2015 att Intel skulle ligga kvar på samma arkitektur och tillverkningsprocess fem år senare hade vi nog avfärdat det som galenskaper. Nu står vi dock här, år 2020, med femte inkarnationen av denna trotjänare till arkitektur och på något sätt är det ändå lite imponerande att den på många vis fortfarande står sig än idag.

intel_core_10000-1.jpg

Att kalla Comet Lake-S för en väldigt spännande lansering skulle vara en överdrift. Den är dock ytterst intressant ur aspekten att se hur Intel anpassat sig till AMD:s storartade återkomst på processormarknaden. Borta är den artificiella segmenteringen med avstängd Hyperthreading och återigen tvingas Intel trolla fram fler kärnor och högre klockfrekvenser för att konkurrera.

Precis som vid introduktionen av Coffee Lake Refresh drar Intel fram ytterligare två kärnor ur hatten och lyckas framkalla ett nytt flaggskepp, denna gång med tio kärnor och tjugo trådar. Nykomlingen Core i9-10900K är utan tvekan ett riktigt prestandamonster med riktig hög flertrådad prestanda samt imponerande enkeltrådade klockfrekvenser upp till 5,3 GHz.

intel_core_10000-6.jpg

Ställt mot konkurrenten AMD:s Ryzen 3000 ligger Intel återigen i underläge gällandes kärnantal och till viss del även IPC, vilket gör att det nya flaggskeppet helt enkelt inte kan hålla jämna steg med tolvkärniga Ryzen 9 3900X vid kraftigt parallelliserade laster. Nykomlingen kan i vissa fall kompensera med sina högre klockfrekvenser, men det räcker inte till för att tävla vid denna typ av scenarion.

Även om det börjar bli gammalt att upprepa det vid det här laget går det dock inte att bortse ifrån att Intels trumfkort återigen stavas spelprestanda, vilket är ett område där arkitekturen Skylake och de höga klockfrekvenserna hos företagets förfinade 14-nanometersteknik verkligen kan visa framfötterna.

intel_core_10000-22.jpg

Med Ryzen 3000 och Zen 2 gjorde AMD otroliga framsteg på spelfronten, vilket gjorde att företaget faktiskt kunde närma sig Intels tidigare ohotade nivåer i vissa scenarion. Rent krasst är de dock inte riktigt där ännu, och hur man än vrider och vänder på det har Intel fortfarande ett övertag i bildfrekvens vid spelscenarion där processorn agerar flaskhals.

Hur pass avgörande spelaspekten är får givetvis varje användare bedöma själv. Intels övertag minskar markant när man kliver ner från den översta klassens grafikhårdvara, vilket gör det mindre viktigt för folk som exempelvis rör sig i mellanklassen. Är man dock på jakt efter att para sin 240 Hz-skärm med något som kan skyffla bildrutor i samma takt kan Intels försprång vara värt att ha i åtanke.

lga1200.jpg

Comet Lake-S ackompanjeras av en helt ny sockel samt 400-seriens styrkretsar, vilket bryter all bakåtkompatibilitet med tidigare moderkort. Sett till hur få nyheter toppkretsen Z490 för med sig, där denna i mångt och mycket påminner om Z390 funktionsmässigt med vissa förbättrade nätverksfunktioner, känns detta givetvis ganska tråkigt.

Det gör inte heller saken bättre att Z490 följer i samma fotspår som AMD:s X570 med förhållandevis dyra moderkort. Många av dessa är väldigt påkostade med fläskig strömförsörjning och många integrerade finesser, men för den som vill bygga något lite mer prisvärt med någon av de billigare processorerna ur Intels sortiment blir prisfördelningen väldigt skev.

intel_core_10000-25.jpg

Alternativet här är då att vänta på den billigare kretsen B460, vilken vid en första anblick känns som en fin matchning för exempelvis Core i5-10600K. Tyvärr fortsätter Intel att artificiellt begränsa överklockningsfunktionerna på den kretsen, vilket gör att den i slutändan snarare mer är lämpad för de nedlåsta modellerna utan "K"-suffix.

För att knyta ihop säcken på hela kalaset är vi återigen i en position där det inte finns en specifik processor som är bäst på precis allt. AMD:s Ryzen 3000-familj har varit en stark favorit på redaktionen det senaste året, då dessa erbjuder konkurrenskraftiga prislappar, en modern plattform samt balanserad prestanda för både flertrådade applikationer och spel.

intel_core_10000-11.jpg

Är man dock en användare som använder mjukvara som förlitar sig mer på råkraft i form av klockfrekvenser snarare än många trådar, eller kanske primärt spelar på sin dator med väldigt hög uppdateringsfrekvens, kan vi dock inte räkna ut Intel ur leken ännu. Företaget har fortfarande klara styrkor på vissa fronter.

Intel Core i9-10900K

intel_core_10000-22.jpg

Det nya flaggskeppet Core i9-10900K är en riktigt snabb processor som med sina tio kärnor hanterar flertrådade laster med bravur – om än inte i närheten av samma nivå som konkurrenten AMD:s Ryzen 9 3900X. Modellens höga klockfrekvenser ihop med arkitekturen Skylake är fortsätt ett ytterst starkt kort för spel, där främst användare som strävar efter hög uppdateringsfrekvens har mycket att hämta.

Ställt mot föregångaren Core i9-9900K är det egentligen inte mycket nytt under solen förutom de ytterligare kärnorna och marginellt högre klockfrekvenser. Sett till det är modellen knappast en vettig uppgraderingsväg för den som redan är investerad i den förstnämnda processorn om man inte är väldigt angelägen om att få ut ytterligare prestanda i kraftigt flertrådade applikationer.

Core i9-10900K är inte på något sätt ett självklart val över AMD:s Ryzen 9 3900X, där den sistnämnda helt klart har en del styrkor gällandes kärnantal och förbättrad IPC. Värdesätter man dock applikationer och spelscenarion som snarare tar nytta av höga klockfrekvenser kan modellen ses som ett utmärkt val i den översta prestandaklassen.

Intel Core i9-10900K är en utmärkt processor med utmärkt flertrådad prestanda samt rysligt mycket kraft för spel

Fördelar

 • Utmärkt flertrådad prestanda

 • Ypperlig enkeltrådad prestanda

 • Spelprestanda i toppklass

Nackdelar

 • Begränsas av sin strömbudget

 • Något försämrad energieffektivitet

 • Dyr plattform med få nyheter

Pris vid publicering: 5 990 kronor

Intel Core i5-10600K

intel_core_10000-21.jpg

Den nya sexkärniga modellen Core i5-10600K känns betydligt mer spännande än sin föregångare Core i5-9600K, då nykomlingen utrustas med Hyperthreading och därför får betydligt bättre flertrådad prestanda. Ytterligare höjda klockfrekvenser gör därtill att modellen fortsätter hålla fortet starkt vid spelande i hög bildfrekvens.

Där modellen tappar är främst en ganska hög prissättning, vilket placerar processorn mellan AMD:s sex- och åttakärniga modeller. Med anledning av detta behöver man ta ställning till huruvida spelprestandan är det viktigaste eller om fler kärnor för några hundralappar till från det konkurrerande laget kan vara ett alternativ.

Intel Core i5-10600K är en bra processor som lämpar sig särskilt för spel

Fördelar

 • Mycket bra flertrådad prestanda

 • Mycket bra enkeltrådad prestanda

 • Utmärkt spelprestanda

Nackdelar

 • Försämrad energieffektivitet

 • Dyr sett till kärnantalet

 • Dyr plattform med få nyheter

Pris vid publicering: 3 290 kronor

Skicka en rättelse
0

Netatmos nya utomhuskamera har siren för att skrämma inkräktare

Med Netatmos nya kamera får du koll på dina utomhusmiljöer, och kan direkt agera om en oönskad inkräktare dyker upp. Läs mer

3

AMD Ryzen 7 4700G Pro och 5 4400G Pro i prestandatest

I Ryzen 4000-familjen sällskapas både åtta och sex kärnor med integrerad grafik, och nu Fire Strike-testas två sådana processorer. Läs mer

11

Rykte: AMD Ryzen 4000 följs av "Warhol" med Zen 3 och 7 nanometer i repris

En bild från produktplan antyder att AMD följer Ryzen 4000-familjen med fler Zen 3-baserade processorer, innan nya Zen 4 gör entré. Läs mer

45

Hur hanterar du sociala aspekter vid hemarbete?

På grund av coronapandemin jobbar många hemifrån och i forumet undrar chefredaktör Anton hur du hanterar sociala aktiviteter. Läs mer

29

Sliger Conswole – Jonas första titt på sitt nya vardagsrumschassi

Jonas har blivit med nytt chassi, vilket ska stå som bas när speldatorn i vardagsrummet byggs om i sommar. Häng med på en första titt på Sliger Conswole! Läs mer

I samarbete med AOC
78

AOC del 4: CQ27G2U och Q27G2U – VA-paneler med allroundegenskaper

Del 4 går igenom de två 27-tummarna CQ27G2U och Q27G2U, krökt respektive plan, vilka har mer allroundkaraktär jämfört med de övriga VA-panelerna i genomgången Läs mer

7

Fredagspanelen 195: Comet Lake-S, Matisse Refresh och dyra trådlösa tangentbord

Jonas och Kenneth möts i SweClockers studio för att snacka om processorer, moderkort och otroligt dyra tangentbord. Läs mer

25

Sony avtäcker Playstation 5-nyheter nästa vecka

Den 4 juni avtäcker Sony nyheter om kommande spelkonsolen Playstation 5, vilket förhoppningsvis innefattar konsolen i sig. Läs mer

15

Steam Cloud Play stöder strömmande speltjänster – Geforce Now först ut

Valves satsning på strömmande speltjänster heter Steam Cloud Play och låter Steam-titlar strömmas på andra speltjänster. Läs mer

9

Samsung lanserar Galaxy Book S med Intel "Lakefield" under huven

Som tidigare avslöjats överger Samsung ARM-processorer till förmån för Intel "Lakefield" i bärbara datorn Galaxy Book S. Läs mer

37

HP introducerar Reverb G2 – VR-headset i samarbete med Valve och Microsoft

HP ser ut att skaka om på marknaden för VR-headset genom nya Reverb G2 som bland annat bjuder på 9,3 miljoner pixlar. Läs mer

12

Qualcomm introducerar nätverkskretsar med Wifi 6E och Bluetooth 5.2 i år

Qualcomm introducerar en rad trådlösa nyheter i år som integrerar både Bluetooth 5.2 och nästa generations Wifi över 6 GHz-bandet. Läs mer