Test: DaVinci Resolve

davinci_resolve.png

Egenskap

Värde

Titel

Davinci Resolve

Utvecklare

Blackmagic Designs

Syfte

Videoredigeringsprogram

Lanseringsdatum

2004

Systemkrav

-

DaVinci Resolve har länge används professionellt för färgkorrigering och grading av video, men har även kommit att bli ett riktigt kompetent, och därtill gratis, verktyg för videoredigering. Programmet avlastar visserligen en stor del av bördan på grafikkortet, men använder mer än gärna flerkärniga processorer flitigt när det är dags att rendera ut videon.

Vi använder oss av ett fyra minuter långt klipp från SweClockers studio som ursprungligen spelats in i 50 bilder per sekund vid upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. Efter att ett skärpefilter applicerats renderas sedan klippet ut i programvarans förinställda Youtube-profil.

Videorendering i DaVinci Resolve är flertrådat men dock med avtagande avkastning vid väldigt höga trådtal från processorerna. Detta ger Core i9-10900K ett guldläge att briljera med sina väldigt höga klockfrekvenser, vilket i slutändan ger ett resultat som räcker till för att prestera likvärdigt med tolvkärniga Ryzen 9 3900X.

Lillebror Core i5-10600K skalar här av en dryg minut på renderingstiden ställt mot föregångaren Core i5-9600K och går i mål en handfull sekunder snabbare än Core i7-8700K. Resultatet räcker dock inte riktigt till för att knuffa upp processorn ovanför sexkärnga Ryzen 5 3600.