Sammanfattning och omdöme

En OLED-TV som en bildskärm till datorn blir ett allt populäre val med tanke på den bildkvalitet en OLED kan ge. LG OLED 42C2 kombinerar de bildmässiga fördelarna hos OLED med spelfunktioner likt AMD- och Nvidia-certifierad VRR/Adaptiv synk, 4K/120 plus finesser och funktioner som passar för spelandet. 42C2 är också lika excellent för filmtittande då det är på samma kvalitetsnivå.

42 tum kan dock vara på gränsen för var vad som fungerar med mångas skrivbord.

Toppklass för spel och film

Kontrastomfånget, dynamiken och närvaron hos OLED-bilden går inte att få med en traditionell LCD-spelskärm. För grafikfyllda och upplevelsebaserade spel med ögongodis, särskilt med HDR, finns det egentligen inga alternativ till de fåtal OLED som finns. Ingen traditionell LCD-spelskärm kan svara mot den här upplevelsen.

Priset som OLED 42C2 kan komma att landa på runt höstens reor gör det ännu tydligare hur mycket bildkvalitet man får för pengarna. Även jämfört med LG 42C2:s inledande fullpris har LCD-spelskärmarna svårt att möta den kvaliteten du får. Riktigt påkostade LCD-spelskärmar med mini-LED-FALD och liknande teknik kan fortfarande mer och ändå inte riktigt matcha bildkvaliteten hos LG OLED 42C2.

42C2_frilagg_intro.png

Ifall vi ser 42C2 enbart som en skärm för spel och filmtittande är det därför toppklass! Det går inte att få något bättre och alternativ likt dedicerade OLED-skärmar är nästan obefintligt. Fast nu är det inte så enkelt.

Fingervarning för kontor och jobb

Som renodlad bildskärm är OLED 42C2 inte alls ett självklart val. LG väljer att reglera panelens ljusstyrka där du som användare aldrig kan få en konsekvent upplevelse. Ljuset dämpas gradvis av sig självt för att plötsligt tända till igen. WOLED-Subpixelstrukturen påverkar även text och grafik vilket ytterligare kan bli ett problem beroende på hur prioriterar din användning ned på pixelnivå.

Ska man dra gränsen någonstans är det att 42C2 inte kan rekommenderas som en reguljär skärm för kontor och hemmakontor. LG 42C2 fungerar för ett par timmar då och då med den där slitna klyschan om att surfa och läsa e-post. Försöker du plocka hem din lön med långa arbetsdagar kan 42C2 bli en rätt besvärlig skärm. För dig som kräver konsekvens kring ljus och tänker i termer av att arbeta med foto, video och grafik är 42C2 inte alls någon lämplig lösning i mina ögon.

När jag efter tre veckor till slut packade ned 42C2 fick jag ställa tillbaka en helt vanlig 27-tums 4K med IPS-panel. Då var det som att lugnet, tillförlitligheten och pixelprecisionen kom tillbaka. Det var en befrielse att återgå till det alldeles normala. Det var väldigt skönt att slippa det godtyckliga ljuspumpandet.

Men jösses! Spelen blev ju på en gång mycket plattare och tråkigare.

LG OLED 42C2 extraknäcker som spelskärm för högsta möjliga bildkvalitet, då särskilt HDR

Fördelar

  • Bildkvalitet och dynamiskt omfång bortom traditionella spelskärmar

  • Återger HDR som inget annat

  • Spelegenskaperna överlag

Nackdelar

  • Ständigt föränderliga ljusnivåer

  • Problematisk som kontorsskärm

  • Komplex produkt

Cirkapris vid publicering: 15 500 kronor
Lägsta pris: