Ljusstyrka, ABL och temperaturreglering

Med OLED 42C2 kommer du inte få full kontroll över hur starkt den lyser. Även om PC-läget vid SDR minskar ljuspumpandet mot övriga bildlägen kommer 42C2 alltid själv styra över ljusnivåerna. Detta kan göra att 42C2 pendlar irriterande tydligt i ljusstyrka och beroende på vilka krav du ställer faktisk göra den till en direkt olämplig bildskärm.

Kortfattat om ljuspumpandet hos LG42C2

Energireglering och inbränningsskydd kommer att godtyckligt styra över hur ljusstark panelen är vid varje givet tillfälle:

  • PC-läget ger runt 200 nits som mest för SDR och PC-läget rekommenderas för att behålla högsta färgupplösning och för att hålla ljuspumpandet mildast möjliga

  • PC-läget ger uppemot 700 nits vid HDR men då är det med ständig föränderliga ljusnivåer

  • Andra lägen än PC-läget ger sämre färgupplösning och kan ge högre men då också mer varierande ljusstyrka

Du kan med 42C2 – eller med många andra OLED-TV för den delen – inte räkna med en viss exakt ljusstyrka i fråga om hur många nits du får utan det kommer att variera rejält med situationen. 42C2 kommer att pendla i ljusstyrka utanför din kontroll. Vilket kan vara en stor och svidande nackdel om du tänkt använda 42C2 som en bildskärm och behöver konsekvens i hur den alstrar ljus.

42C2_ABSL_poff.jpg

LG:s inbränningsskydd kommer att dimma panelen när den tycker att bilden är statisk för att sedan tända upp igen när du genomför en förändring. Detta beteende är låst på servicemeny-nivå och kan inte ändras utan särskild fjärrkontroll. Sådana ändringar riskerar häva garantin.

Ljuspumpandet är däremot inte lika uppenbart vid spelande, särskilt som spelande av sin natur leder till mer föränderlig bild vilket i högre grad maskerar ljuspumpandet och de inbränningsskydd som finns. Situationen är rätt annorlunda när du sitter med ett office-program och där den ständigt skiftande ljusnivån kan märkas minut för minut.

PC-läget med SDR är den rekommenderade inställningen för att hålla full färgupplösning. Då får vi som mest 200 nits vilket är en jämförelsevis blygsam nivå men fullt tillräcklig för de flesta kontor, särskilt hemmakontor. Behöver du mer än 200 nits för ditt kontor? Då är OLED sällan den lämpligaste tekniken.

Klicka för mer information

42C2 kommer att styra godtyckligt över ljuset

Hur en OLED fungerar kring ljusstyrka är ett väldigt komplext ämne. Här skulle jag kunna skriva en alldeles egen artikel och presentera mätningar hela dagen tills kossorna kommer hem och katten kräks. Så vi tar den korta versionen. Ja, så kort det nu kan bli.

  • Reglaget Högsta ljusstyrka (Av, Låg, Mellan och Hög) avgör hur mycket OLED-panelen ska tillåtas pumpa ljus. Lämpligast för att använda 42C2 som en skärm är Av-läget. PC-läget låser till Av vid SDR och låser till Hög vid HDR.

  • Reglaget OLED-pixelljusstyrka (0–100) styr panelens fysiska ljusstyrka och det i relation till vad Högsta ljusstyrka står på. Fast även energisparlägen, bildens innehåll, ifall du kör SDR eller HDR, samt var 42C2 befinner sig i sin interna temperatureglering påverkar detta. Plus hur 42C2:s interna inbränningsskydd tolkar bilden som statisk över tiden. Det finns ingen linjär relation mellan vad reglaget OLED-pixelljusstyrka står på och mängden nits du faktiskt får ut.

  • Vid nära statisk bild kommer ljuset gradvis dämpas efter ett par minuter och plötsligt tända upp igen när du förändrat bilden tillräckligt mycket

  • Vid SDR i PC-läge får du med OLED-pixelljusstyrka: 100 runt 200 nits i SDR i testbilder, oavsett APL-ljusnivån i testbilden

  • Vid SDR i PC-läge får du med OLED-pixelljusstyrka: 50 runt 100 nits i SDR i testbilder, oavsett APL-ljusnivån i testbilden

  • I praktiken kommer däremot nivåerna över en om flera minuter att pendla med plus 20 procent till minus 50 procent som följd av energireglering och inbränningsskydd.

  • Viss ABL finns i praktiken där du vid SDR får något lägre ljusstyrka när bilden är mörk och något högre ljusstyrka med ljusare innehåll.

  • Vid HDR i PC-läge kommer OLED-pixelljusstyrka: 100 ge strax över 700 nits. I praktiken pendlar det mellan 550–730 nits beroende på tillfälle.

  • Vid HDR i PC-läge kan du sänka till OLED-pixelljusstyrka: 50 för att nå runt 400 nits

  • Vid HDR kommer antalet nits att pendla med flera hundra nits baserat på bildens innehåll

  • 42C2 kommer att lagra olika bildinställningar för SDR och SDR utan att du själv behöver ändra bildminne, vilket är den önskvärda lösningen

  • Testexemplaret kom med den äldre WBC-panelen. Nyare exemplar kan tillverkas med den ljusstarkare WBE-panelen. Räkna då med 10–20 procent mer ljus.

Visa mer

En förklaring av ABL, APL och varierande ljusnivåer

Eftersom varje OLED-subpixel är sin egen ljuskälla kommer OLED-panelens ljusstyrka baseras på en gräns för hur mycket energi som kan fördelas över ytan. Ju mer av panelens yta som ska lysa ljust, desto mindre ljusstarkt kan den ytan lysa. Detta kallas ABL, Automatic Brightness Limiter.

Att lysa vitt med ett 10 procent stort fönster ger mer ljusstyrka i rena nits jämfört med att låta hela panelen, 100 procent, lysa med vitt. Då sjunker mängden nits varje pixel kan alstra eftersom det finns gränser för hur mycket energi panelen kan dra och hur varm den får bli. Ljuset man får ut baseras på signalens innehåll vilket brukar beskrivas APL, Avarage Picture Level.

42C2_ABL_SDR.jpg

Vid SDR och PC-läge kommer panelen sänka sitt ljus något vid mörkare bildinnehåll och öka något vid ljust innehåll. Utöver att cykliskt själva ändra nivåerna. Ljusnivåerna är aldrig helt stilla utan skiftar synbart.

Helt vitt är 100 procent APL. Vid Office-program och liknande är man närmare 80 procent medan spel och film ofta är långt under 50 procents APL-nivå. Med andra ord varierar förutsättningarna för 42C2:s ljusreglering hela tiden med vad du gör på skärmen.

Nu kan ABL-förfarande dämpas av att man kör OLED-panelen mer modest i ljusstyrka, vilket då PC-läget gör med kring 200 nits som högsta fysiska ljusstyrka. Fast det slutar alltså inte där. Värmeavledningsförmågan och hur länge panelen lyser att styra över den faktiska ljusstyrkan för varje tillfälle via TV:ns temperaturregleringssystem.

Här testade jag att under en timme vanligt skrivbordsanvändande mäta hur starkt panelen lyste med PC-läge, SDR och OLED-pixelljusstyrka: 50. Inom loppet av 10–15 minuter pendlade ljusstyrkan mellan 65–115 nits och det fanns en cyklisk variation. Vid HDR kör 42C2 berg- och dalbana med ljusnivåerna helt beroende vad som sker i bilden för stunden och var den interna energiregleringen befinner sig.

Skydden kommer ändå att pumpa ljusnivån

Utöver allt du gör med bilden tillkommer även inbränningsskydd som gör att när 42C2 tolkar bilden som för statiskt börjar den sakta dimma ned panelen. Vid datorbruk kan det inträffa när du läser text, till exempel rullar igenom den här artikeln och sådant som lugna passager i filmer och spel. När bildens föränderlighet kliver över en tröskel och anses vara tillräckligt icke-statisk tänder panelen upp igen på ett ögonblick.

42C2_ABL_HDR.jpg

Vid HDR i PC-läget flyter ljusnivån med vad du har i bild. Ljust bildinnehåll och panelen dämpar direkt. Mörka gränsnitt, dark mode, kommer då lysa extremt ljusstark där den kan lysa, likt vit text mot svart bakgrund. Utöver detta kommer HDR cykliskt ändras minut för minut.

Det här kan du inte styra över i detalj. Fast du får med PC-läget ett något mildare ljuspumpade än övriga bildlägen så länge du kör SDR. Med HDR är det verkligen inte så. Ju mörkare innehåll – exempelvis dark mode i programmen – desto starkare lyser vitt. Rekommenderat därför att du endast använder HDR vid spelande och filmtittande då Windows med detta starka ljuspumpande kan bli rätt besvärligt.

Servicemenyerna kan ordna detta?

Det finns servicemenyer som kan stänga av en hel del av de funktioner som reglerar panelens beteende. Därför kommer diskussionen ofta upp i forum om just servicemenyn som en tänkbar lösning. Termer som ASBL, Automatic Static Brightness Limiter samt TPC, Temporal Peak Luminance Control är vanliga i diskussionen och kommer från inställningar i just servicemenyn.

För att nå servicemenyn krävs en servicefjärrkontroll vilket inte är en självklarhet att få tag på eller att emulera. Att ändra i servicemenyn själv gör att du förändrar produkten på ett sätt den inte är tänkt att fungera för. Detta är endast en lösning så länge det är du själv som tar riskerna.

LG:s service och support byter OLED-paneler med inbränningsskador så länge de är inom den treåriga reklamationsrätten. Detta så länge du undviker att fipplar med kritiska skyddsmekanismer i servicemenyerna vill säga. Ändrar du i servicemenyn riskera du att häva garantin.

Vi har inte använt oss av servicemenyerna under testet.