Specifikationer och utseende

NSA-220 är en av Zyxels första NAS-enheter för hemmamarknaden. Den stödjer i skrivande stund upp till två terabyte lagringsutrymme beroende på hårddiskar man väljer att införskaffa. Specifikationerna ser ut som följande:

Namn

Zyxel NSA-220

Antalet hårddiskar

2 SerialATA-300

Processor

Marvell 88F5182 500 MHz

Minne

128 MB

Flashminne

16 MB

Operativsystem

Linux (kernel 2.6)

Nätverk

1 st. RJ-45 m. gbit

Nätverkskort

Marvell 88E1111

USB-portar

2

eSATA-portar

Nej

Fläktar

1 st. 50 mm

Storlek djup

11,3 cm

Storlek höjd

14,2 cm

Storlek bredd

20,2 cm

Vikt

1,5 kg (utan hårddiskar)

Nätaggregat

Extern 12V 3,42A

RAID-lägen

JBOD, RAID0, RAID1

Nätverksprotokoll

TCP/IP, UDP, CIFS/SMB, FTP, HTTP

Certifieringar

DLNA

Operativsystemsstöd

Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 2003 Server, Linux Redhat

I förpackningen hittar vi följande:

  • 1 st. Zyxel NSA-220

  • 1 st. nätaggregat 12V

  • 1 st. nätverkskabel 3 meter

  • 1 st. programskiva (CD)

  • 1 st. garantikort

Likt de flesta andra NAS-enheter är NSA-220 rätt liten. Andra NAS-produkter är svarta eller gråa men här har Zyxel hakat på Apple-trenden att elektronik skall vara i vitt och tillverkat enheten endast i vit färg. Framsidan domineras av en stor display-liknande yta samt två stycken USB-portar längst ner till höger. Den är rätt tung och har ett skal i stål samt en framsida i plast. När man tar i den känns den helt klart robust.

Genom att montera hårddiskarna på höjden istället för bredden har Zyxel lyckats göra enheten rätt smal jämfört med många andra typer av NAS-servrar. Enligt vårt tycke passar den in i nästan vilken miljö som helst med den svarta skärmen och det vita skalet. Den står även stadigt på underlaget via fyra stycken gummifötter som även gör att vibrationer inte överförs från enheten till skrivbordet.

Lufthål på den främre delen av ena sidan gör att fläkten alltid blåser ut fräsh luft ur chassit.

Baksidan har en nätverksport samt ingång för strömkabeln från nätaggregatet. Vidare hittar vi en knapp som återställer enheten till orginalskick mjukvarumässigt. 50-millimetersfläkten från tillverkaren Adda ser till att hårddiskarna är svala. Nästan längst ner står det "Power Consumption: 65 Watt max". Vi skall senare i artikeln undersöka hur energiförbrukningen ser ut.

Högersidan ser precis ut som vänstersidan: lufthål längst fram för att fläkten alltid ska få luft att dra ut.

Kort och gott gillar vi enhetens utseende och den lär passa de flesta smaker. Nätaggregatet till enheten är rätt litet jämfört med exempelvis N3200 från Thecus och således kan man gömma enheten i en bokhylla eller ovanpå datorn.