Konfiguration

Då var det dags att titta på konfigureringsmöjligheterna för Zyxel NSA-220. NAS-enheternas fördelar ligger i antalet funktioner de stödjer jämfört med externa hårddiskar med USB-, Firewire- och eSATA-gränssnitt. Antingen kommer man åt det webbaserade gränssnittet via Discovery-programmet eller så skriver man in nätverksnamnet eller IP-adressen i sin favoritwebbläsare.

Inloggningsrutan ser ut som på bilden ovan. Vi skriver in användarnamnet och lösenordet som står i snabbstartguiden och går vidare.

En bra funktion som Zyxel infogat är att man vid den första inloggningen måste byta lösenord. Det gör att användare som normalt sett inte bryr sig om att ändra dessa uppgifter helt enkelt blir tvungna att byta standardlösenordet. Bra tänkt!

När man loggat in på enheten kommer man till en sida som visar aktuella utdelningar på nätverket. Kategorin "My NSA" visar aktuella utdelningar och de resterande kategorierna "Password", "Administraton" och "Download Service" kommer vi till senare. Hela gränssnittet finns i totalt sju olika språk vilka är: engelska, franska, tyska, italienska, polska samt två asiatiska språk som oavsett avkodning bara står som "?????" för oss. Vi börjar med att titta på konfigureringsmöjligheterna för de aktuella utdelningarna. Detta gör vi genom att trycka på "Manage it" nedanför aktuell utdelning.

I Manage it-rutan kan vi se vem som skapat och "äger" mappen, i detta fall var det användaren "admin". Vi ser också vilken hårddiskvolym mappen ligger på, i detta fall hette volymen "SWECLOCKERS". Den interna sökvägen syns också: /i-data/md0/public. Denna information kan vara rätt viktig och det är bra att den är så pass synlig. Mer avancerade egenskaper finns dock att hämta ifall man trycker på "Change Share Settings".

Inne på utdelningsegenskaper kan vi göra lite mer avancerade inställningar. Trots att det finns en ruta för att ändra namn går det inte att ändra namn på de som finns från början. Vi ser vilken sökväg enheten har, det går även att ändra ägaren på mappen. Det finns två menyval för att göra mappen tillgänglig för Mediaservern (mer om denna senare) samt om man vill göra mappen tillgänglig i webbgränssnittet.

Sist men inte minst kan vi välja hur åtkomsten skall se ut för utdelningen. Man kan välja "Make it public" vilket betyder att alla har tillgång till den. Läget "Keep it private to owner" betyder att bara skaparen kan komma åt mappen. Det sista läget heter "Advanced" och här kan man välja vilka som skall ha åtkomst till utdelningen. Vi kan välja att vissa användare bara har läsrättigheter vilket kan vara mycket bra för filer som man är extra rädd om och som inte behöver ändras. Vi är mycket nöjda med rättighetsfunktionerna som nästan slår den betydligt dyrare TS-409 Pro från Qnap. Själva gränssnittet är mycket simpelt och genom att dela upp det i en utdelnings-del behöver man inte gräva ner sig i resten av inställningarna för att göra ändringar på de aktuella utdelningarna.

Vi går vidare till en ny kategori, som heter "Password".

Denna flik är rätt självförklarande och genom att skriva in ett användarnamn, det gamla lösenordet för den användaren kan man byta lösenord. Detta fungerar på samtliga användare som finns inlagda i NAS-servern.

Nästa kategori heter "Administration" och det är här man gör de lite mer avancerade inställningarna för enheten. Den första skärmen man kommer till är "Status" som innehåller lite generell information om DSA-220:an, till exempel nätverksnamn, mjukvaruversion, RAID-läge och vilka mappar och ändringar som sker på NAS-servern just nu. Vi kan även se ifall Mediaservern, FTP-servern och webbpubliceringsfunktionen är igång.

Administrationen är byggt som ett träd, den första fliken på detta träd heter "Server name". Här ändrar man nätverksnamn och arbetsgrupp i Windows-nätverk. Det går även att skriva in en beskrivning för NAS-servern om man önskar.

Fliken Date/Time innehåller mer än vad man kan förvänta sig. Först och främst kan man se aktuellt datum och tid. Antingen kan man låta NAS-servern hålla ordning på tiden mot en av de nio valbara NTP-servrarna, eller så ställer man in tiden själv. Det går även att ställa in en egen NTP-server om man önskar.

Vidare kan vi ställa in aktuell tidszon. En mycket bra funktion som sparar energi är att sätta upp enheten på ett strömschema som håller den igång under kontorstimmar eller på kvällarna.

Näst i ordningen är fliken "Storage". Denna är rätt viktig då det är här vi ställer in aktuell RAID-nivå samt hur hårddiskstrukturen ska se ut.

I grundvyn ser man status på den aktuella partitionen, volymnamn, i vilket RAID-läge som hårddiskarna är konfigurerade i och hur mycket ledigt utrymme det finns. Genom att hålla musen över "disk1" och "disk" ser man modellnamn samt lagringskapacitet.

Det finns tre stycken val för varje RAID-volym: ändra, scanna och ta bort. Genom att trycka på ändra kan vi byta namn på RAID-volymen. Genom att scanna letar enheten efter fel, dock går den inte igenom sektor för sektor som andra NAS-servrar så det är bara grundläggande korruptionsfel som hittas. Om man vill ta bort volymen är det bara att trycka på ta bort-valet.

Om ingen RAID-volym är skapad gör man det genom att trycka på "Create an Internal Volume". När man trycker på den knappen kommer man till en skärm där man får välja hur hårddiskarna ska hanteras. Antingen kan man välja JBOD (med en eller två hårddiskar), RAID0 eller RAID1. Är man osäker på vilket RAID-läge man ska köra är det förklarat bredvid varje nivå. Detta betyder att nästan vem som helst kan skapa rätt RAID-volym.

Om man skapar en RAID0- eller RAID1-array så kommer det fram en ruta som visar i procent hur långt skapandet har kommit.

För att testa hur enheten reagerar om en hårddisk går sönder i en RAID1-array öppnade vi upp enheten under drift och drog helt sonika ut en hårddisk. I loggfilerna ser man att enheten har märkt att en hårddisk har försvunnit. Går vi in på Storage-menyn så står enheten som "Degraded". Efter detta så sätter vi in hårddisken igen, var på vi startar en avsynkning. Detta tar rätt lång tid, men det är helt normalt att det tar lång tid. Datan som vi lagrade på enheten fanns dessutom kvar.

För att hårdtesta gjorde vi ytterligare ett test. Vi skapade en RAID1-array och då börjar enheten synkronisera arrayen vilket tar en stund. Vi ryckte sedan ut en hårddisk under synkroniseringen.
Otroligt nog så fanns datan vi kopierade över under synkroniseringsprocessen kvar. RAID-arrayen står dock som "Unknown" och när vi skjuter in hårddisken igen så börjar enheten automatiskt med en återskapning av arrayen. Notera att datan under tiden alltid var tillgänglig.

Nästa flik heter TCP/IP och reglerar nätverksinställningarna.

NSA-220 stödjer DHCP eller statisk IP-adress, samma gäller med DNS-server. Har man gigabit-nätverk och vill utnyttja jumboramar stödjer enheten ramar med en MTU på 4000, 8000 eller 9000. Via verktyget Network Diagnostic Tool kan man pinga enheter på nätverket eller på Internet.

Nästa kategori heter Applications. Första fliken heter FTP. Först och främst kan man stänga av eller sätta på FTP-funktionen. Vidare går det att ställa in hur många simultana anslutningar som tillåts och hur länge klienterna får vara inloggade utan att tanka upp eller ned filer. Vi kan även ställa in porten på FTP-servern samt om vi vill tillåta anonyma anslutningar (utan användarnamn och lösenord). Sist men inte minst kan vi välja bokstavsavkodning.

Nästa flik heter Media Server. NSA-220 stödjer protokollet DLNA som är utvecklat av Digital Living Network Alliance som de flesta NAS-servrar stödjer idag. Genom att aktivera DLNA-servern så kan produkter som stödjer DLNA på nätverket komma åt mediafiler. Vi får välja vilka mappar som skall vara utdelade via DLNA-servern: som standard är samtliga utom admin-mappen utdelade.

Vi får även välja om vi vill aktivera den inbyggda Itunes-servern.

Vi går vidare och kommer in på en flik som heter Download Service.

Zyxel NSA-220 stödjer nerladdning via Bittorrent-protokollet. Genom att trycka på Add-knappen kan man välja att ladda ner en Torrent-fil från Internet som sedan börjar tankas direkt (och sparas i en speciell torrent-mapp på NAS-enheten), eller så kan man välja att ladda ner en Torrent-fil som ligger lokalt på någon dator.

I inställningarna kan vi välja på vilken RAID-volym och katalog vi vill ladda ner Torrent-filerna. Som vanligt kan man även ställa in portnummer samt göra inställningar för hur mycket bandbredd Bittorrent-trafiken får ta. Vi får även ställa in hur många torrent-filer som får vara igång samtidigt. En smart inställning gör även att vi kan dela ut filerna i ett visst antal minuter efter nerladdningen är klar. Kort och gott är Bittorrent-klienten som finns inbyggd mycket bra, det enda vi saknar är en funktion som gör att den sätter igång alla Bittorrent-filer som ligger en mapp.

Nästa funktion och flik heter Web Publishing. Om man vill att användare på nätverket (eller på Internet) ska ha tillgång till filer eller webbsidor har enheten en inbyggd webbserver. Genom att "publicera" en mapp som innehåller filer kommer användare åt dem genom att skriva exempelvis http://192.168.0.2:8080/MyWeb/swectest i sin webbläsare.

Om det finns html-filer i mappen kommer man först till dem, men ligger det bara vanliga jpeg-, doc- eller mkv-filer så ser man dem i en lista. Detta är en mycket smidig funktion som kan användas av företag så väl som hemanvändare. Vill man att användare ska komma åt informationen från Internet är det bara att ställa in rätt routerinställningar för att vidarebefordra trafiken till NAS-servern.

Nästa flik heter Broadcatching. Genom att skriva in sajter kan man prenumerera på RSS-kanaler. Hur pass nödvändig denna tjänst är kanske man kan diskutera, men vi testade den och det fungerar som det skall.

Nästa flik heter Printer Server och här känns anslutna skrivare igen så att man kan omvandla dem till nätverksskrivare genom att ansluta dem till enheten via USB. Man kan se status, namn samt om skrivaren skriver ut för tillfället. Att göra vanliga USB-skrivare till nätverkskrivare kan vara väldigt trevligt ibland. Dock är det lite trist att USB-portarna sitter på framsidan och inte baksidan ifall man vill göra en installation av en skrivare utan att det hänger kablar på framsidan.

Vi går vidare och kommer då in på fliken Users. Som namnet antyder kan vi skapa, radera och ändra inställningarna för användarna på enheten. Att skapa en ny användare går på ett par klick och vi får välja om den nya användaren skall vara i administratörsgruppen eller en enkel användare. Det är bara administratörer som har tillgång till de mer avancerade inställningarna på enhetens webbgränssnitt. Vi skall även nämna att det ej går att skapa nya grupper på NSA-220.

Nästa flik heter Shares (utdelningar). Detta är samma inställningar som finns när man loggar in på routern (som behandlades i början av denna sida) så därför går vi vidare till nästa flik.

Kategorin som kommer näst heter "Maintenance" och den första fliken heter Power Management. Det finns bara en inställning här och det är hur många minuter det skall gå innan hårddiskarna stänger av sig ifall ingen använder enheten. Sätter man denna till noll så stängs de aldrig av.

Fliken efter heter Log och visar de senaste loggarna från enheten. Varje logginlägg visas med en specifik tid, klass och hur allvarlig logginlägget bör tas. Klasserna kan exempelvis vara "användare", "inbyggd tjänst" eller "system". Klassificeringssystemet gör det enklare att sortera loggarna och filtrera ut det som är viktigt. Flaggan som märker ut hur allvarligt man skall uppfatta informationen är också mycket bra.

Via en rullgardinsmeny kan vi även visa loggar som tillhör en klass. Klasserna som finns att välja mellan är användare, utdelningar, lagring, nätverk, system och tjänster. Kort och gott är loggfunktionen mycket användbar för att hålla koll på aktuella inloggningar från användare och se vilka tjänster som utnyttjas.

Nästa flik heter Configuration, här kan vi spara ner den aktuella konfigurationen av enheten på en dator. Skulle något gå snett eller om man vill ha tillbaka en specifik konfiguration kan man sedan ladda upp en sådan fil från hårddisken, så ställer enheten om sig precis som det var när man sparade ner konfigurationsfilen.

På fliken Firmware Upgrade kan man uppdatera mjukvaran i enheten. Här kan man också läsa av aktuell mjukvaruversion. En funktion som Zyxel borde infoga till nästa mjukvara är att på denna sida visa om den aktuella mjukvaran är den senaste.

Den sista fliken heter Shutdown och här kan man antingen stänga av eller starta om enheten.

Generellt är vi mycket imponerande av gränssnittet. Genom att dela upp det kan vanliga användare skapa mappar genom att logga in med sitt konto, men det är bara administratörer som kommer åt resten av inställningarna. Webbgränssnittet är även väldigt snabbt, det känns responsivt och uppdelningen är logisk.

En irriterande sak med NSA-220 är dock en funktion som loggar ut en när man inte har gjort något på en viss tid. Denna tidsrymd går inte att ställa in och det verkar som funktionen fungerar intermittent, det vill säga lite när som helst. Vissa gånger lät vi enheten vara ifred en lång stund och kunde sedan arbeta som vanligt, andra gånger var vi tvugna att logga in igen efter ett par minuter. Men så värst mycket annat finns det inte att klaga på, allting känns väldigt genomtänkt och detta är verkligen en NAS-enhet vi skulle rekommendera till personer som inte är datorkunniga.