Överklockning, värmeutveckling och effektförbrukning

Förutom ren prestanda finns det mycket annat som kan vara viktigt att tänka på innan man köper ett grafikkort. Ibland kan det vara en klar fördel att överklocka en del modeller. Effektförbrukning och värmeutveckling kan också vara av stort intresse.

Överklockning

Överklockningsfrekvenserna testades i 3DMark06 och olika spel för att leta efter grafikfel samt för att kontrollera stabiliteten. Vi använde automatisk fläktkontroll, vilket innebar att ljudnivån i princip var oförändrad av överklockningen. Med andra ord skulle det sannolikt gå att få ut högre överklockningar på grafikprocessorn genom att höja varvtalet på fläkten. Även temperaturerna mättes med automatisk fläktkontroll.

Resultat:

Gigabyte GV-N28-1GH-B

GPU: 713 MHz (602)
Shader: 1458 MHz (1296)
Minne: 2484 MHz (2214)

Leadtek Winfast GTX 280

GPU: 729 MHz (602)
Shader: 1512 MHz (1296)
Minne: 2520 MHz (2214)

Att överklocka minnesfrekvenserna var inte några problem och även när det gäller grafikprocessorn fick vi hyggliga resultat. Det stora problemet är i stället shaderfrekvenserna. Detta kan få stor betydelse för prestandan (när man överklockar).

Temperatur

Temperaturen på grafikkorten uppmättes med programmet Rivatuner och värdena togs efter fyra rundor "Firefly Forest" i 3DMark06.

I dessa tester fick vi åtminstone inga värmeproblem med GTX 280. Vi kan se att Gigabyte får lite lägre temperaturer när vi inte belastar korten.

Effektförbrukning

Värdena för elförbrukningen fick vi fram med hjälp av en elenergimätare och 3DMark06-siffrorna som anges är det högsta som uppmättes under ett vanligt test med standardinställningarna (Firefly). Viloläge är med enbart Windows Vista igång.

Effektförbrukningen är inte så hög med GTX 280 (i Firefly Forest).