Slutsats

GTX 295 MARS är ett extremt grafikkort på alla vis. Allt från den skyhöga prislappen på över 10 000 kronor till den extrema prestandan pekar mot att det är något extravagant som Asus tekniker kokat ihop.

Prestandan är något utöver det vanliga. MARS vinner i alla lägen och tar utan problem hem alla speltester, föga förvånande eftersom specifikationerna är bättre än GTX 295 på alla punkter. Extra starkt skiner kortet under testet av Far Cry 2 där det enorma grafikminnet på 2048 MB per kärna verkligen utnyttjas.

Allt är inte rosenrött dock, inte ens nästan. För en halv månadslön borde man kunna få ett kort vars kylning inte är underdimensionerad från fabrik, något som Asus misslyckats kapitalt med. Trots en BIOS-uppdatering kvarstod problemen och kortet slog konstant i temperaturtröskeln 105 grader under våra belastningstester.

Ett annat stort problem är de enorma krav grafikkortet ställer på datorns nätaggregat. Med över 600 W förbrukning vid vägguttaget krävs en riktig toppmodell som i sin tur kostar över tusenlappen. I en situation där både processor och grafikkort maxbelastas blir förbrukningen troligen ännu högre och då börjar det bli dags att akta propparna hemma.

Sist men inte minst ger GTX 295 MARS ifrån sig en hel del oväsen vid belastning. Detta är normalt inget problem vid spelande eftersom spelens ljud och musik oftast dränker allt annat, i fallet MARS måste dock vrida upp volymen rätt ordentligt för att komma i den rätta stämningen.

Sammanfattningsvis är Asus GTX 295 MARS det snabbaste grafikkortet som går att köpa i dagsläget. Modellen tillverkas dock endast i 1000 exemplar, dras med mängder av problem och en rejält saftig prislapp. MARS är om sanningen ska fram mera en imponerande teknikdemonstration från Asus än något annat.

Fördelar:

  • Planetens snabbaste grafikkort

  • Välbyggt

Nackdelar:

  • Strömtörstigt

  • Allvarliga temperaturproblem

  • Högljutt under belastning

  • Svindyrt

Asus GTX 295 MARS kostar cirka 11 500 kronor och tillverkas endast i 1 000 exemplar (lägsta pris ).