Chassin

Här hittar du de senaste testerna och recensionerna av datorchassin. Redaktionen recenserar löpande modeller från välkända aktörer som Fractal Design, Phanteks, Cooler Master, Lian Li och Corsair, men ämnar även att täcka mindre produktioner som gräsrotsfinansierats via exempelvis Kickstarter.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt datorchassi:
Att välja datorchassi hänger mycket på ens egna specifika behov gällandes expansionsmöjligheter samt vilka komponenter som ska användas till bygget. Först och främst är storleken på chassit en viktig parameter att ta i beaktning, då dessa finns hela vägen från fulltower och miditower hela vägen ner till minitower och SFF (small form factor).

Chassits storlek är kopplat till vilken typ av moderkort som får plats på insidan. Klassiska miditower-chassin har exempelvis vanligtvis stöd för i formfaktorerna ATX, Micro ATX och Mini ITX medan mindre varianter i SFF-segmentet oftast är begränsade till Mini ITX-moderkort. Därför är det viktigt att säkerställa att chassit man väljer är kompatibelt storleksmässigt med ens moderkort.

Vidare bör man se över att chassit man har i åtanke även rymmer de andra komponenterna som ska monteras. Här kan moderna grafikkort vara riktigt bastanta pjäser, där det gäller att det finns utrymme på både längden och höjden i chassit. Har man många lagringsenheter, som exempelvis hårddiskar, behöver det även finnas tillräckligt många dedikerade platser för dessa i chassit.

Expansionsmöjligheter för ventilation är också viktigt vid chassivalet. Moderna chassin har generellt ett antal platser för antingen 140 eller 120 mm-fläktar. Fläktplatserna kan oftast även användas för radiatorer om man har tänkt att bygga in någon form av vattenkylning i datorn. Tänk även på att lättåtkomliga dammfilter kan vara en bra egenskap att kika efter, då de gör det lättare att hålla rent inuti datorn.

Sist men inte minst har vi den estetiska biten, där många vill ha möjligheten att visa upp sina komponenter. För detta ändamål säljs de flesta av dagens chassin med en sidopanel av transparent härdat glas, vilket låter åskådare se insidan av datorn även när chassit är stängt. För att ge en bygge ytterligare personlig flärd kan man även sikta på ett chassi med RGB-belysning, där fläktar och andra detaljer kan lysa i alla regnbågens färger.

Visa mer
190

NZXT H440

Plastpaneler och 5,25-tumsenheter är ett minne blott när NZXT stuvar om i den nya datorlådan H440. Nu tar modellen plats i SweClockers testlabb.

103

Antec Nineteen Hundred

Med siktet inställt på Corsairs och Cooler Masters jättar ansluter Antec till striden om mastodontchassin. Nineteen Hundred tar plats i SweClockers testlabb med löften om expansionsmöjligheter i världsklass.

48

Lian Li PC-V358

En kubisk form med klassiskt utseende är Lian Lis recept för PC-V358, som med plats för både vattenkylning och högpresterande komponenter ska stå till grund för påkostade byggen i formfaktorn Micro ATX. Nu hittar datorlådan till SweClockers testlabb.

45

Corsair Obsidian 250D

Den välkända serien Corsair Obsidian tar steget till Mini ITX med nykomlingen 250D. Nu hittar den entusiastorienterade nykomlingen till SweClockers testlabb.

44

Silverstone Fortress FT04

Taiwainesiska Silverstone återvänder till en mer klassisk tower-design med sitt senaste Fortress-chassi FT04. Denna gång satsar företaget på hög luftgenomströmning samt låg ljudnivå.

34

Cooler Master Cosmos SE

De jättelika datorlådorna i den välkända serien Cosmos får sällskap av en mindre och betydligt mer prispressad variant. Nu hittar den senaste kreationen till SweClockers testlabb.

73

Snabbtitt: Asrock M8 av BMW Designworks

Taiwanesiska Asrock tar hjälp av designbyrån BMW Designworks USA i den senaste skapelsen M8, ett kompakt barebonesystem med Intel Haswell. Nu hittar nykomlingen till SweClockers testlabb.

95

Bitfenix Prodigy M

Taiwanesiska Bitfenix tar steget till Micro ATX med Prodigy M – en omarbetad version av ursprungliga Prodigy. Nu är det dags ta en närmare titt på nykomlingen i SweClockers testlabb.

70

Corsair Obsidian 750D

Den välkända chassiserien Obsidian får ett nytillskott i 750D, som efterträder storsäljaren 650D. Jonas Thörnqvist undersöker nykomlingen och lämnar i vanlig ordning inga detaljer orörda.

103

Corsair Carbide Air 540

Med en ny kammardesign och löften om välplanerad ventilation tar Corsair ut svängarna rejält med nya Carbide Air 540. I SweClockers testlabb granskas nykomlingen i sömmarna.

95

Phanteks Enthoo Primo

Med löften om unika lösningar och stor potential för vattenkylning lanserar Phanteks företagets första datorlåda. Nykomlingen Enthoo Primo får en omgång i SweClockers testlabb.

99

Corsair Obsidian 350D och Fractal Design Arc Mini R2

Formfaktorn Micro ATX står i fokus när Corsair och Fractal Design äntrar testlabbet på nytt. SweClockers tar en titt på de kompakta datorlådorna Obsidian 350D och Arc Mini R2.

178

Corsair Obsidian 900D

Det finns stora datorlådor och det finns jättelika datorlådor. SweClockers undersöker nykomlingen Corsair Obsidian 900D "Godzilla" – en av de största modellerna som någonsin hittat till testlabbet.

59

Nanoxia Deep Silence 1 och Deep Silence 2

Med löften om låg ljudnivå och smarta finesser tar två nya chassin från nykomlingarna Nanoxia plats i SweClockers testlabb: Deep Silence 1 och 2.

125

Fractal Design Define XL R2

Fractal Design går tillbaka till ritbordet och uppdaterar fulltowerlådan Define XL. SweClockers chassirecensent Jonas Thörnqvist tar en titt på nykomlingen och går igenom nyheterna.