Silverstone Raven RV05

Den femte inkarnationen av datorlådan Silverstone Raven tar plats i SweClockers testlabb, med finesser som en vriden moderkortsplåt och många möjligheter till ökat luftflöde.

Silverstones Raven-serie har de senaste fem åren varit något av en grundpelare i företagets chassisortiment. Modellerna har genomgående uppvisat ingenjörernas mer utsvävade designidéer, ihop med ett väldigt säreget utseende. Nu har det blivit dags för den femte inkarnationen att ta plats i SweClockers testlabb, komplett med vriden moderkortsmontering och korpinspirerad utsida.

IMG_9996.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX

Dimensioner (B×H×D)

242 x 529 x 498 mm

Vikt

7,6 kg

Material

Stål, plast

Optisk enhet

Slim Slot-in (Ej inkluderad)

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

2 st.

Fläktplatser

2 st. 180 mm/140 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 180 mm Air Penetrator AP181

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Varje ny modell i Raven-serien har inneburit ett mindre chassi och RV05 är inget undantag. I jämförelse med urfadern RV01 är nykomlingen ungefär hälften så stor, vilket är ett resultat av att företaget under åren helt enkelt har strömlinjeformat den inre layouten för att bättre passa moderna entusiasters behov. Detta innebär bland annat att mängder av hårddiskplatser samt stöd för moderkort i serverklassen har fått stryka på foten till fördel för exempelvis bättre ventilation.

IMG_9997.jpg
IMG_0013.jpg

Efter en snabb titt på chassits framsida står det klart att Raven RV05 är det första chassit i serien som helt saknar 5,25 tums-platser. Den som vill använda en optisk enhet har istället möjligheten att montera en slimmad slot-in-modell utmed chassits högra sida. Samtliga främre anslutningar har förpassats till chassits topp och består av två USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud.

IMG_0012.jpg

Dammfilter är inte alltid helt lättåtkomliga på dagens chassin, men här har Silverstone försökt råda bot på detta problem. Huvudfiltret, som täcker hela undersidan, är nämligen åtkomligt från chassits framsida för enkel rengöring.

IMG_0009.jpg

När vi kommer till chassits topp och lossar på täckpanelen står det klart att Silverstone har plockat tillbaka Raven-seriens paradnummer, nämligen den vridna moderkortsplåten. Detta innebär att moderkort, grafikkort och nätaggregat sitter monterade med 90 graders vridning, vilket gör att samtliga portar pekar uppåt. Totalt syns här sju expansionsplatser samt plats för en 120 mm-fläkt.

IMG_9998.jpg

Då hela chassits insida är vriden 90 grader kommer det inte som någon direkt överraskning att baksidan påminner om andra modellers bottenplattor. Här syns insuget till nätaggregatet, som filtreras av ett medföljande dammfilter med magnetfäste, samt utloppshålet för eventuella kablar som kopplas in i toppen.

IMG_9999.jpg

Chassits vänstra sidopanel kommer med ett förmonterat fönster, men den som önskar kommer även kunna köpa en variant utan detta i framtiden. Båda sidopanelerna sitter fast med snabbfästen som sitter dolda under täckpanelen i toppen. Med denna panel borttagen och fästena intryckta går det sedan att lyfta sidopanelerna rakt upp.

IMG_0001.jpg

Väl på insidan möts vi av ett något mer kompakt inre än chassits utsida skvallrar om. Här syns plats för moderkort i formfaktorerna ATX samt Micro ATX, med processorkylare vars höjd maximalt får uppnå 162 mm. Chassit har även stöd för merparten av dagens högpresterande grafikkort, förutsatt att de håller sig under en längd på 312 mm.

IMG_0005.jpg
IMG_0006.jpg

I botten på huvudkammaren återfinns en lagringsbur i plast med plats för två 3,5-tumsenheter. Denna bur inför vissa begränsningar gällandes längden på nätaggregatet, och spekulanter som vill använda enheter längre än 160 mm behöver plocka bort buren helt och därmed tappa stödet för större hårddiskar.

Under lagringsburen sitter två förmonterade 180 mm-fläktar ur företagets Air Penetrator-serie. Dessa är stommen i RV05-chassits ventilationssystem och skapar i princip en vindtunnel från botten till toppen över de värmealstrande komponenterna. Möjlighet finns även att justera hastigheten på dessa i tre olika lägen, vilket görs genom två reglage under täckpanelen i toppen.

IMG_0002.jpg

Utrymmet som finns att tillgå på baksidan av moderkortsplåten varierar mellan 20-25 mm, vilket borde räcka till för en relativt smärtfri kabeldragning. RV05 har inga renodlade genomdragningshål för kablar till huvudkammaren, utan förlitar sig istället på sin öppna design där moderkortsplåten endast täcker en liten yta.

IMG_0004.jpg
IMG_0003.jpg

På baksidan av moderkortsplåten syns även monteringspunkter för två 2,5-tumsenheter samt vaggan för en eventuell optisk enhet. Den sistnämnda vaggan kan man fördel plockas bort för att underlätta kabeldragningen ytterligare.

Testresultat och sammanfattning

Silverstones utvecklingskurva har varit oerhört intressant att följa sedan de grundades för drygt tio år sedan, där både kvalitetsnivå och uppfinningsrikedom har ökat dramatiskt genom åren. Raven RV05 är ett bra exempel på detta då chassit bjuder på både hög kvalitetskänsla, bra passform och en innovativ inre layout.

Där många av de tidigare modellerna i Raven-serien har lämnat oss med en känsla av billig plastighet, är RV05 ett klart steg upp. Visserligen täcks merparten av chassits utsida av plastpaneler, men intrycket av dessa känns betydligt mer kvalitativt och gediget – mycket i stil med lillebror RVZ01.

IMG_0014.jpg
IMG_0015.jpg

Det bör dock inte stickas under stolen med att Raven RV05 är ett relativt svårarbetat chassi som behöver en del planering innan allt faller på plats i den relativt trånga insidan. Med detta sagt är det inte ett frustrerande chassi att bygga i och det känns faktiskt som att Silverstone har haft en god tanke med större delen av den inre uppbyggnaden.

Den som har lite tålamod belönas dessutom rikligt med ett extremt välventilerat chassi som kan hantera ett högpresterande system med flera grafikkort utan några som helst problem. Genom att slopa många onödigheter, som massa plats för hårddiskar och 5,25-tumsenheter, kan istället fokus läggas på att de två 180 mm-fläktarna får fritt luftflöde över komponenterna – en prioritering som känns helt rätt i dagens hårdvaruklimat.

IMG_0016.jpg

Modellen dras med en del begränsningar som eventuella spekulanter måste ta hänsyn till, och bland dessa syns utrymmet för nätaggregatet. Här räknas många av de populära entusiastnätdelarna bort eftersom dessa överskrider 160 mm på djupet. Givetvis kan detta stöd utökas genom att plocka bort hårddiskburen, men då begränsas användaren till att endast bruka 2,5-tumsenheter.

Desto värre är själva hårddiskburen som saknar allt vad vibrationsdämpning heter. Genom att hårddisken ligger direkt mot plasten i buren fortplantar sig vibrationerna lätt genom chassit, vilket blir särskilt påtagligt när enheten arbetar. Vi har definitivt varit med om värre fall, men för ljudkänsliga användare som absolut behöver använda en 3,5-tumshårddisk kan buren bli något av en deal breaker.

Sammanfattningsvis tycker vi dock att Raven RV05 är en väldigt intressant modell vars inre design känns som en frisk fläkt på den annars ganska stela chassimarknaden. Chassit dras med en del begränsningar och någon enstaka miss, men ingen av dessa känns tillräckligt allvarlig för att helt stjälpa modellens många goda kvalitéer. Med en prislapp på 995 kronor är därför Raven RV05 ett bra val för den tålmodige entusiasten på jakt efter god ventilation.

Unik inre design med imponerande ventilation gör Silverstone Raven RV05 till ett bra chassi.

Fördelar:

  • Bra kvalitetskänsla och passform

  • Mycket bra ventilationstänk

  • Bra medföljande fläktar

  • Lättåtkomliga dammfilter

Nackdelar:

  • Restriktioner gällande storleken på nätaggregat

  • Odämpad hårddiskbur

  • Bitvis svårmonterat

Pris vid publicering: 995 krornor
Lägsta pris:

Kommentarer till artikeln

47 debattinlägg

89

Galleriet: Drickaback blir chassi i bygget The Red One

I sitt galleri från 2010 visar proffsmoddaren "C4B12" sitt bygge The Red One, som är ett kompakt system där en modifierad Coca Cola-back får agera chassi. Läs mer

12

Jonas firar 10 år på CES – vi snackar teknikminnen och tveksamma hotell

Det senaste decenniet har Jonas inlett året genom att packa väskan och resa till Las Vegas. Under årets CES passar vi på att prata om vad som förändrats – och vad som är sig likt. Läs mer

44

AMD Radeon VII får stöd för DirectML – kan bli alternativ till Nvidia DLSS

Kommande Radeon VII får stöd för DirectX-tillägget DirectML, vilket likt Nvidias DLSS-teknik kan användas för att skala upp bilden i spel med hjälp av maskininlärning. Läs mer

81

Över 20 miljoner lösenord hittar ut på webben efter rekordstor läcka

En säkerhetsforskare rapporterar nu om vad som kallas Collection 1-läckan, vilken innehåller både lösenord och mejladresser till konton från ett stort antal webbplatser. Läs mer

39

Battle royale-läge i Call of Duty: Black Ops 4 gratis att testa från och med idag

En av de stora nyheterna i Call of Duty: Black Ops 4 är battle royale-läget Blackout, vilket blir gratis att spela mellan 17 och 24 januari. Läs mer

0

Fulkultur om det bästa från 2018

Årets första Fulkultur-avsnitt handlar om det bästa som släppts under de senaste 12 månaderna. Självklart innebär det en lång lista med tips, med såväl film som spel och tv-serier. Läs mer

21

AMD dementerar uppgifter om låg tillgång på Radeon VII

Kort efter rapporter om att Radeon VII ska säljas i begränsad upplaga går AMD ut med att tillräckligt många släpps för att möta efterfrågan, men vill inte tala något om volymer. Läs mer

41

Nvidia Geforce GTX 1660 Ti utan ray tracing hittar ut på webben

Uppgifter om modeller i Geforce GTX 1000-serien baserade på arkitekturen Turing styrks ytterligare, då specifikationer för GTX 1660 Ti hittar ut på webben. Läs mer

28

Nvidia: "Geforce GTX 1000-serien slutsåld inom några veckor"

Nvidia arbetar hårt med att ersätta grafikarkitekturen Pascal med Turing. Nu avslöjar Jensen Huang att GTX 1000-serien är helt slutsåld inom loppet av några veckor. Läs mer

47

Teknikstund: Nvidia G-Sync, AMD Freesync och VESA Adaptive Sync

SweClockers går igenom teknikerna Nvidia G-Sync och AMD Freesync och reder ut frågetecken, såsom vad de egentligen innebär och när de gör någon nytta. Läs mer

38

Far Cry: New Dawn får systemkrav – dubbla Geforce GTX 1080 för 4K UHD i 60 FPS

Med en månad kvar till lanseringen av Far Cry: New Dawn avslöjar Ubisoft systemkraven för speltiteln på PC, vilka avslöjar höga krav på komponenter för att spela i 4K UHD. Läs mer

60

Minnespriserna beräknas sjunka mer än väntat under första kvartalet 2019

Analytiker menar att minnespriserna sjunker mer än väntat under de kommande månaderna, med prissänkningar på upp till 20 procent. Läs mer