Sammanfattning

Nätverk via elnätet kan definitivt vara ett alternativ för de som har problem att dra ethernet-kabel och eller kan få bra täckning för Wifi. Även om tekniken utvecklats sedan de första 14 Mbps-enheterna är det tyvärr fortfarande ett lotteri ifall du får ut bra prestanda eller inte.

Även när det går bra så ser det inte ut som du får ut mer än upp till 300 Mbps, inte alls fy skam men fortfarande långt ifrån det teoretiska maximum vi är lovade. Det är dessutom precis lika troligt att du får ut mycket mindre beroende på om uttagen ligger på olika faser.

100-300 Mbps räcker självklart till mycket, särskilt om du inte har fiber, men det är viktigt att tänka på att bara för du kanske inte kan använda Gigabit-ethernet ute på nätet så är det alltid bra att kunna ha så bra hastighet som möjligt i ditt interna nät, till exempel om du har en NAS där du vill lagra data eller strömma data från.

Om vi bortser från teknikens inbyggda brister är det annars inget större fel på Devolo dLAN 1200+WiFi ac. Jag kan inte påstå att jag är en fan av bolagets TV-shopsaktiga reklam för produkten men faktum är att den presterar bra och tillförlitligt.

Den trådlösa accesspunkten har godkänd räckvidd och klarar utan problem av hastigheten som elnätet ger. Det är bra att det finns uttag på varje enhet men samtidigt synd att de ändå lyckas vara lite för stora och därför delvis blockera närliggande uttag.

Jag föredrar fortfarande att utöka mina nätverk genom Wifi-repeaters eller bättre accesspunkten, men om du verkligen inte kan dra en ethernet-kabel eller använda dig av Wifi så är Devolo dLAN 1200+WiFi ac ett bra val. Var bara medveten om att det är lite av ett lotteri hur bra prestanda du kommer får ut.

Fördelar

  • Väldigt enkelt att installera

  • Stabil överföring

  • AC-accesspunkt

  • Uttag i båda adaptrarna

  • Två Gigabit-anslutningar

Nackdelar

  • Lotteri vilken hastighet du kommer få ut

  • Inget vägguttag gav mer än en fjärdedel av teoretisk hastighet.

  • Precis lite för stor så båda adaptrarna blockerar uttaget bredvid.

Cirkapris vid publicering: 1 300 kronor inkl. moms.