Prestanda

Ethernet via elnätet

Jag börjar med att se hur bra det verkligen fungerar via elnätet. Mina tidigare erfarenheter av Homeplugs har inte varit speciellt bra så det ska bli intressant att se vad denna produkt kan erbjuda.

Jag valde ut 4 stycken uttag i huset. Det första uttaget sitter cirka 2-3 meter från uttaget där den första adaptern sitter. Enligt Devolo Cockpit ansluter adaptrarna till varandra med runt 1 000 Mbps så jag bör få den bästa överföringshastigheten där.

iperf3_standard.png
iperf3_1MB.png

För att verifiera att allt fungerade började jag med att skicka data mellan mina datorer direkt via vanlig ethernet. En hastighet på runt 940 Mbps bevisar att det inte ska finnas några flaskhalsar på vägen mellan datorerna.

Jag förväntade mig visserligen inte att få ut fulla 1 200 Mbps men det är fortfarande en klar besvikelse att Devolo dLAN 1200+WiFi ac som bäst endast presterar runt 270 Mbps från ett uttag direkt bredvid det första uttaget. När jag börjar flytta runt till andra uttag så sjönk hastigheten ännu mer och det är inte speciellt imponerande.

Ett tydligt exempel hur stort lotteri det är med prestandan är skillnaden mellan uttag 3 och 4 på övervåningen. De sitter cirka 2 meter från varandra och trots det så får jag ut dubbelt så hög hastighet på det ena uttaget jämfört med det andra. Uppenbarligen sitter de på olika faser eller något annat påverkar.

Jag testade för övrigt snabbt även att använda senaste betan av Lan Speed Test för OSX som tillåter dig att testa uppladdnings- och nerladdningshastighet till en mapp på nätverket. Resultatet var snarlikt där.

iperf3_60s.png

För att se hur stabil överföringen är lät jag iPerf3 köra sitt test i 60 sekunder. Överlag så noterade jag inga direkta dippar i prestanda utan testerna flöt på bra. Mest fluktuerade överföringshastigheten i det uttag som ger oss bästa hastighet. Det viktiga är att jag aldrig såg några dippar till 0, det vill sägs där du får ett hack i överföringen.

Det är också min erfarenhet efter att ha strömmat film ett par kvällar via Devolo dLAN 1200+WiFi ac. Jag noterade inga problem med hack i överföringen, varken när jag var ensam eller när flera enheter var anslutna.

Wifi

Förutom att erbjuda nätverk via elnätet så är även Devolo dLAN 1200+WiFi ac en Wifi-accesspunkt som erbjuder upp till 867 Mbps vid 5 GHz och upp till 300 Mbps vid 2.4 GHz. Jag ställde in enheten att dela ut både ett 2.4 GHz- och ett 5 GHz-Wifi-nät med samma SSID.

Jag placerade adaptern som innehåller accesspunkten på övervåningen i sovrummet där vi får ut runt 90 Mbps via elnätet.

overvaning_signal_noise_done.jpg
markplan_signalnoise_done.jpg
markplan_frekvens_done.jpg

På övervåningen uppmäts en bra signal i stort sett överallt. Även på markplanet finns det ganska bra signaltäckning. Det är endast i ett av rummen som en radioskugga kan ses. Med tanke på att det sitter en kakelugn i det rummet i riktning mot övervåningen där accesspunkten sitter så är det inte helt otippat att signalen blir dålig. Enligt NetSpot så är det bara 2.4 GHz-nätet som når till undervåningen.

wifi_std.png
wifi_1Mb.png

Prestandan på övervåningen är bra i alla rum. Utifrån mina tidigare tester förväntar jag mig att få ut runt 90-95 Mbps och jag får ut nästan det förväntade. Jag gjorde även en mycket snabb test i uttag 1, det vill säga det uttaget som sitter några meter från den första adaptern. Där kunde jag mäta upp runt 260 Mbps vilket är hastigheten som jag får ut via elnätet. Det är alltså uppenbart att den trådlösa delen av Devolo dLAN 1200+WiFi ac inte är en flaskhals.

Svarstid

Först testade jag svarstiden i det lokala nätverket via det hederliga ping-kommandot som kördes i lite över 1 minut.

Ethernet

Devolo

Min

0.484

2.281

Medel

1.233

2.900

Max

2.195

4.667

Standardavvikelse

0.298

0.417

Från en svarstid på runt 0.5 - 2 ms via "vanlig" ethernet så ökar svarstiden till runt 3 ms med enstaka toppar runt 5 ms.

Jag testade även svarstiden mot Bredbandskollen vid varje punkt. Jag var mest intresserad att se hur mycket extra tid elnätet lägger på. Varje punkt mättes 10 gånger mot Bredbandskollen och ett medelvärde räknades ut. Jag noterade att resultatet från Bredbandskollen var väldigt lika, även när jag testade vid olika tillfällen.

Var

Svarstid

Ethernet

~5.3ms

Uttag 1

~6.8 ms

Uttag 2

~6.8 ms

Uttag3

~6.9 ms

Uttag4

~7.0ms

I mitt fall lägger elledningarna runt 1.5 ms extra i svarstid mot Bredbandskollens server i Stockholm.