Sammanfattning

Låt oss adressera elefanten i rummet direkt. Det är dyrare att köpa en färdigbyggd dator än att bygga själv. I detta fall kan du utan problem spara in 6 000-9 000 kr på att köpa enskilda komponenter och sätta ihop datorn. Det räcker till en fin skärm.

Många av oss på SweClockers kan bygga datorer i sömnen men vi är inte direkt målgruppen för denna dator. Målgruppen är istället de som gillar att spela men av olika anledningar inte kan eller har tid att sitta och bygga en helt egen dator. När man kommer upp i dessa summor kan det också vara skönt att ha en viss garanti för helheten och att du vet att den som byggt datorn har sett till att allt fungerar optimalt ihop.

Det innebär också att när jag ser hur prisvärd denna dator är jämför jag istället främst med färdigbyggda speldatorer från andra företag, till exempel Webhallen, Inet och Komplett.

Det finns mycket att gilla med Omen By HP. Först och främst är designen inte alls dum. Jag gillar svart och rött och jag tycker HP har lyckats bra med designen. Det finns också många smarta lösningar hos chassit, inklusive den gömda DVD-spelaren, åtkomst till två externa hårddisk fack samt bärhandtaget.

Prestandan är också, precis som förväntat, på topp. Att dra upp Battlefield 1 i 4K-upplösning på min stora 40-tumsskärm och spela är maffigt. Lägg till möjligheten att relativt enkelt överklocka processorn så finns det kraft nog för både nu och framtiden.

På minussidan hittar vi det hemska tangentbordet och musen samt att datorn inte direkt är tyst. Nätaggregatet är också i minsta laget. Prismässigt ligger datorn snäppet över motsvarande datorer från Webhallen, Inet och Komplett, även om du där inte får med något tangentbord eller mus. De chassin du får med deras datorer har inte heller nödvändigtvis liknande smarta lösningar.

Så till tiotusenkronorsfrågan (eller ja, 29 990-kronorsfrågan). Skulle jag rekommendera datorn till vänner? Tja, varför inte? Jag har i stort sett slutat bygga datorer för vänner då jag vill slippa vara support och för de som vill ha en riktigt bra speldator och är beredda att lägga de summor som behövs så tycker jag datorn är värd att köpa.

HP erbjuder dessutom andra konfigurationer som är billigare om du är intresserad av datorn men inte vill lägga ut fullt så mycket pengar.

Fördelar

  • Snygg

  • Smarta lösningar i chassit

  • Överlag bra komponenter

  • Snabb

  • HP har hållit ner nivån av Bloatware

Nackdelar

  • Något dyrare än liknande produkter från exempelvis Webhallen

  • Klart dyrare än att bygga sin egen dator

  • Mediokert tangentbord och mus

  • Någon av fläktarna låter en del

Cirkapris vid publicering: 29 990 kronor inkl. moms.