Jag har haft förmånen att få testa en hel del NAS-enheter från Qnap här på SweClockers. En gemensam nämnare bland dessa enheter är att de alla har haft en Intel-processor i sig. Den enhet jag testar idag, Qnap TS-231P3, har i stället en fyrakärnig ARM Cortex A15-processor från Annapurna Labs.

Det som jag är nyfiken på hos denna enhet är hur processorn står sig jämfört med Intels olika Celeron-processorer och vilka, om några, kompromisser jag som användare får leva med.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

swedbearfejs.png

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Björn Endre

  • Användarnamn: @Björn Endre

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Huddinge

  • Specialitet: Datorer och hårdvara

En av SweClockers mest välrenommerade medlemmar och en riktig legendar i hårdvaruvärlden. Björn har varit med sedan 1990-talet och är bland annat känd som grundaren till Bjorn3D.com, en internationell sajt om datorer och hårdvara som också bär hans namn.

Inte helt otippat älskar han att undersöka och testa nya teknikprodukter, oavsett om det gäller en spännande tv, en ny datorkomponent eller ett komplett datorsystem. Han har dessutom ett brinnande intresse för nätverk och tillhörande teknik.

När han inte testpilotar på SweClockers jobbar Björn som senior utvecklare på Lexly, coachar sina barn i fotboll och försöker (med varierande framgång) hitta tid till att lira de senaste speltitlarna på konsol och PC.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Sponsrat innehåll: Testpilot

qnap_logo.PNG

Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Qnap som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

ts-231p3-black.jpg

Specifikationer Qnap TS-231P3

Egenskap

Värde

Processor

Alpine AL314 fyrkärnig 1,7 GHz, från Annapurna Labs

Processorarkitektur

32-bitars ARM

Flyttalsenhet

Ja

Krypteringsmotor

Ja
Internt: AES 256-bit volymbaserad kryptering validerad av FIPS 140-2 CAVP (Cryptographic Algorithm Validation Program)
Extern: 256-bit extern volym-kryptering (AES)

Systemminne

4 GB DDR3

Maximalt minne

8 GB DDR3

Minneskortsplatser

1 st. SODIMM DDR3

Flashminne

512 MB (operativsystemskydd med flervalsstart)

Hårddiskplatser

2 stycken 3,5-tum, SATA 6 Gbps/3 Gbps

Hårddiskkompatibilitet

3,5-tums enhetsfack:
3,5-tums SATA-hårddiskar
2,5-tums SATA-hårddiskar
2,5-tums SATA SSD

Utbytbar under drift (hot swap)

Ja

Stöd för SSD-cache-acceleration

Ja

Filsystem

Internt (EXT4)
Externt: (EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+, och exFAT). exFAT kräver en licens för cirka 30 kronor

Nätverk

1 × 1 Gigabit Ethernet
1 × 2,5 Gigabit Ethernet

Wake on LAN (WOL)

Endast 1GbE-porten

Jumboram

Ja

USB-anslutningar

3 × USB 3.2 Gen. 1

Formfaktor

Golvmodell

LED-indikatorer

Ström, status, LAN, USB, hårddisk 1–2

Knappar

Ström, återställning, automatisk kopiering med USB

Mått (H x B x D)

169 × 102 × 219 mm

Vikt (netto)

1,46 kg

Vikt (brutto)

2,46 kg

Drifttemperatur

0 – 40 °C

Nätaggregat

60 W/65 W, 100/240 V

Effektförbrukning: Hårddiskar i viloläge

8,46 W

Effektförbrukning: Driftläge, typiskt

15,6 W (Testad med enheter i alla fack.)

Fläkt

1 st. 70 mm, 12 V

Ljudnivå

19,2 dB(A)

Systemvarning

Summer

Kensington-säkerhetsplats

Ja

Pris

(2 GB), (4 GB)

Det som utmärker NAS-enheten är dess processor som är en 32-bitars 4-kärning ARM Cortex-A15 med det roliga namnet Annapurna Labs Alpine AL314. Jag har försökt gräva fram mer information om processorn men det har inte varit helt lätt. Det jag vet är att företaget är israeliskt och ägs av Amazon. Amazon köpte bolaget 2016 och deras produkter har främst använts för AWS och vissa av deras EC-instanser.

Fördelen med en ARM-baserad processor är främst att den (bör) drar mycket mindre ström och dessutom inte blir lika varm som en Intel-baserad processor. Något som förvånar mig är att Qnaps egen data för strömförbrukningen inte visar att Qnap TS-231P3 drar mindre ström än till exempel Qnaps Intel-baserade TS-251D, så i detta fall verkar inte valet av processor göra något för strömförbrukningen.

För många NAS-inriktade arbetsbelastningar duger en ARM-baserad processor utmärkt. Det den kommer ha problem med är med processorintensiva saker som virtuella maskiner eller omkodning av media.

Det enda i övrigt som sticker ut hos TS-231PT är att den kommer med två Ethernet-anslutningar, dels på vanliga 1 Gigabit, dels 2,5 Gigabit. För en användare som inte vill lägga ut pengar för 10 Gigabit Ethernet är det fortfarande lite mer prestanda än 1 Gigabit Ethernet. Båda anslutningarna kan kopplas ihop via link aggregation.

På minnesfronten kommer NAS:en med antingen 2 eller 4 GB av DDR3-minne. Enheten jag testar idag har 4 GB och det går att uppgradera till 8 GB. Jag har sett och testat ett flertal NAS-enheter med stöd för DDR4-minne så det kan kännas lite segt att endast få DDR3 här, men jag antar att det är vad stöds av processorn.

Jag noterar att till exempel Qnap TS-831X stödjer 16 GB med samma processor via 2 SODIMM-platser, så eventuellt kan det gå att stoppa in en 16 GB-sticka här. Jag vet däremot inte om det finns någon anledning att gå högre än 8 GB.

Detta är en tvådisk-NAS men stöd finns för att bygga ut med fler diskar via någon av Qnaps expansionskabinett TR-002 ( ), TR-004 ( ) eller TR-004U.

Närmare titt

Qnap TS-231P3 är inte svart som många andra av Qnaps NAS-enheter utan istället vit med en ljusblå del på framsidan. Det kanske ser lite plastigt ut på bild men i verkligheten tycker jag det ser snyggt ut. Jag lägger däremot inte så mycket vikt vid färgen på en NAS.

ts-231p3-framsida.jpg

Hårddiskarna sitter i var sitt fack som kan stängas och låsas. Två nycklar skickas med men låsen är främst till för att se till att ingen av misstag öppnar ett fack. På framsidan sitter även en USB 3.2-port med tillhörande knapp, för att direkt kopiera innehållet i en ansluten USB-enhet till lagringsenheten.

Det finns möjlighet att anpassa vad knappen gör via mjukvaran och jag tycker det är smidigt att till exempel kunna tömma en USB-enhet på foton och liknande genom en knapptryckning, istället för att behöva surfa in på NAS:en och manuellt kopiera allt.

ts-231p3-baksida-3.jpg

På baksidan anas fläkten som håller NAS-enheten kyld. Två USB 3.2 Gen 1x1 (5 Gbps) finns här och det går till exempel att ansluta en av Qnaps 5 Gbps-adaptrar (QNAP QNA-UC5G1T, ) eller en adapter för Wifi. Det är lite synd att det fortfarande inte sitter någon USB Type-C-anslutning på enheten, men förhoppningsvis blir det vanligare inom de närmaste åren.

ts-231p3-hdd.jpg

De större 3,5-tumshårddiskarna kan sättas in i hårddiskvaggorna utan skruvar. Mindre 2,5-tummare behöver däremot skruvas fast och Qnap skickar med skruvarna för det.

ts-231p3-inside.jpg
ts-231p3-minne.jpg

För att uppgradera minnet behöver enheten skruvas upp. Minnesplatsen är svår att komma åt och kräver att ytterligare en metallram tas bort – något jag avstår från att göra för detta test.

ts-231p3-bundle.jpg

Qnap TS-231P3 levereras med få tillbehör, dock inte mindre än vad som faktiskt väntas finnas. Förutom en nätverkskabel och en strömadapter medföljer två nycklar som används för att låsa hårddiskvaggorna. Det medföljer även paket med skruvar för att fästa 2,5-tumsenheter i vaggorna. Det sista som medföljer är en snabbstartsguide, vilken väldigt kort beskriver hur du konfigurerar NAS-enheten.

Mjukvara

Qnap TS-231P3 kommer med samma mjukvara som de andra Qnap NAS-enheter jag testat: QTS. Med risk för att upprepa mig från tidigare tester är det ett Linux-baserat operativsystem med massor av applikationer.

qnap_dashboard1.png
qnap_dashboard2.png
qnap_dashboard3.png
qnap_dashboard4.png
qnap_dashboard5.png

Medan Synologys operativsystem mer påminner om ett operativsystem för en dator, påminner QTS mer om till exempel IPad OS med ikonerna i rutnät. Det är fortfarande enkelt att använda och det är mer av en smaksak vilket gränssnitt som föredras.

install1.png
install2.png
install3.png
install4.png
install5.png
install6.png

Installationen av systemet är enkelt och det går att göra allt manuellt eller få hjälp av systemet för att snabbt gå igenom och ställa in de viktigaste inställningarna vid start. Det jag saknar är att redan vid start få möjlighet att välja inställningar för lagringsvolymen istället för att behöva göra det efter första start.

disk1.png
disk2.png
disk3.png
disk4.png
disk5.png
storage2.png
storagepool1.png
tatic_volumne.png
thickvolumne.png
thinvolumne.png
volumeCreation.png

Eftersom detta är en tvådisk-baserad NAS finns det endast Raid 0, RAID 1 och JBOD-stöd. Jag rekommenderar självklart RAID 1.

Prestandan hos operativsystemet är bra och jag upplever inte att ARM-processorn gör det slöare att utföra uppgifter. Även om inte alla QTS-applikationer finns tillgängliga för ARM är det inget jag direkt noterar som saknas. För att se en lista över alla applikationer kan detaljerna lusläsas på produktsidan. Det är självklart omöjligt att täcka allt som finns så jag har fokuserat på ett par applikationer som jag gillar.

Hybrid Backup Sync (HBS3)

Den här applikationen tar hand om alla backup-behov och gör det möjligt att säkerhetskopiera filer från andra NAS-enheter, servrar och externa molntjänster.

HSB_1.png
HSB2.png
HBS3.png
HBS5.png
HBS6.png

Gränssnittet är väldigt användarvänligt och jag sätter enkelt upp ett antal jobb för att säkerhetskopiera data från flera källor inklusive en FTP-server, Microsoft Onedrive och ett av mina Digital Ocean-konton.

Qsync

Applikationen Qsync gör det möjligt att sätta upp synkronisering av mappar mellan NAS och externa enheter.

qsync1.png
qsync12png.png

Det går att sätta upp grupp-mappar för till exempel en familj eller ett företag och även se till att de synkroniserade filerna tas bort om en enhet inte längre ska ha access till dem. Jag ser det som ett bra alternativ till att använda molntjänster för att synkronisera filer.

Qumagie

Qumagie är en applikation för att hantera foton. En AI-motor används för att organisera foton och till exempel via ansiktsigenkänning gruppera foton.

qumagie.png

Jag har cirka 19 000 gamla bilder från 2001 och framåt som tagit plats på NAS:en. Det tog ungefär ett dygn för applikationen Qumagie att indexera, skapa tumnaglar, köra ansiktsigenkänning och hitta liknande bilder. Efter det kan du gå igenom resultatet och förbättra igenkänningen. Jag tycker den skötte det relativt bra, även om det var en hel del bilder av samma person som jag tyckte var lika men som programmet inte grupperade ihop.

photostation6.png
photostation6_2.png

I sann Qnap-anda finns det även ytterligare en applikation för att hantera foton – Photostation 6. Så vitt jag kan se utnyttjar även den samma AI-motor som Qumagie.

Container Station

Även Qnap TS-231P3 har stöd för Docker- och LXC-behållare. Qnap lyfter främst upp IoT-behållare och operativsystem som Ubuntu och Debian, men det går också att söka fram det mesta. Jag valde att ta fram dels en Pihole-behållare, dels en Unify Controller-behållare.

pihole.PNG
pihole2.PNG
pihole3.PNG

Jag fick söka lite på hur jag skulle få ordning på de olika nätverksportarna men annars hade jag inga problem att starta upp och använda en Pihole-DNS-server på NAS:en. Jag pekade en av mina bärbara datorer mot den och kunde följa hur massor av anrop sorterades bort.

Övervakning

Qnap skickar med två olika program för övervakning: Surveillance Station och QVR Elite. De är helt separata och har olika design, men verkar i stort sett göra samma sak.

surveliiance.png
surveliiance4.png

Surveillance Station har ett relativt enkelt gränssnitt och använder sig av Windows-programmet QVR Client för att hantera kamerabilderna. Det är ett konstigt program som inte gillar skalning i Windows. I mitt all innebär det att på min Surface Laptop 3 blir bland annat menyerna pyttesmå.

qvr_elite.png
qvr_elite1.png

QVR Elite ser å andra sidan mycket modernare ut och använder sig av programmet QCR Pro för att visa olika kamerors bild. Qnap skickar med två kameralicenser som funkar i båda applikationerna och det går att köpa fler.

surveliiance2.png
surveliiance3.png

Jag har bara tillgång till några USB-kameror men det fungerar faktiskt även det via en applikation som heter QUSB2. Kameran ansluts till NAS:en och om den är kompatibel så kan den hanteras som en nätverkskamera. Enligt informationen när du startar applikationen stöds inte ljud för USB-kameror på en ARM-baserad NAS.

Under testet hade jag tyvärr bara en kamera tillgänglig och kan således inte uttala mig om hur bra Qnap TS-231P3 fungerar med många kameror. Baserat på det jag läst ska det inte vara några problem, vilket gör Qnap TS-231P3 till ett intressant val för en strömsnål övervaknings-NAS.

Medieuppspelning

I en hemmamiljö är stödet för att strömma media extra viktigt. Qnap TS-231P3 kommer med samma applikationer som Intel-baserade NAS-enheter från företaget, vilket inkluderar Plex och Video Station.

Jag tog fram ett antal olika gamla filmer jag rippat samt moderna trailerklipp i UHD/4K-format, för att se vad NAS:en klarar av. Det jag noterar är att det utan problem går att strömma filmer i ursprunglig upplösning. Jag kan till exempel strömma flera tunga trailervideor från NAS:en till min iPhone 12 Pro Max i 4K och låta telefonen hantera nedskalningen.

Så fort jag ställer om så att telefonen ska ta emot en ström i lägre upplösning, till exempel 1080p, går det däremot inte. Plex meddelar direkt att processorn är för klen för att koda om film. Med andra ord passar Qnap TS-231P3 endast bra om du har din media i rätt upplösning och format för dina klienter och inte behöver någon omkodning.

Prestanda

Jag använder samma hårddiskar som i mitt test av Qnap TS451-D2 och Synology DS-220+: två Western Digital 4 TB WD40EFZX. Programmet NAS Performance Tester används för att kopiera över en 8 GB stor fil och sedan kopiera tillbaka den igen.

För att testa 2,5 Gigabit Ethernet-anslutningen kopplar jag min PC, som har ett 10 Gigabit Ethernetkort, och NAS:en till min Netgear-switch, vilken är bestyckad med två 10 Gigabit Ethernet-anslutningar.

Läs

Skriv

1 GbE

115 MB/s

115 MB/s

2,5 GbE

281 MB/s

179 MB/s

Även med vanliga skivbaserade diskar satta i RAID 1 är det tydligt att det finns outnyttjad prestanda via en Gigabit Ethernet-anslutning. När jag ansluter via 2,5 Gigabit Ethernet-anslutningen ser jag en ordentlig förbättring. Det går i teorin även att slå ihop de två portarna för att få ut 3,5 Gbps, men jag lyckas aldrig få det att fungera med min switch.

Sammanfattning

Qnap TS-231P3 är en intressant produkt. Den riktar sig tydligt till hemmaanvändare och mindre företag som behöver en bra och prisvärd NAS-enhet. Det finns också mycket jag gillar med produkten. Precis som andra Qnap-enheter är den enkel att använda och kommer med massor av funktionalitet, antingen förinstallerad eller via app-centret. Även om processorn är av ARM-typ är mjukvarustödet brett och jag tycker att alla typer av applikationer som jag behöver finns att tillgå.

ts-231p3.jpg

Prestandan är också helt godkänd. Med Container-station installerat och testar jag ett par Docker-containrar och upplever inga prestandaproblem. Visst, jag kommer troligtvis inte sätta upp en virtuell Windows- eller Ubuntu-installation, men något som Pihole eller Unifi Controller fungerar utmärkt.

Det området där NAS:en inte är mer än godkänd är mediestödet. Det finns gott om applikationer för att konsumera media och så länge du inte behöver omkodning fungerar det utmärkt, men processorn är helt enkelt för svag för att koda om media, vare sig det är en 1080p-film som ska kodas om till 720p eller en 4K-film som ska strömmas ut i 1080p.

Qnap TS-231P3 har två ess jämfört med andra NAS-enheter runt samma prispunkt. Den första är att den kommer med 4 GB minne. Normalt kommer NAS-enheter runt 3 500 kronor med endast 1 GB eller 2 GB minne. Självklart går dessa att bygga ut men det lägger direkt på 500–600 kronor på priset.

Ess två är 2,5 Gigabit Ethernet-anslutningen. Mina tester visar att även om du stoppar vanliga hårddiskar tjänar du på att använda en snabbare anslutning. Det gör NAS:en direkt mer framtidssäker då jag fortfarande tror att vi i framtiden kommer se fler nätverksswitchar för hemmet och moderkort med snabbare Ethernet-anslutning. Tittar man på utbudet hos Qnap är det först när du lägger på omkring 1 000 kronor extra som du hittar nästa NAS med 2,5 Gigabit Ethernet-anslutning, i form av QNAP TS-253D.

Det känns som jag upprepar mig när jag återigen rekommenderar en NAS från Qnap. Det enkla faktumet är att Qnap gör väldigt bra produkter med riktig bra mjukvara. Du vet vad du får när du köper Qnap, särskilt eftersom företaget också har en online-demo för mjukvaran. Qnap TS-231P3 är en bra och prisvärd instegsmodell för hemmet eller det lilla företaget med förbehållet att det är bättre att välja en Intel-baserad lösning om medieuppspelning är en viktig punkt.

Fördelar

  • 2,5 Gigabit Ethernet-anslutning

  • 4 GB minne till bra pris

  • Lätt att använda

  • Funktionsrik

  • Bra prestanda

  • Bra utbud av extra funktioner via appar

  • Två Ethernet-kontakter som kan länkas ihop

Nackdelar

  • Processor för klen för att koda om media

  • Endast 32-bitars processor

  • Ser inte ut att ha lägre strömförbrukning