Artikelarkiv

Här hittar du alla artiklar som SweClockers publicerat, i kronologisk ordning. Vi skriver nyheter, publicerar recensioner, tävlingar, guider och mycket annat. Vårt huvudfokus är förstås datorhårdvara i form av kompletta datorer, datorkomponenter och tillbehör samt kringutrustning. Vi skriver även om spel, mjukvara, branschnyheter och exempelvis streamingtjänster. Du kan enkelt filtrera listan nedan.

8

SiS Xabre-II

Det dök upp lite information om SiS kommande Xabre II på Comdex i veckan. Tydligen siktar SiS på mellanskiktet på grafikkortsfronten, med konkurenter som ATI Radeon 9500 och Nvidia Geforce Ti4200/4400. Detta fick vi veta:

11

OCZ DDR 500 MHz

Minnestillverkaren OCZ släppte idag ett pressmeddelandet där de talar om att de har släppt DDR-moduler med 500 MHz! Det är DDR-minnen som går i hela 250 MHz DDR. De har även släppt en 466 MHz-variant. De kallar dem PC3700 och PC4000, och tyvärr finns det inte speciellt mycket information på OCZs hemsida för tillfället. Vi väntar på mer information från OCZ.

4

PC3700-minne

X-Bit Labs rapporterar att den rätt okända minnestillverkaren GEiL (Golden Emperor International Ltd) visade upp en DDR SDRAM-modul som gick i hela 466 MHz på Comdex i veckan.

25

Ingen NB på Athlon64?

DigiTimes skriver att Nvidia visade sitt Crush K8 på Comdex. Det skedde tyvärr bakom stängda dörrar för vissa kunder till Nvidia. Men det intressanta med denna moderkortskrets för AMDs Athlon64 (ClawHammer) är att AGP-kontrollern är integrerad i sydbryggan på moderkortskretsen. De flesta moderkortstillverkare använder fortfarande nord och syd-brygga på sina moderkort för Hammer, men Nvidia kör annorlunda. Det ryktas även att AMD kommer tillåta moderkortstillverkare att stänga av den interna minneskontrollern i Athlon64 och låta tillverkarna implementera egna minneskontrollers i moderkorten på grund av att prestandan och minnestyper ändras snabbt på dagens minnesmarknad. Men att tänka på är att Crush K8 inte är klar än, och när Athlon64 börjar närma sig lär all fakta dyka upp. Ett intressant citat från ATI:

0

DDR400 blir standard?

Aces Hardware har en diskuterande nyhet kring DDR400. DDR400-minnen fick tydligen mycket stor uppmärksamhet på Comdex trots att det inte är en industriell standard. Det går även rykten på internet om att Intel ska släppa moderkortskretsen CanterWood med stöd för DDR400. Men Intel släpper knappast en moderkortskrets som stödjer minnen som inte har någon standard-märkning. Så Aces Hardware tror att Intel kanske kan komma att påverka minnesmarknaden att förändra DDR400-minnen och göra dem till industriell standard. Ett citat från George Alfs, Intels PR-chef:

2

ATI och Linux

ATI släppte igår ett pressmeddelandet där de talar om att de har släppt drivrutiner för Radeon samt FireGL-familjen till Linux. I Radeon-serien gäller det dock inte för 7000 eller 7500, drivrutinerna är för 8500LE och uppåt till 9700 Pro och 9700 Pro AIW. Dock har inte drivrutinerna kommit upp på hemsidan än, men ni som har Linux, håll utkik på ATIs hemsida!

0

Resume av Comdex

GamePC har skrivit en resume av Comdex Fall 2002. De har med de största aktörerna såsom ATi, Nvidia, SiS och AMD, och presenterar vad respektive företag visade upp på mässan.

0

nForce drivrutiner

Nvidia har släppt nya drivrutiner för samtliga moderkort baserade på nForce. Nyheter är:

0

FIC VT31

Tillverkaren FIC visade i veckan på Comdex ett moderkort byggt på ATIs senaste moderkortskrets Radeon IGP340. Det är ett moderkort för Pentium 4-plattformen och har en Socket478-sockel. Här kommer lite specifikationer:

9

Intel Celeron 2.20 GHz

Intel lanserade för två dagar sedan två nya versioner av Celeron-processorn. Inga nya tekniker eller liknande, men frekvensen har nått 2.20 respektive 2.10 GHz. I övrigt är den skapad med 0.13-micronsteknik och erbjuder en 400 MHz systembuss (100*4). Frågan är bara om marknaden verkligen kräver mer frekvens på dessa processorer, OEM-marknaden använder dem nästan uteslutande i budget-datorer och vill man ha mer prestanda använder man sig av Pentium 4, så jag förstår inte riktigt intels höjning av frekvensen på Celeron.