Artikelarkiv

Här hittar du alla artiklar som SweClockers publicerat, i kronologisk ordning. Vi skriver nyheter, publicerar recensioner, tävlingar, guider och mycket annat. Vårt huvudfokus är förstås datorhårdvara i form av kompletta datorer, datorkomponenter och tillbehör samt kringutrustning. Vi skriver även om spel, mjukvara, branschnyheter och exempelvis streamingtjänster. Du kan enkelt filtrera listan nedan.

0

SiS 755

Som ni kanske vet gick årets Comdex-mässa av stapeln i måndags. Hundratals tillverkare var där och visade det absolut senaste på marknaden. Vi börjar med att SiS introducerade SiS755, vilket är en moderkortskrets för AMDs kommande Athlon64 (ClawHammer). Det stödjer bland annat Intels HyperTransport och AGPx8. Här kommer lite specifikationer:

2

ATI Imageon 3200

För några dagar sedan släppte ATI en ny grafikkrets som kommer användas till mobiltelefoner och handdatorer. Det heter Imageon 3200 och har bland annat en inbyggd MPEG/JPEG-dekoder, som enligt ATI kommer kunna ge upp till 50% bättre prestanda när man använder JPEG och MPEG-filer. Ett citat från pressmeddelandet:

19

Den vilda jakten på FSB och dual DDR

Anandtech skriver i sin Comdex-rapport att Intel kommer att gå över till hela 800 MHz busshastighet med kommande moderkortschipsets under andra kvartalet 2003.
Först ut med 800 MHz FSB blir chipset Springdale-PE, vilket också kommer att stödja dual channel DDR 333/400 MHz.

57

AMD namnger Clawhammer

Igår på Comdex i Las Vegas avslöjade AMD att processorn Clawhammer kommer säljas under namnet Athlon 64. Clawhammer är den modellen som är utvecklad för vanliga datorer och arbetsstationer. AMD uppger även att datorer med den nya processorn kommer finnas för försäljning senast mars 2003. På Comdex visar AMD även upp ett system som använder Opteron och kör en 64-bitarsversion av Windows. Opteron är namnet på serverprocessorn Sledgehammer. Båda processorerna kommer klara av att köra både 32-bitars och 64-bitars kod samtidigt.

40

Geforce FX

Nvidia introducerade idag sitt grafikmonster Geforce FX på Comdex-mässan i Las Vegas. Tillägget FX i namnet sägs härstamma från att folk i från 3DFX varit med i designen. Chippet tillverkas med 0.13µ och klarar en hastighet på hela 500MHz. Minnesbussen är 128 bitar bred och minnena är av typen DDR-II med hela 1000MHz effektiv hastighet. Några förhandstittar har redan börjat dyka upp.

0

Nya BIOS-filer

Warp2Search har nosat upp lite nya BIOS-filer till moderkort ifrån Gigabyte, Iwill, QDI och MSI.

14

P4 3.06 GHz hos Ace

Intel släppte som bekant Pentium 4 3.06 GHz med HyperThreading i torsdags. Det har dykt upp ett stort antal recensioner på denna, men jag vill ge en lite extra uppmärksamhet. Det är Aces Hardware som skrivit den mest kompletta recensionen man kan önska. Framför allt testar de processorn i proffisionella renderingsprogram och kontorsprogram för att se om HT (HyperThreading) är något bra för de som har speciella behov, men den innehåller även prestandatest på spel. Kanske ska sägas att recensionen är ganska tekniskt inriktad.

15

AMD sparar

AMD tillkännagav för några dagar sedan att de kommer att avskeda 2000 personer från verksamheten runt om i världen. Detta utgör 15% av arbetskraften för AMD. Anledningen är att AMD ska spara minst 350 miljoner under 2003. Luktar det ekonomisk kris hos AMD? Kanske. Det ryktas sammtidigt om att AMD ska sänkar priserna igen på sina processorerför att möta sänkningarna som Intel gjorde förra veckan.

16

Rykten om NV30

The Inquirer har lite intressant information kring Nvidias kommande grafikkort NV30. Enligt dem kan NV30 vara 30% bättre än dagens snabbaste grafikkort för desktopmarknaden, ATI Radeon 9700 Pro. De rapporterar att minnena kan nå 500 MHz DDR, alltså effektivt 1 GHz!

4

Geforce4 4200 Go

Nvidia släppte för några dagar sen sitt senaste grafikkort för bärbara datorer, GeForce4 4200 Go. Det är ett grafikkort i senaste led för att konkurera med konkurenten ATIs Radeon 9000 Mobility. Kortet erbjuder bland annat Nvidias nfiniteFX™ II-motor för avancerad 3d-grafik och 128-bit DDR-minne. Det stödjer även AGPx8. Här kommer ett citat från pressmeddelandet:

17

CPU-Z 1.15

En ny verision av freewaremjukvaran CPU-Z har släppts. Programmet visar information om processorn, såsom:

12

Kingston HyperX

Tillverkaren Kingston Technology, välkända för sina minnen inom servermarknaden, släpper nu ett par minnesmoduler för oss entusiaster. Kingston kallar dem HyperX och garanterar att varje minne är testat i uppgiven hastighet. Minnena kommer säljas i storlekarna 256MB och 512MB.

7

Catalyst 2.4

ATi släppte igår beta-drivrutiner för DirectX 9 (Release Candidate). Idag släpper de drivrutiner för hela Radeonserien (DirectX 8). De nya drivrutinerna Catalyst 2.4 finns att hämta hem för Windows XP/2000/ME/98. Enligt ATi skall en del buggar vara borta samt att vissa spel skall få bättre prestanda.