Nyheter: Bilder på GTA V, Company of Heroes 2 beta

DICE släpper video och information om Battlefield 4

Det svenska spelföretaget DICE satsar vidare på spelserien de kan bäst, nämligen Battlefield. Under veckan var det premiär för en spelsekvens på den fjärde numrerade titeln i serien och en inblick i mekaniken bakom denna.

Hela 17 minuter av spelets kampanjläge visas upp för allmänheten och fokuserar i första hand på att visa spelmotorns nya finesser. Förbättrad grafik, artificiell intelligens och framförallt handling är det första intrycket som DICE vill ge framtida spelare.

Titeln drivs av spelmotorn Frostbite 3 som bygger vidare på grundstenarna lagda av Frostbite 2 och får förbättrade effekter, animationer och förstörelse. Motorn har även avslöjats vara grundpelaren bakom de kommande titlarna Dragon Age 3 och Mass Effect 4.

construction_1p_1920x1080.jpg

En sammanfattning av premiärvisningen och föreläsningarna som utvecklarna gav till närvarande går att lyssna på i SweClockers artikel: Podcast 22: "Battlefield 4", där Emil Björklund och Jonas Thörnqvist diskuterar evenemanget och spelet.

Battlefield 4 har en planerad lansering någon gång under slutet av året, med en beta-period någon månad innan för köpare av Battlefield Premium och Medal of Honor: Warfighter. Det går redan nu att förboka titeln via distributionstjänsten Origin för 599 kronor, alternativt 699 kronor för Digital Deluxe-versionen.

GTAV1.jpg
GTAV2.jpg
GTAV3.jpg
GTAV4.jpg
GTAV5.jpg

Rockstar släpper nya bilder på Grand Theft Auto V

Utvecklarstudion Rockstar Games fortsätter att jobba på den senaste titeln i storsäljarserien Grand Theft Auto (GTA). För att visa att de fortfarande finns och att spelet inom en snar framtid är spelbart släpper företaget ett gäng nya skärmdumpar.

Bilderna är tagna från dagens generation av konsoler, det vill säga Xbox 360 och Playstation 3, med en hel del olika miljöer som spelare kan se fram emot att se i titeln. Även ett par actionscener får plats i bildkavalkaden, som avslöjar att en viss kulspruta kommer att finnas tillgänglig.

GTAV6.jpg
GTAV7.jpg
GTAV8.jpg
GTAV9.jpg
GTAV10.jpg

As we have said before, we have often had long gaps between asset releases on previous games and will continue to do so in the future. We are sorry if you find this frustrating, but please understand, we don't do this because we 'don't care about our fans', 'don't respect our fans', 'hate GTA fans etc' - precisely the opposite!

En talesperson för Rockstar berättar varför de ofta är tysta och inte släpper information om sina spel likt andra spelföretag som släpper trailer efter trailer. De ursäktar om folket känner sig frustrerade med det sparsmakade informationsflödet, men att det inte gör det för att de hatar eller är ohövliga mot GTA-entusiaster.

We do it because we want to make sure we only release 100% correct information, and because we want to keep plenty back for the actual game release so there are still lots of surprises when you play it.

Rockstar ser till att bara släppa korrekt information, samt för att de gärna vill hålla mycket av det intressanta i titeln för spelarna själva att upptäcka.

Grand Theft Auto V har ett planerat lanseringsdatum den 17 september för konsolerna Xbox 360 och Playstation 3. Det finns ännu ingen information om när en PC-version kan tänkas dyka upp.

companyofheroes2.jpg

Company of Heroes 2 betan börjar nästa vecka

Spelhuset Relic fortsätter att få ordning på schemat efter den storartade konkursen av THQ tidigare i år. Integreringen hos Sega har gått bra och nu avslöjar företaget att ett stängt beta-test på den kommande titeln är nära till hands.

Tisdagen den 2 april öppnar portarna till den stängda test-fasen och är bara för spelare som förhandsbokat titeln. En talesperson säger dock att personer med nycklar som delades ut vid olika spelmässor och evenemang får tillträde något senare.

I test-fasen ingår flerspelarläget med sex olika kartor i storlekarna från en mot en till upp till fyra mot fyra spelare. Det går även att använda AI-karaktären att spela med eller mot i vilket antal som önskas.

Spelare får även tillgång till fyrtio framstegsnivåer och möjligheten att skräddarsy färdigheter i det nya verktygen för detta. Speltjänsten Steam kommer att användas som plattform och testare ombes skaffa ett gratis konto för att få tillgång till spelet.

Tombraider_Hitman_sleepingdogs.jpg

Square Enix vd avgår

Det japanska spelhuset Square Enix står bakom kända rollspelsspelserier som Final Fantasy och Kingdom Hearts och på senare tid även Hitman och Tomb Raider. I årets bokslut verkar det dock som att företaget stött på finansiella motgångar.

Square Enix vd, Yoichi Wada, har lämnat in sin anmälan om uppsägning efter att företaget visat en förlust på 13 miljarder yen, motsvarande cirka 900 miljoner svenska kronor. I rapporten citerar företaget "trög försäljning av konsolspel" som en av huvudorsakerna till förlusterna.

Titel

Medelpoäng*

Försäljning**

Sleeping Dogs

81

1,75 miljoner

Hitman: Absolution

80

3,6 miljoner

Tomb Raider

86

3,4 miljoner

De senaste storspelen Sleeping Dogs, Hitman: Absolution och Tomb Raider nådde inte försäljningsmålen satta av företaget, även om titlarna mottagits väl av spelmedia. Dessa tre titlar sålde även mycket sämre i Nordamerika, i jämförelse till den europeiska marknaden.

Analytiker hävdar dock att många spelföretag har dåliga försäljningssiffror i samband med det generationsskiftet spelkonsoler som pågår. Square Enix väntas således vara tillbaka på fötterna när nästa generations spelkonsoler finns tillgänglig för slutkonsumenter.

*Poängen är ett medelvärde av recensioner på samtliga plattformar.
**Försäljningssiffrorna innehåller inte köp via digital distribution.