Batteribyte, transientskydd och generator

Byte av batterier

Förr eller senare är blybatterierna i UPS:en utslitna och måste bytas. Både APC och Eaton har utbytesprogram under vilka man kan lämna tillbaka batterierna och köpa nya, snarare än att behöva åka till soptippen med dem. Aggregaten varnar när batterierna är på väg att bli för dåliga, så att du kan hinna reagera och skaffa nya innan det är för sent. Det är inte svårt att byta batterier, men du ska låta de nya batterierna laddas enligt specifikationerna innan nästa strömavbrott.

batteribyte.jpg

Eaton tipsade om att de kommer med modeller med så kallade Supercaps istället för batterier inom några år. Att använda kondensatorer istället för blybatterier har ett antal fördelar. Dels slits de inte ut (lika fort) och de kan återladdas mycket fortare efter ett strömavbrott än vad ackumulatorer klarar.

Transientskydd

Om du kan tänka dig att förlora information vid ett strömavbrott eller vill eliminera strömavbrott genom att bara använda bärbara datorer, men ändå vill skydda utrustningen mot kraftiga transienter är ett transientskydd (surge protector) rätt apparat för dig.

apc uttagslist.jpg

Clas Ohlson kallar denna typ av skydd för överspänningsskydd. APC/Schneiders SurgeArrest P5B klarar 13.000 ampere i en puls på maximalt 900 joule. Schneider lovar dessutom att betala upp till 50 000 euro om ansluten utrustning ändå skulle skadas. Apparaten har två lysdioder, en kallad Protection Indicator som lyser om skyddet faktiskt fungerar (inte har brunnit upp inuti) och en kallad Grounding OK som lyser om vägguttaget är korrekt jordat.

apc uttagslist schema.jpg

Störningsskyddet är av samma konstruktion som i alla andra liknande tillämpningar, med en varistor (ett motstånd som varierar med pålagd spänning) som kortsluter sig vid höga spänningar och absorberar energin i transienten.

Parallellt med varistorn fins en sk transzorb, som består av två zenerdioder som håller nere inspänningen på en bestämd högsta nivå och reagerar snabbt, på nanosekunder. Varistorn har den egenheten att även om den kan suga upp mycket energi ökar spänningen över den med ökad ström, och spänningen behöver hållas ned av snabba zenerdioder. Efter många transienter kommer varistorn att kortslutas. Då går istället säkringen.

För högfrekvensstörningar finns tre kondensatorer, som i princip gör högfrekvent kortslutning mellan tilledarna. Som du ser dumpas störnigarna från fas och nolla till jorden (PE). Finns det ingen jord, finns det ingenstans för skyddet att dumpa av överskottsenergin och då tar den vägen in i de anslutna apparaterna.

Transienter är inte så vanliga i svenska bostadsområden, men är desto vanligare på våra semesterorter, som medelhavsöar och i Thailand där elnätet är upphängt i luften.

En transient kan innehålla en energi på flera kilojoule, vilket kan vara tillräckligt för att smälta eller förgasa delar av det transientskydd som borde vara inbyggt i din dators nätaggregat. I det allra enklaste fallet går en säkring någonstans inuti kraftaggregatet, och den hinner du inte leta fram och byta innan batteriet i exempelvis den bärbara datorn är slut.

Generator

Du får själv avgöra behovet av bensindrivet elverk, med kännedom om hur ofta och hur långa strömavbrott du brukar uppleva.

bensingenerator.jpg

Enfas bensingenerator på 2,2 kW och 8 timmar. Bild: Jula.

I en stad är en bensingenerator förmodligen varken önskvärd eller ens tillåten, men på landet kan den faktiskt vara nödvändig, om du har ostabil eltillförsel och vill hinna göra faktureringen klar fast strömmen gått. Vi i Europa är väldigt kräsna och bullerkänsliga. Läser man emellertid berättelser från andra delar av världen, som ”träffats” av modern teknik ganska nyligen, som Afghanistan, Venezuela eller Egypten, så tycks en bensingenerator på bakgården vara tämligen vanligt. Men som sades i inledningen kan det finans behov av dylika även i det moderna USA.

Man kan säkerligen automatisera inkopplingen av elverket när strömmen från elleverantören fallerar, men vill man göra det lätt för sig räcker det med en enkel handmanövrerad omkopplare. UPS:en håller spänningen uppe så länge att du hinner gå och starta generatorn, vänta på att den kommer upp i varv och sen slå om brytaren. Det spelar ingen roll om du är snabb på att slå om brytaren heller, så länge UPS:en håller.

En bensindriven generator brukar gå i åtta timmar. Är strömavbrottet längre än så kan man förmoda att det finns andra problem i huset eller i omgivningen som är viktigare än att hålla liv i datorerna.

Sken-utrusning

Som i alla branscher där ämnet är ovanligt eller är en aning okänt, finns det lycksökare som försöker förvilla och sälja overksam utrustning, eller utrustning med tveksamma specifikationer. För hemelektronik och då särskilt high-end-stereo finns det ett antal företag som säljer märkliga uttagsdosor och störskydd som lovar guld och gröna skogar, bättre stereoperspektiv, mera väldefinierad stereobild, bättre dynamik och allehanda märkligheter, till ett pris som vida överstiger komponentpriset.

Skärmad elkabel är populärt, fast det är oklart vad en två meters skärmad stump ska skydda emot. Men tro inte att det inte finns entusiaster som hävdar att apparaterna fungerar och att Duke Ellington låter mycket mera levande när den märkliga dosan kopplas in. Det är en form av självsuggestion.

Hifi-branschen är samtidigt konservativ och prismedveten och väljer de enklaste vägarna. Ett exempel på det är att många ljudapparater fortfarande har linjära nätaggregat (transformator och likriktare) medan alla datorer numera har switchade nätaggregat. Det finns hifi med switchaggregat också, men frågar du ett guldöra kan han inte tänka sig ett switchaggregat i sin förstärkare för att, tja det vet man inte så noga, men det går väl inte?

Varistorfail_full.jpg

Bränd varistor av för klen typ. Bild: Wikimedia.

Man ska dessutom vara särskilt uppmärksam mot märkligt billig utrustning man kan köpa i Sydostasien, som innehåller få eller inga avstörningskomponenter alls.