Satsningen på Windows on ARM eller Windows RT har varit allt annat än en succé för Microsoft, som övergivits av samtliga partnertillverkare. Trots detta väntas en fortsatt satsning på konceptet och med Windows 10 kan samtliga enheter baserade på ARM-arkitekturen bli utan den traditionella skrivbordsmiljön.

Nu framgår av TK Tech News att Microsoft planerar inget mindre än två surfplattor till den lukrativa julhandeln. Den första är en Surface 3, som likt första och andra generationen Surface väntas få en 10,6-tumsskärm. Därtill tros modellen bli både tunnare och lättare än dagens Surface 2.

Den andra modellen är Surface Mini, där tillgången enligt det korthuggna inlägget på Twitter kommer vara begränsat. I samband med lanseringen av Surface Pro 3 var det mer eller mindre bekräftat att en Surface Mini skulle se dagens ljus, men modellen ska ha slopats i sista stund. Surface-chefen Panos Panay menade dock att bolaget trots detta fortfarande arbetar på en mindre Surface.

Medan Surface 3 och Surface Mini båda väntas baseras på ARM-processorer, vilket per automatik skulle innebära operativsystemet Windows RT, går det inte utesluta att Microsoft kommer satsa på Intels energieffektiva plattform Bay Trail-T. Det här skulle ge surfplattorna möjligheten att köra den ordinarie utgåvan av Windows 8.1 och traditionella Win32-program.