Efter ett halvår utan verkställande direktör på AMD tog sig den erfarna Lenovo- och IBM-veteranen Rory Read an jobbet i augusti 2011. Sedan dess har AMD genomgått en rad stora nedskärningar och omstruktureringar, där fokus legat på att snabbare kunna reagera på nya marknadstrender och leverera rätt produkter i tid.

Det har länge tisslats om att ytterligare ett skifte var på gång, någonting AMD nu bekräftar när Lisa Su tillträder som ny vd. Under en telefonkonferens meddelar Rory Read att han för tre år sedan kom in för att omstrukturera företaget och att "den del jag är bra på, har jag redan åstadkommit."

Samtidigt sägs positionen ha inneburit att sondera en framtida vd-kandidat, där Lisa Su för länge sedan valdes ut och har tränats för rollen. Enligt Rory Read har Lisa Su ett mer produktcentriskt förflutet, vilket gör henne bättre lämpad för den sista delen i företagets omstrukturering, som bland annat innefattar att leverera Project Skybridge samt arkitekturerna K12 (ARM) och Zen (x86).

I frågan om bytet kommer till följd av meningsskiljaktigheter över AMD:s långsiktiga strategi hävdar både Rory Read och Lisa Su att så inte är fallet, utan att de och styrelsen är eniga om bolagets framtid. Med andra ord är inga större förändringar att vänta hos AMD, i alla fall den närmsta tiden.

Lisa Su tillträder omgående som vd för AMD och Rory Read kommer till slutet av året finns kvar på företaget som rådgivare.