Det nya gränssnittet DirectX 12 låter utvecklare arbeta närmare hårdvaran, för att mer effektivt kunna dra nytta av resurserna. Mest uppmärksammat är möjligheten till markant fler ritanrop och flerkärnigt stöd jämfört mot tidigare DirectX-versioner, men detta är bara några av flera stora nyheter.

En annan finess som uppmärksammats är Multiadapter, som ger utvecklare mer kontroll över lösningar med flera grafikkretsar. Detta kan delas in i tre kategorier. Den första är Implicit, där ansvaret likt med tidigare DirectX-versioner i stort ligger hos AMD och Nvidia. Den andra heter Explicit och ger mer kontroll till utvecklare, vilka kan välja hur stödet ska utformas.

Den tredje och sista heter Explicit Multiadapter – Unlinked GPUs, där utvecklare fritt kan nyttja samtliga resurser i ett system. Det gör det möjligt att mixa lösningar mellan olika aktörer, exempelvis genom att använda integrerade grafikkretsar från AMD eller Intel med ett dedikerat grafikkort från AMD eller Nvidia.

Nu har tekniksidan Anandtech fått möjligheten att testa en tidig version av Ashes of the Singularity med stöd för det sistnämnda. I testet återfinns grafikkorten Geforce GTX Titan X, GTX 980 Ti, Radeon R9 Fury X och R9 Fury, som i lirar ihop flera olika konfigurationer i upplösningarna 2 560 x 1 440 och 4K UHD.

När Radeon R9 Fury X och Geforce GTX 980 Ti samkörs uppgår prestandalyftet till 68–75 procent, beroende på vilket grafikkort som används som det primära. Extra intressant i sammanhanget är att duon går om konfigurationerna med två grafikkort från AMD och två från Nvidia.

Förutom att testa de senaste toppmodellerna tar sajten ett steg tillbaka till 2012, där Radeon HD 7970 och Geforce GTX 680 regerade i toppen. Till skillnad från de andra testerna är valet av primärt grafikkort av extra stor betydelse, där GTX 680 som primärt producerar sämre resultat än duon var för sig. När HD 7970 tar täten handlar det istället om ett 55 procent bättre resultat än när det körs ensamt.

Nämnvärt i sammanhanget är att den testversion som använts inte ens kvalificeras som en alpha-variant av Oxide, varför siffrorna tillsvidare bör tas med en nypa salt.