Mot slutet av förra året kom en dom i målet gällande den svenska fildelningssajten Swepiracy. Mannen som äger sidan dömdes vid tillfället till totalt 1,7 miljoner kronor i skadestånd samt 100 timmars samhällstjänst. Efter att han överklagat sänks dock nu skadeståndet.

Den nya summan som mannen ska betala blir istället 400 000 kronor, samtidigt som domen om samhällstjänst kvarstår. Till IDG berättar Henrik Pontén, jurist och ombud för Rättighetsalliansen, att de nu gått med på en förlikning då den ursprungliga summan på 25 miljoner kronor, som sedan sänktes till 1,7 miljoner kronor, inte ansågs realistisk samt att mannen var väldigt ung då filmerna gjordes tillgängliga.

Vår bedömning var, dels att mannen var väldigt ung då han gjorde filmerna tillgängliga. Och vi anser att han ansträngt sig för att få rätsida på sitt liv.

Målet har sin grund i att filmen Åsa-Nisse: Wälkom to Knohult gjorts tillgänglig på webbplatsen utan upphovsrättsinnehavarnas, i detta fall Nordisk Film, tillstånd. Ägaren till Swepiracy nekade till en början till brott men har nu erkänt sig skyldig till brott mot upphovsrättslagen.