Nyligen uppdagades det att illegala fildelare i Sverige börjat få hem kravbrev där de ombes betala 4 500 kronor eller riskera att dras inför rätta. Dessa skickas ut av en advokatbyrå som företräder ett flertal olika bolag inom nöjesindustrin. De meddelade då att de har för avsikt att dra samtliga som väljer att inte betala inför domstol.

Nu rapporterar Sveriges Radio att Datainspektionen i Sverige har fått in ett flertal frågor kring kravbreven, vilket lett till att de börjat granska dessa för att se om de är lagliga. De ska fastställa om det handlar om inkassobrev, vilket kräver särskilda tillstånd och måste följa vissa lagar.

Jeppe Brogaard Clausen, advokat på Njord Law Firm som skickar ut breven, berättar för Sveriges Radio att de fått samma fråga i både Danmark och Finland och bedömningen där blev att det inte handlade om inkassobrev.

Han berättar att de hittills skickat ut 5 000 brev och de planerar att skicka ut minst 5 000 till. Enligt honom ska kampanjen fortsätta i minst två år till och det först efter denna tid det kommer synas ett resultat. En nyligen utförd undersökning i Finland visar att kravbreven haft en direkt påverkan på den illegala fildelningen i landet, där denna minskat då människor blivit mer oroliga för att åka fast.