Under slutet av 2018 röstade EU igenom det nya upphovsrättsdirektivet Copyright in the Digital Single Market. Direktivet innehåller de omtalade punkterna Artikel 11 och Artikel 13. Dessa kommer nämligen med förslag om både ett filter för uppladdat innehåll samt en lösning vilken beskrivs som en "länkskatt".

Syftet är att det ska bli enklare för upphovsrättsinnehavare att ta betalt för olika typer av innehåll som de skapat. Förslagen har dock kritiserats för att inskränka friheten på internet, samtidigt som de kan vara svåra att verkställa. Nu har ett utkast förberett av det nya rumänska ordförandeskapet i EU röstats ned av ministerrådet.

Det innebär att förslaget i dess nuvarande form inte kommer antas, men efter fler ändringar kan direktiven åter bli aktuella. Det planerade trilogmötet där EU 21 januari skulle enas om ett slutgiltig version skjuts därför på tiden, då ett godkänt utkast först måste finnas.

Ett flertal länder röstade emot, här ingår Sverige, Kroatien, Luxembourg, Portugal, Italien och Polen. Även Tyskland, Nederländerna, Belgien, Slovenien och Finland röstade emot. För att förslaget ska gå igenom krävs att 16 av 28 medlemsländer (kvalificerad majoritet) som tillsammans samlar 65 procent av EU:s befolkning röstar för.

I dagsläget ska 17 länder vara för, men dessa samlar endast knappt 53 procent av befolkningen. För att förslaget ska gå igenom krävs att Tyskland med med sina drygt 80 miljoner invånare byter fot, alternativt att Storbritannien genomför utträdet ur EU (Brexit). Detta enligt parlamentsledamoten Max Andersson (MP).

Enligt representanter för justitiedepartementet som reportern Emanuel Karlsten talat med, har Sverige inga större problem med Artikel 11. Detta för att den så kallade länkskatten går att välja bort på nationell nivå. Uppladdningsfiltret kopplat till Artikel 13 sägs dock svenska representarer vara betydligt mer kritiska emot.

Framöver kommer ett omarbetat förslag presenteras, och ifall utkastet godkänns av ministerrådet går det vidare till trilogmöte där ett slutligt förslag tas fram. Därefter ska Europarlamentet åter ta ställning till upphovsrättsdirektivet.

Här kan det givetvis röstas ned, men det anses av många osannolikt efter förra röstningens resultat – 438 röster för och 226 emot.

Källa: Politico (betalvägg)

Läs mer om EU:s digitala initiativ: