Tidigare i januari gick Advanced Semiconductor Materials Lithography (ASML) ut med att det brunnit i en dess fabriker i Berlin, Tyskland. ASML med sitt säte i Nederländerna är världens största leverantör av utrustning för tillverkning av halvledare och vars verktyg är helt vitala för alla tillverkare av kretsar. Fabriken som brann gör komponenter för litografiska maskiner, däribland speglar.

Brand hos ASML kan påverka tillverkning av världens kretsar

Nu har ASML hunnit utvärdera effekterna av branden och beskedet är delat negativt och positivt. Å det negativa hör att tillverkningen av klämmor som håller fast kiselplattor (eng. wafers) i bolagets maskiner för Extreme Ultraviolet Litography (EUV) tagit skada, något som kommer påverka volymerna av EUV-maskiner som kan levereras till kunder. I vilken omfattning framgår dock inte.

Samtidigt framgår att tillverkning av komponenter för Deep Ultraviolet Lithography-maskiner (DUV) kunnat återupptas utan några nämnvärda effekter. ASML medger "vissa störningar" gällande komponenter för DUV-maskiner, men tror inte det kommer påverka företagets förmåga att möta marknadens efterfrågan och att nå sina omsättningsmål för 2022.

Tillverkningstekniker under 7 nanometer värst drabbade

Fabriksbrandens gör att nybyggnation av nya kretsfabriker världen över kommer att påverkas, men i vilken utsträckning är det för tidigt att sia om. Tillverkningstekniker ned till första generationens 7 nanometer använder uteslutande DUV-maskiner, vilka nyttjar argonfluoridlaser (ArF) med en våglängd på 193 nanometer för de många litografiska stegen.

För lägre tekniknoder krävs högre precision och här kommer EUV-maskiner in i bilden. Med ultraviolett strålning möjliggörs en våglängd på blott 13,5 nanometer och används för mer avancerade, förbättrade, 7-nanometerstekniker från bland annat TSMC. För tillverkning av kretsar på 5 nanometer och nedåt är användning av EUV helt avgörande. Med andra ord allt som kan anses vara så kallad spjutspetsteknik (eng. cutting-edge).

I dagsläget är ASML den enda aktör som lyckats ta fram EUV-maskiner, vilket således gör att hela industrin drabbas. Framförallt gäller detta TSMC, Samsung och Intel, vilka tillsammans investerar belopp i biljonklassen för nya fabriker, varav de första väntas inleda produktion 2024, och med vilka avancerade tillverkningstekniker är i fokus.

Bland bolagen som vänder sig till TSMC och Samsung för tillverkning av avancerade kretsar hör Apple, AMD, Nvidia, Qualcomm, Broadcom, Mediatek och många fler.