Bärbara datorer har tagit många tekniska kliv framåt, med högre prestanda och mer portabla format som ett par exempel. Medaljens baksida är dock att färre delar går att byta ut, där processorer och grafikkort så gott som alltid är fastlödda, men även primärminne och lagring får ofta samma behandling. För ett år sedan sjösattes en frisk fläkt på den bärbara datormarknaden i form av Framework Laptop, som är en dator där varje del kan bytas ut.

Det finns många stora företag som testat den modulära banan, för att överge upplägget efter någon enstaka produkt. Framework är ett ungt och förhållandevis litet företag, men nu kommer kvittot på det inte är ett hinder för att fortsätta på det inslagna spåret. Bolaget släpper nämligen nya moderkort med Intel Core 12000-seriens processorer, som kan användas för att uppgradera befintliga datorer och för att konfigurera nya varianter.

framework 2.webp

Processorer utformade för bärbara datorer finns numera endast att tillgå i fastlött format, varför hela moderkortet och tillhörande kylning måste bytas ut. Till skillnad från en traditionell dator innebär det dock inte att primärminne eller anslutningar också byts ut. Förstnämnda är av SODIMM-typ och den senare är modulbaserad, där försänkta USB Type-C-anslutningar omvandlas till exempelvis Ethernet, HDMI, extra lagring eller USB. Framework tillhandahåller detaljerade instruktioner för hur moderkortsbytet går till, en process som uppges ta 10–20 minuter.

Moderkortet kommer i tre utföranden med Core i5-1240P, Core i7-1260P alternativt Core i7-1280P, där P-suffixet innebär att det handlar om mer högpresterande processorer för tunna datorer. Core i5- och den förstnämnda i7-modellen har fyra högpresterande kärnor och åtta energieffektiva, medan Core i7-1280P har två extra prestandakärnor. Prismässigt ligger moderkorten på 489, 799 respektive 1 189 euro, men i skrivande stund finns Framework Laptop och tillhörande komponenter inte tillgängliga för beställning till Sverige.