Panasonic

Japanska Panasonic är lite av en rival till Sony på samma sätt som koreanerna LG och Samsung är rivaler från samma land. Rivaliteten Sony och Panasonic är dock inte lika intensiv som den koreanska, fast det märks att man konkurrerar på snarlika sätt, vilket säkert ligger i de olika ländernas företags- och ingenjörskultur. Man är skolade i samma anda.

tab-Panasonic_2022-tabell.png
tab-Samsung_2022-tabell.png
tab-LG_2022-tabell.png
Philips_2022-tabell_221123.png
tab-Sony_2022-tabell.png
tab-TCL_2022-tabell.png

Panasonics 2021-utbud

Panasonic bygger likt Sony också sina TV-apparater konsekvent i fråga om funktioner och bildkvalitet. De håller en hög färgprecision och har därför några av de allra bästa TV-apparaterna på marknaden. Dessvärre är Panasonics andel i Norden ganska liten och modellerna återfinns hos ganska få återförsäljare eftersom de stora elektronikladorna sällan säljer Panasonics modeller.

Toppmodellerna bygger på OLED med handplockade paneler och Panasonic var först ut med en effektivare kylfläns för att få ut mer uthållighet i fråga om ljusstyrka ur OLED-panelerna. Mellanklassmodellen LZ940E och LZ800E baseras på en smartare kantbaserad local dimming vilka justerar lysdioderna i synk med hur panelen uppdateras. Detta undviker de ljusare band över ytan som kantbaserade lösningar annars ofta dras med.

panasonic_HCX_filler.jpg

Nytt för 2022 är utökade spellägen, "Game Control Board", med kontroll över spelfunktioner. Modellerna har VRR- och AMD-certifiering samt en funktion för lägre latens även för 60 Hz-signaler. De utökade spelfunktionerna finns med OLED-modellerna och LZ940E. Latensen är under 15 ms för Panasonic spelklassade modeller och kring 20 ms för de enklare modellerna. Detta ska alltså vara ännu lägre för 2022-modellerna, men exakta uppgifter är ännu inte bekräftade.

Klicka för mer information

2021-modellerna håller snarlik bildkvalitet

2021-modellerna med inledande bokstav JZ för OLED och JX för LCD är annars väntat nära identiska i bildkvalitet med 2022-modellerna. Panasonic gör små förbättringar varje år. 2021-modellerna drogs en del med problem vid 4K/120 och VRR som senare löstes via ny mjukvara. Med 2022-modellerna ska det fungera från början och även ha just bättre spelfunktioner.

Ifall spel med VRR och extra spelfunktioner inte är någon prioritet kan en J-modell från 2021 därför var ett minst lika bra alternativ ifall det är bildkvaliteten som är dig närmast hjärtat.

Visa mer

Panasonic använder sig av både Dolby Vision och HDR10+ och lämnar därför ingen utanför bästa möjliga bildkvalitet från tjänsterna. Stödet för Dolby Vision och HDR10+ gör också att det fungerar med valfri extern lösning lik Apple TV eller en Android-baserad box för att nå alla tänkbara applikationer.

Operativsystemet 2022 är före detta Firefox OS som här kallas My Home Screen 7.0 vilket är ett enklare system med ett mycket begränsat utbud av appar. Fördelen är att Panasonics operativsystem är det som är minst i vägen för dig som användare. Söker du hög kvalitet på bilden men så lite inbyggd ”Smart-TV” som möjligt är Panasonic det alternativ som är närmast tillhands.

Vissa modeller använder däremot Android TV och de enklaste modellerna kör en Foxxum-baserad Smart-TV-lösning.

panasonic_OLED_filler.jpg

OLED LZ2000E är flaggskeppet med vad Panasonic kallar "Master OLED Pro" där panelen är handplockad för sin kvalitet och har en kraftfullare kylfläns. Nu är det mer en metallskiva än vad man normalt tänker på med ordet "kylfläns". Effekten är i alla fall att LZ2000E går högt i ljusstyrka, tangerar 1 000 nits i HDR och framför håller nivåerna på ljusstyrkan i HDR utan att dimma ned direkt. Ljusstyrkan kännetecknas av uthållighet.

panasonic_LZ2000E.png

Modellen använder ett avancerat ljudsystem med Dolby Atmos och uppåtriktade högtalare. Ljudkvaliteten hör till de allra bästa av de integrerade systemen. Separat subwoofer-utgång finns för att komplettera de lägre frekvenserna. Nytt för 2022 är det förbättrade spelläget och att modellen nu finns i 77 tum.

Fotnot: Jag har testat varje modell i den här serien, GZ2000E, HZ2000E och JZ2000E sedan den lanserades 2019. LZ2000E står i kartong i hallen och väntar på att jag skriva klart den här artikeln.

OLED LZ1500E och LZ1000E använder "Master OLED Pro"-paneler för högre ljusstyrka och bättre uniformitet. Ljusstyrkan är inte lika hög som hos LZ2000E-modellen men kan räknas som marginellt lägre. Storlekarna 42 och 48 tum kan däremot inte gå lika högt i ljusstyrka och tappar sin "Master"-klassificering.

panasonic_LZ1500E.png

Skillnaden mellan LZ1000E och LZ1500E är ljudsystemet där den senare modellen har ett bättre högtalarsystem. LZ1000E och LZ980E har samma ljudsystem med skillnaden att LZ1000E har den bättre "Master OLED Pro"-panelen.

OLED LZ980 gör inget extra med OLED-panelerna utan är de vanliga WOLED-panelerna. Fortfarande med Panasonic bildbehandling och färghantering. De kan liknas med och jämföras mer direkt med LG C2 och Sony A8-modellerna.

panasonic_LCD_filler.jpg

LX940E är toppmodellen med LCD och kan beskrivas som enklare toppklass. En repetition av JX940E-modellen från 2021 med de nya spelfunktionerna som största skillnad. En kantbaserad local dimming arbetar i synk med panelen och gör tydlig synlig skillnad för kontrastupplevelsen. Det är en lösning som ger en IPS-panel ett kontrastförhållande i nivå med en bättre VA-panel, men utan problemen i vinklar.

panasonic_LX940E.png

Paneltypen är IPS förutom i 75 tum som brukar använda VA-panel och därför kan ha bättre förutsättningar för kontrast och sämre förutsättningar för vinkel. JX940E-modellerna går högt, men inte extra högt i ljusstyrka, runt 600 nits i HDR. Eventuellt är 43-tummaren också VA-panel och bör på grund av storleken ha lägre ljusstyrka.

Modellen har stativfötter i alla storlekar utom 75 tum, som har en stativplatta. Stativfötterna kan placeras i brett eller smalt läge, där det breda läget placerar dem högre upp för att ge plats åt en soundbar.

LX940E kan jämföras med Sonys X90-modeller och Samsungs QN85-modeller. Inte samma ljusstyrka men heller inte en synbar FALD.

LX8x0E skalar av funktioner och kliver ned till bättre mellanklass. Den bättre kantbaserade local dimming-tekniken behålls i en något enklare variant. Spelfunktionerna, 4K/120 och VRR är dock borta och det är tre istället för fyra HDMI-uttag. Operativsystemet är även Android TV istället för Panasonics egna system.

Det mesta övriga är snäppet enklare och ljusstyrkan lägre men fortfarande på en nivå om 400+ nits. Paneltypen är vanligtvis VA och ger därför sämre vinklar. Local dimming gör däremot mycket för att hålla kontrastförhållandet i vinkel jämfört med andra VA-paneler.

Modellen listas som LX800E och LX810E i olika butiker. Skillnaden verkar främst handla om försäljningskanalen. Stativfötter används.

panasonic_LX670E.png

LX6xE är den enklare mellanklassen som tappar ljusstyrka och överlag är enklare med reflexfilter. Ingen Local dimming eller extra funktioner. Panelkvaliteten brukar fortfarande vara god i den här modellserien.

Skillnaden mellan varianterna som 650, 660 och 670 verkar handla om försäljningskanaler samt nyans där LX660E visas i bild med metallfinish medan övriga är svarta. Stativplatta används.

LX600E är däremot till synes enklare på alla sätt och listas med ett Foxxum-baserat smart-system. Detta tyder på enklare ODM-tillverkning och basklass. Inte mycket är känt om modellen och hur exakt det skiljer sig från övriga utbudet. Den behåller Dolby Vision vilket är ovanligt.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi installation och bortforsling av din gamla TV. Kom ihåg att det alltid är samma låga pris online och i butik. Vi erbjuder alltid fri frakt över 500 kronor, vilket gör att du får din TV-apparat levererad så smidigt som möjligt helt utan extra kostnad.

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.