I decennier har tangentbord utrustats med knappen Print Screen som använts för att ta skärmdumpar på datorer. Utan att installera tredjepartsmjukvara har funktionaliteten varit lite otydlig då knappen i standardutförande endast tar gör en avbildning som du i sin tur måste klistra in i bildhanterare eller chatfönster. Microsoft rör nu runt ordentligt i funktionsgrytan och kopplar knappen till skärmklippsverktyget i ny testversion av Windows.

SnippingOverlay.png

Skärmklipp underlättar rejält för att plocka skärmdumpar.

I senaste test-versionen av Windows 11 som är tillgänglig via Beta-kanalen har ändringen redan skett. Det handlar inte om några omfattande ändringar i hur skärmklippsfunktionen fungerar, utan Print Screen-knappen standardutförande ändras till att aktivera skärmklippsfunktionen i stället för att ta en bild på skärmen rakt av.

När ändringen av Print Screen-knappen släpps för vanliga Windows 11-användare är för tillfället okänt, den lär vara någon månad bort. Vill du redan nu ändra hur Print Screen fungerar behöver du bara klicka in på inställningar, välja hjälpmedel och gå till tangentbords-fliken. Därefter klickar du i att Print Screen ska starta skärmklipps-funktionen, vilket kommer spara dig dussintals sekunder jämfört med att använda kortkommandot Windows + Shift + S.

För många lär ändringen välkomnas med öppna armar. Knappen är en av de minst använda på tangentbordet och har ersatts av mer lättillgängliga och användbara kortkommandon. Det återstår dock att se om knappens popularitet skjuts i höjden med den kommande ändringen. Placeringen är fortfarande mindre optimal, men då funktionaliteten blir tydligare lär knappen användas oftare oavsett.

"Hur tar du skärmdumpar?"