Grafikkortsöverklockningsverktyget MSI Afterburner har i många år varit ett populärt alternativ till Nvidias och AMD:s egna program. De som köpt ett nytt grafikkort i år har dock fått hålla sig till betaversioner, eftersom programmet inte har uppdaterats officiellt sedan december 2021.

Framtiden för MSI Afterburner oklar

Att det varit så beror på att Afterburner tidigare utvecklades av en ensam utvecklare i Ryssland – Alexey "Unwinder" Nicolaychuk – och MSI hittade inget sätt att betala honom efter Rysslands invasion av Ukraina och de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

Nu har MSI och Guru3d.com tillsammans släppt en uppdatering som tar MSI Afterburner till version 4.6.5, med stöd för Nvidias Geforce RTX 4000-serie och AMD:s Radeon RX 7000-familj. Grundläggande stöd för flera kommande grafikkort från de båda företagen har också lagts till. Samtidigt kommer stöd för övervakning av Intel Arc-kort, men utvecklarna noterar att stöd för överklockning av dessa dröjer. Detta eftersom Intel bara stödjer 64-bitarskod och Afterburner är fortfarande ett 32-bitarsprogram.

Andra nyheter är stöd för DirectX 12 i statusfönstret, tidigt stöd för 13:e generationen Core-processorer från Intel och Ryzen 7000-familjen från AMD, samt diverse buggfixar. I skrivande stund har MSI inte uppdaterat sin nedladdningslänk med den nya versionen, men den finns att ladda ned via Guru3d.com.