Den ständiga frågan om när OLED-skärmar skulle börja dyka upp på bred front i bärbara datorer fick ett svar under CES 2021, då Samsung gick ut med en storsatsning på området. Med paneler väl tillgängliga lät genomslaget inte vänta på sig och en stor del datortillverkare omfamnade tekniken för nya bärbara modeller.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes, med hänvisning till den sydkoreanska tidningen Ddaily, att leveranserna av OLED-paneler för bärbara datorer uppgick till 5 miljoner enheter 2021. Detta är en siffra som under 2022 växte med hela 40 procent till 7 miljoner, vilket dock är en blygsam nivå ställt mot antalet LCD-paneler under samma period – 213 miljoner.

Samtidigt som de traditionella LCD-panelerna fortsatt dominerar är trenden betydligt mer positiv för OLED, som växt i motvind under svåra ekonomiska tider med sviktande datorförsäljning. Medan OLED växte med 40 procent under 2022 sjönk leveranserna av LCD-paneler med hela 26 procent. Det är med andra ord ingen högoddsare att OLED-paneler för bärbart bruk framgent kommer växa på bekostnad av LCD.

Bakom försäljningen står just Samsung, som till skillnad från svårigheterna att få till OLED i stora TV-skärmar länge varit flitiga med mindre paneler för telefoner och surfplattor. Utöver det sortimentet levererar företaget bärbara OLED-skärmar i storlekarna 13,3, 14 och 15,6 tum med uppdateringsfrekvens upp till 144 Hz. Intressant nog är de även leverantörer av LG till dess Gram Style-serie, vilken dock inte finns tillgänglig i Sverige.

Datortillverkaren Asus var tidigt ute med att omfamna Samsungs OLED-paneler, något som även blir tydligt vid en snabbkoll på Prisjakt. Bolaget ligger i topp med 35 listade artiklar, vilket är betydligt fler än Samsung som är nummer två i ordningen av aktörer med OLED-datorer. Trots att OLED ofta ses som en premiumteknik visar listningarna även att det finns flera datorer för under 10 000 kronor.

Är skärmpanelen viktig för dig vid köp av bärbar dator eller väger andra specifikationer tyngre?