År 2021 inledde Microsoft jakten på ett nytt standardtypsnitt för Word, Excel, Powerpoint och Outlook. Företaget beställde fem typsnitt och efter två års tester och återkoppling från användare föll valet på Bierstadt, som nu har döpts om till Aptos, och från och med uppdateringar som börjar rullas ut nu blir det det förvalda typsnittet i nya Office-dokument.

Aptos designades av Steve Matteson, som tidigare även tog fram Segoe, typsnittet som används för text i användargränssnittet i Windows ända sedan Windows 7. Han är en riktig veteran i sammanhanget och var med och tog fram de ursprungliga Truetype-snitten när Windows först fick typografi. Namnet Aptos kommer från ett samhälle i Santa Cruz, söder om San Francisco.

1 -v80R3Gz6tY8olbTtUm82Q.webp

Ett smakprov på nya Aptos.

De fyra andra nya typsnitten som togs fram – Grandview, Seaford, Skeena och Tenorite – kommer också finnas tillgängliga även om de inte blir förvalda. Eftersom Aptos har funnits tillgängligt en tid under namnet Bierstadt ska de som redan använder det kunna fortsätta välja det under det namnet.

Samtidigt som Microsoft byter förvalt typsnitt lanserar företaget även en ny typsnittsväljare och Office-programmen får även nya teman, färger och bakgrunder, skriver företagets Si Daniels i ett blogginlägg om nyheterna.