När Apple förra veckan släppte IOS 17.5 drabbades ett litet antal användare av ett märkligt och oroande problem. Bilder och videor de hade raderat – ibland för många år sedan på en annan Iphone – dök plötsligt upp igen i bildbiblioteket. För vissa användare handlade det om privata bilder de absolut inte vill att någon annan ska råka se.

Apple släppte snabbt IOS 17.5.1 med en fix för buggen, men i övrigt var det tyst från Cupertino och under tiden har rykten och spekulationer florerat på Reddit och andra forum. Nu har Apple förklarat vad som hände för 9 to 5 Mac.

Felet berodde på databaskorruption som ledde till att raderade bilder kunde ligga kvar på filsystemet utan att märkas för radering, trots att de var borttagna och inte syntes i Bilder eller i bildväljaren i andra applikationer. På grund av hur säkerhetskopior fungerar kunde dessa bilder föras över till nya telefoner, där IOS 17.5 sedan felaktigt kunde återställa dem.

De halvraderade bilderna har enligt Apple aldrig laddats upp till Icloud-bildbiblioteket, men om användaren inte använde bildsynkfunktionen kan de ha kommit med i Icloud-säkerhetskopior.

I ett senare raderat inlägg på Reddit påstod en användare att raderade bilder hade dykt upp på en helt nollställd Ipad. Apple säger att det är omöjligt eftersom korrekt utförd nollställning permanent raderar alla filer på enheten. Användaren kan valt fel slags nollställning eller hittat på hela berättelsen.

Andra rapporter på Reddit om att buggen kan ha uppstått på grund av att Apple försökte fixa en annan bugg som gjorde att bilder och videor försvann spårlöst om telefonen kraschade under en pågående synkronisering med Icloud stämmer däremot med Apples förklaring. Företaget har inte kommenterat det, men det kan förklara varför 17.5 lade till en funktion för att skanna filsystemet efter bilder som inte finns i databasen.

Apples förklaring får även stöd av utvecklare på säkerhetsfirman Synacktiv som har undersökt skillnaderna i koden mellan IOS 17.5 och 17.5.1 och hittat just den borttagna koden som sökte efter bilder på filsystemet utan referenser i databasen.