Spel

Speltesterna inleds med 3DMark Vantage – ett närmast standardiserat test som mäter prestanda med hjälp av ”konstgjorda” scenarion. Givetvis är det grafikkortet och tillhörande drivrutiner som står i centrum, men processor, minne och operativsystemet färgar resultatet.

Med fysiksystemet PhysX avslaget är det väldigt nära dött lopp mellan operativsystemen. Vista har en mycket knapp ledning i totalpoäng av grafiktesterna, men Windows 7 kontrar i processortestet. Det nya operativsystemet har dock framtiden för sig och uppdaterade drivrutiner kan mycket väl förbättra resultatet.

När testsystemets Geforce GTX 280 får möjlighet att använda PhysX sticker poängen för processorn iväg som en raket, men den inbördes ordningen är sig lik – Windows 7 har fortfarande en fördel i CPU-testet.

Äldre 3DMark 2006 använder DirectX 9 istället för 10 vilket gör det lättare att jämföra resultatet med äldre hårdvara och Windows XP. Liksom i Vantage är det grafikkortet och processorn som spelar allra mest roll.

Windows 7 tar en knapp men övertygande seger i samtliga deltester. I praktiken bör det innebära en smula bättre prestanda i äldre spel, men skillnaden är förmodligen liten.

Svenskutvecklade World in Conflict används ofta i dessa sammanhang för att det är ett påfrestande spel som använder DirectX 10. Med förstörbara miljöer, flygande bråte och en mängd AI-kontrollerade enheter på kartan samtidigt är titeln en utmaning för hela datorsystemet.

Resultatet visar att operativsystemen presterar mycket lika varandra. Windows 7 kan dock pressa ut någon extra bildruta per sekund. En subjektiv upplevelse är att spelet flyter något bättre i det modernare operativsystemet med färre plötsliga ryck, men detta ger siffrorna knappast stöd för.

Den omtalade DirectX 10-pangaren Crysis uppföljare Warhead är en optimerad version av spelet som inte är fullt lika krävande som föregångaren, men som fortfarande utgör en rejäl utmaning för vilket datorsystem som helst. Förstörbara miljöer och bländande grafik ger ögongodis så det räcker och blir över.

Windows 7 presterar märkbart bättre än Vista med en betryggande marginal. Återigen upplevs ett betydligt bättre ”flyt” i det nya operativsystemet.

Company of Heroes har några år på nacken, men tack vare ett gediget arbete med uppdateringar och expansioner är spelet fortfarande aktuellt. Åldern tar dock ut sin rätt och spelet är numera beroende av processorns prestanda tack vare dagens snabba grafikkort.

I detta spel är det Vista som uppvisar de högsta bildfrekvenserna, medan Windows 7 har det högsta lägstavärdet – kanske en fingervisning om att testarens subjektiva uppfattning om en mindre ryckig spelupplevelse inte är helt taget från luften.