Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sentenced:

EU-politiken handlar framförallt om att man inte vill ha internationellt samarbete

Nej? Snarare att man vill bestämma över Sverige i Sverige. Marknaden och sånt tjafs vill dom ju fortfarande vara med i.

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Crippa90:

Nej? Snarare att man vill bestämma över Sverige i Sverige. Marknaden och sånt tjafs vill dom ju fortfarande vara med i.

Nu är ju EU en viktig del av det internationella arbetet över hela spektrumet från bistånd ner till jordbrukspolitik. Så ja, det är det man säger nej till. Självklart har det även med proktetionismen att göra också, precis som du säger. Att sverige ska "bestämma" över sverige osv.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem

vart och röstat i dag, blev V i kommunen, närmare bestämt på Lutz Rinninsland, ni som känner till historian om Arena Vänersborg kanske kan lista ut varför:p

Visa signatur

AMD x2 5000+ 4gb DDR2 500GB WD ASUS 8800GTS ECS KA3 MVP

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sentenced:

Nu är ju EU en viktig del av det internationella arbetet över hela spektrumet från bistånd ner till jordbrukspolitik. Så ja, det är det man säger nej till. Självklart har det även med proktetionismen att göra också, precis som du säger. Att sverige ska "bestämma" över sverige osv.

Nu vet jag att vi har olika syn på EU så det behöver egentligen inte diskutera men det jag menar med Sverige ska bestämma över Sverige så är det att EU inte ska pracka på oss en massa lagar vi inte vill ha. Allt från att små jordgubbar =! jordgubbar och jaktpolitiken. Ipred och datalagringstjoffset är ju hittepå från Bryssel också, som tydligen inte många vill ha här i Sverige.

Norge har klarat sig ypperligt utan EU, är med i EUs marknad och har iaf mer att säga till om än Nordkorea vid div. internationella arbeten.

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Skrivet av MBY:

Jo, det är rätt vanligt att kalla SD för ett vänsterparti. Om det är mitt i prick vet jag inte. Du läste som sagt nog inte min utveckling utan väljer att cherry-picka citat.

Ber om ursäkt om jag misstolkat dig. Men jag tror inte jag har gjort det. Om jag cherrypickat citat från dig onyanserat så är det mitt fel. Men jag tror inte jag har missat något väsentligt.

Skrivet av MBY:

Och du förutsätter än en gång det som ska bevisas. Vilka reformer "går högerut"? Du säger ju själv att de finns populistiska reformprogram vänsterut men misslyckas med att peka ut något åt höger. Däremot försöker du insinuera att det vore självklarheter att reformer mot invandring eller hemspråksundervisning(!) är höger. Djupt ohederligt naturligtvis eftersom det helt enkelt inte är sant.

Vänta nu. Om du utläste ur det jag skrev att alliansen (den "etablerade" högern) på något sätt skulle vara medskyldiga till SD:s anti-invandringspolitik så är du helt fel ute. Det är snarare ganska enkelt att i SD:s valmanifest se just förslagen riktade mot invandring och skilja dessa från förslag till vänster och höger. Men kom också ihåg att det inledningsvis var en ingress som jag citerade och en slutsats som jag sammanfattade från artikeln. Läs artikeln så ser du vad jag menar, och hur artikeln resonerar.

Skrivet av MBY:

Sossarna har rätt länge varit ett mittenparti för dem som ser kommunism som något självklart. Det är en kognitiv bias där du helt enkelt inte har upplösningen som krävs för att se från verkligheten där du står. Sossarna har främst gått från klarheter till oklarheter, från klassisk socialdemokrati till flum. Flum om skolan, flum om säkerhetspolitiken, flum om skattepolitiken, etc. Det är knappast att gå "högerut", det är missanpassning till nyare tider.

Hehe. Jajävlar. Upplösningen? Nu får du ju ta och ge dig. På riktigt alltså. Det här är ju löjligt. Först skriver du att jag inte har förmågan att förstå verkligheten lika bra som du. Jag är "biased" medans du är (underförstått) nyanserad. Det här är så jäkla löjligt.

Skrivet av MBY:

Vi VET att SD använder klassretorik, så vad yrar du om? Skillnaden är att invandrare är den "onda klassen" och arbetare är - i vanlig ordning - de enda man ska bry sig om.

Att använda klassretorik utan klassanalys är.... populism?

Skrivet av MBY:

Det ligger mycket i det faktiskt. Din "ironi" blir alltså rätt fånig eftersom den misslyckas med att bli ironisk. Men också på många sätt fel. Först och främst är FP knappast något liberalt parti nuförtiden. För det andra är liberalism förvisso en grundläggande ideologi men ändå inte ideologi på samma sätt som socialism. För det tredje är konservatismen också ett upplysningsbarn. För det fjärde är alla moderna ideologier starkt uppblandade och då tenderar den ideologi som är mest omfattande att färga ett parti mer än något annat. Socialism är mer dominerande än liberalism. Du kan krydda vilken ideologi som helst med liberalism (eller konservatism) emedan exempelvis kommunism och nazism är mer total i sitt koncept. Det räcker alltså inte med en klick liberalism för att "lyfta" ett parti från en huvudideologi till en annan, men det kan gott och väl räcka med socialdemokrati (som jag vill påstå inte till fullo är socialism).
...
På det hela taget är de som är mest intresserade av den politiska skalan de som behöver denna i sin polemik. Trots att den politiska endimensionella skalan är komplett värdelös. Den tvådimensionella skulle jag också beteckna som komplett falsk. Det skulle vara på tiden att någon debunkade den "politiska kompassen" en gång för alla, för den ställer till det så väldigt mycket när folk ska försöka tänka. Vad finns t.ex. längst ner i den tredje kvadranten? Många skulle säga "anarkism", men anarki är en ekvivokation. Anarkismen kan inte vara härskarlös och socialistisk på samma gång. "Höger" och "vänster" på skalan är ett cirkelresonemang och det som egentligen ska bevisas. Ibland byter man ena skalan mot kollektivism och individualism, men hur skulle en ideolog som är maximalt kollektivistisk och maximalt frihetlig se ut? Det är åtminstone en kvadrant som inte stämmer. Även på högersidan uppstår samma sak. Vad är en ideologi som är maximalt höger men maximalt frihetlig? Beroende på vilken dum, konventionell eller specialkomponerad definition av "anarkism" man har kan man få anarkismen att omsluta kvadrant 3 och 4.

Så här går det om man "måste" tvinga in alla tankar som är politiska i denna idiotiska konstruktion. Jag har för länge sedan börjat se det som ett evolutionära träd i stället, fast utan "common descent" utan multipla "less common descents" som jag kallar baser.
Baserna är saker i stil med:
* Frihetlighet
* Ansvar
* Moral
* Slaveri
* Skatter
* Upplysning
* Individualism
* Kollektivism
etc, etc, etc.
Ett parti ritas då ut som ett löv i ett träd där olika influenser har inkommit under olika tidsperioder, men grenar till olika baser eller till redan befintliga blandningar av baserna, dvs andra partier och ideologier. Det krävs en tidsskala (åtminstone konceptuellt) och det krävs att man väljer vettiga baser. Jag har ingen lösning, ska tilläggas. Jag vet bara att höger-vänster-skalan är dumheter, t.ex. är den komplett obalanserad och om den politiska kompassen bygger på skalan blir den självmotsägande.

SD är knappast ett klassiskt vänsterparti. SD är ett parti som påminner om vänstern nu. Men artrikedomen till vänster är så fruktansvärt stor att det sinsemellan inte går att entydigt rangordna idéer och strömningar.

Kort sagt saknar vänster-höger-skalan och alla dess derivat all form av systematik. Det går inte att bedriva taxonomi så all form av utplacering på skalan är "det känns så". Det "känns" som om V är vänster om M, men alla försök att verkligen entydigt definiera detta begagnar sig av just de förutsättningar (vänster, höger) som egentligen ska beläggas. Att översätta partier till motsvarigheter i andra länder är hopplöst. Man kan, beroende på vad man tittar efter, få att ett socialistiskt parti i ett annat land är både höger och vänster om t.ex. socialdemokraterna. Detta visar att det finns kulturella icke-politiska värderingar som måste analyseras.

Det saknas alltså axiom i den politiska skalan. Om ett parti är svårplacerat är det sannolikt vänster eftersom vänstern är så väldigt mycket mer "artrikt" än "höger". Frågan är om "höger" är ett meningsfullt begrepp över huvud taget. Utan "höger" blir också "vänster" ett meningslöst begrepp. Skrota!

Jo. Skalan är problematisk. Men det är den enda vi har och hur mycket vi båda två än önskar att någon skulle komma på en bättre sådan, så får vi arbeta med vad vi har. Debunkning av skalan har ju gjorts så många gånger att det inte är det som saknas, enligt mig. Det som saknas är ett fungerande alternativ. Fördelen med skalan är ju dess förbannelse, enkelheten. Överhuvudtaget finns det alltid problem när teoretiska modeller ska anpassas till det som kan kallas verkligheten. Det går inte att få med allt. Vill man få med allt måste man börja med ad-hoc och vips så är modellen inte lika enkel längre. Modellernas raka linjer skär alltid av, eller tar med för mycket, av den verklighet de försöker fånga. Sådan är teorin, och så länge man är medveten om problemen, så kan man ju alltid förhålla sig till det. Eller så kan man kalla sin antagonist för korkad. Det funkar också ibland.
Men du pekar ju på det viktigaste. Jag vet inte vad "evolutionära träd" som utvecklar sig(?) i "multipla "less common descents" " är, men jag tolkar det som att dessa baser utvecklar sig över tid och därmed förändras. Därmed måste också modellen förändras. Men vad är poängen med modellen om den ständigt måste förändras för att hålla sig ajour mde verkligheten? Modellens syfte är ju att snabbt och enkelt fördela åsikter, partier och annat i ett fält, för att se inbördes relationer.

/K

Permalänk
Medlem
Skrivet av Crippa90:

Nu vet jag att vi har olika syn på EU så det behöver egentligen inte diskutera men det jag menar med Sverige ska bestämma över Sverige så är det att EU inte ska pracka på oss en massa lagar vi inte vill ha. Allt från att små jordgubbar =! jordgubbar och jaktpolitiken. Ipred och datalagringstjoffset är ju hittepå från Bryssel också, som tydligen inte många vill ha här i Sverige.

Norge har klarat sig ypperligt utan EU, är med i EUs marknad och har iaf mer att säga till om än Nordkorea vid div. internationella arbeten.

Hoppsan, hejsan:

Metro - Norge tar efter Ipred

Även Norge har av en händelse fått IPRED-liknande lagar. Självklart finns det en mängd byråkrati inblandad i ett så stort projekt som EU men fråga valfri lantarbetare t.ex. vad EU-bidragen gör för deras gårdar. Norge måste självklart följa med internationella bestämmelser och förordningar. Jag tror nog även Norge vill ta del av handeln med EU-länder och då måste de underkasta sig den byråkratin. Skillnaden blir att de inte kan påverka den överhuvudtaget för att de står utanför.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sentenced:

Hoppsan, hejsan:

Metro - Norge tar efter Ipred

Även Norge har av en händelse fått IPRED-liknande lagar. Självklart finns det en mängd byråkrati inblandad i ett så stort projekt som EU men fråga valfri lantarbetare t.ex. vad EU-bidragen gör för deras gårdar. Norge måste självklart följa med internationella bestämmelser och förordningar. Jag tror nog även Norge vill ta del av handeln med EU-länder och då måste de underkasta sig den byråkratin. Skillnaden blir att de inte kan påverka den överhuvudtaget för att de står utanför.

Hoppsan vadå? Dom gjorde en egen lag likt IPRED? GZ, eller nått.

Ja om nu det är så fantastiskt bra för Norge att vara med i EU, varför är dom inte med då? Är norrmännen korkade*? Judarna? NWO? Eller så kanske dom klarar sig bättre utanför EU? Svårt det här...

* Alla vet ju att norrmän är korkade, fast inte lika korkade som spanjorer och dom är ju med i EU. V.S.B

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Crippa90:

Hoppsan vadå? Dom gjorde en egen lag likt IPRED? GZ, eller nått.

Ja om nu det är så fantastiskt bra för Norge att vara med i EU, varför är dom inte med då? Är norrmännen korkade*? Judarna? NWO? Eller så kanske dom klarar sig bättre utanför EU? Svårt det här...

* Alla vet ju att norrmän är korkade, fast inte lika korkade som spanjorer och dom är ju med i EU. V.S.B

Norrmännen klarar sig säkert alldeles utmärkt utan europeiskt samarbete på den nivån som EU är. De har även oljan att förlita sig på. Jag är tämligen säker på att de förlorar en del på det också. Men det är ett väldigt litet land med rika råvarofyndigheter och en relativt liten marknad.

Ja IPRED var ju inte ett EU-projekt alltså utan ett internationellt projekt.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sentenced:

Norrmännen klarar sig säkert alldeles utmärkt utan europeiskt samarbete på den nivån som EU är. De har även oljan att förlita sig på. Jag är tämligen säker på att de förlorar en del på det också. Men det är ett väldigt litet land med rika råvarofyndigheter och en relativt liten marknad.

Ja IPRED var ju inte ett EU-projekt alltså utan ett internationellt projekt.

Och det skulle inte gå för Sverige tror du?

Har alltid trott att Ipred var ett EU-direktiv och efter en snabb googling, så var det ett EU-direktiv också.

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Crippa90:

Och det skulle inte gå för Sverige tror du?

Har alltid trott att Ipred var ett EU-direktiv och efter en snabb googling, så var det ett EU-direktiv också.

Att det är ett EU-direktiv är väl självklart då det är sådant som EU används till. Att skapa internationella avtal och förordningar och direktiv. Det innebär inte att länder som inte är i EU inte själva måste skapa liknande "direktiv" och order för att kunna följa med på internationella marknaden. Om Norge t.ex. inte skulle ha IPRED-liknande direktiv så riskerar de alltså handelsförbindelser med EU på olika sätt. Därför väljer de självklart att införa det också.

Hade Sverige stått utanför EU så hade Sverige förmodligen haft ett IPRED likförbannat. För att det krävdes internationellt. EU underlättar enbart hanteringen och gör att man kan diskutera sådana här saker. Hade t.ex. EU kunnat bli påverkad att inte införa ett IPRED genom internationellt samarbete. Ja då hade förmodligen inte Norge haft någon heller, osv , skillnaden är bara att Norge i det här fallet inte hade nåt val och kunde inte påverka hur IPRED formades som direktiv.

T.ex.:

Norge följer EU-direktiven - Upphandling24

I grunden innebär det alltså att Norge "frivilligt" väljer att följa de flesta EU-direktiv. Därmed underkastar man sig EU alltså. Det i sin tur gör också att man självklart inte är med och bestämmer eller utvecklar dessa direktiv. Dvs Bryssel "bestämmer" i Norge också. Om man nu ska se det på det sättet.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Skrivet av Sentenced:

EU-politiken handlar framförallt om att man inte vill ha internationellt samarbete, precis som vänstern menar man alltså att sverige skall klara sig själv. Vänsterpartiet vill t.ex. inte ha hit andra arbetare än de svenska. Därför tjatar man ofta om att utländska arbetare måste få "svenska löner" för att man vet att ingen kommer anställa utländska arbetare till samma lön som du får en svensktalande arbetare med svenska betyg osv.

Nej. Lika lön för lika arbete är en princip som gäller överlag från facket till vänsterpartiet. Det handlar om att skydda mot lönedumping och inget annat.

Skrivet av Sentenced:

Man vill värna om att svenska staten ska kontrollera i princip allt, precis som vänsterpartiet alltså. Hela politiken är genomsyrad av vänstervärderingar och INTE om den fria marknaden och internationellt företagande så som högern traditionellt och även nu bejakar.

Bibehållande av t.ex. jobbskatteavdragen är väl ändå i princip alla partier överrens om i riksdagen? Du försöker fortfarande inte förklara vad du menar är högerpolitik i deras förslag. Jag tänker inte läsa igenom deras dravel, vill du föra fram en åsikt att de är ett högerparti så får du väl ge något konkret exempel.

Eftersom du inte tänker läsa igenom deras dravel (en inte helt felaktig inställning, i sig) så vet jag inte riktigt hur jag ska bemöta det här. Det blir lite att debattera mot strutsen liksom. Jobbskatteavdraget som det är utformat nu, är en del av arbetslinjen och därmed något som de rödgröna inte riktigt sympatiserar med. Främst eftersom den tenderar att sparka på de som redan ligger. Därför placerade jag det på högersidan. Vänder vi på det ser jag det som osannolikt att sossarna skulle lansera något sådant förslag. Möjligtvis Mp. Definitivt inte V.

Skrivet av Sentenced:

Även vänsterpartierna i riksdagen arbetar för olika slags lösningar på arbetsrätten. Du verkar tro att man bara får kallas vänster om man är till vänster om vänsterpartiet? Så är knappast fallet.

Har du svårt att se liknelser med vänsterpartierna dvs socialdemokraterna, MP samt vänsterpartiet i SDs politik så måtte du vara blind. De har mycket mer gemensamt med dem än med moderaterna och resterande partier som framförallt för en mer öppen invandringspolitik än rödgröna röran.

Återigen , det är förstatligandet, dvs att staten skall blanda sig in i det mesta samt protektionismen, och avsaknaden av tron på den fria marknaden som är huvudsakliga delarna av SDs politik. Det är även just den som gör den till typisk vänsterpolitik.

SD är ett skolboksexempel på folkhems socialdemokrater och deras värderingar samt lösningar på problemen. De är varken historiskt eller i nutid i närheten av något av de borgerliga partierna.

Jag håller med så långt att det är svårare att placera SD någonstans på skalan eftersom de helt skiter i att ge sig på staten i valmanifestet. Det står faktiskt väldigt lite om hur man ser att en svensk statsförvaltning skall vara, fungera och vilken storleksordning den skall ha. Detta är fullt medvetet tror jag, eftersom sådana förslag skulle göra det mycket svårare för SD att kunna distansiera sig från etablerade partier och därmed kunna spela offerkortet mycket mera sällan. Men att konservativa partier vurmat för staten är inget nytt.

Skrivet av Sentenced:

*** EDIT ***

Du vet lika väl som jag att anledningen att man kallar SD höger är av samma anledning som folk trott att nazisterna är ett högerparti (ja även i dagens samhälle kan du hitta individer som på fullt allvar menar att nationalsocialistiska arbetarpartiet är höger), det hela handlar om att vänstern tror sig ha företräde i att tolka saker och ting. Dvs "elaka" är automatiskt höger, snälla är automatiskt vänster. osv.

Ja, det är olyckligt när folk inte tycker som man själv gör. Det vore så mycket enklare om det vore tvärtom.

/K

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sentenced:

Därmed underkastar man sig EU alltså.

Underkastar sig EU? Dom tar ju efter det frivilligt, antagligen för att politikerna anser det vettigt.

Från din lilla länk:

Citat:

Att Norge står utanför EU spelar inte så stor roll för upphandlingsprocessen, menar Nils-Henrik von der Fehr. Norge är anslutet till WTO-avtalen och andra samarbetsavtal med EU och har samma tröskelvärde som Sverige. Till exempel har Norge valt att införa samtliga av de frivilliga delarna i direktiven och som Efta-land är Norge delaktigt i den gemensamma marknaden. Så att göra en upphandling i Norge skiljer sig därför inte så mycket från hur det går till i Sverige.

Fast en jävligt stor skillnad är det. Vi måste gå med på varje lag som EU pumpar ut. Norge kan kasta den i papperskorgen och strunta i det.

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Crippa90:

Underkastar sig EU? Dom tar ju efter det frivilligt, antagligen för att politikerna anser det vettigt.

Från din lilla länk:

Fast en jävligt stor skillnad är det. Vi måste gå med på varje lag som EU pumpar ut. Norge kan kasta den i papperskorgen och strunta i det.

Du menar allvarligt att de frivilligt tar på sig direktiv? Varför skulle de göra det? Självklart handlar det om att underlätta det internationella arbetet och att vara en del av den internationella byråkratin. De kan däremot inte påverka dessa direktiv. EU skapar inga enorma mängder lagar vi underkastar oss. Det är självklart en del av internationellt arbete att kunna samarbeta och enas om saker.

Sverige skulle också ta till sig de flesta EU-direktiv om man stod utanför EU för att Sverige behöver internationellt samarbete ändå. De kunde däremot inte påverka dessa direktiv eller idka påtryckningar om nya direktiv för att de inte är med i EU i det fallet.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av laurinkalle:

Nej. Lika lön för lika arbete är en princip som gäller överlag från facket till vänsterpartiet. Det handlar om att skydda mot lönedumping och inget annat.

/K

Från facket till vänsterpartiet?

Sjävlklart kommer ingen anställa en polsk snickare med polsk utbildning för samma lön som man anställer en svensk snickare med svensk utbildning. Det vet du lika väl som jag. Facken värnar om "svenska arbetare och svenska löner" inte polska arbetare och polska löner. De vill inte ha någon konkurrens om detta. "Go home!" som svenska bygg-facket säger.

Det är inte likvärdigt arbete om det kommer en polsk person som knappt kan svenska och som har polska utbildningar som inte kan bekräftas i Sverige. De kommer ALDRIG att kunna konkurrera på lika villkor med en svensk snickare. Det vet du, det vet jag och det vet facket.

Inte lönedumpning utan protektionism och svenska löner. Det kan du även se genom att en svensk snickare som arbetar i polen, ja han ska inte ha polsk lön utan svensk förstås. Facken är logikens mästare.

Polska arbetare som kommer hit och arbetar i säsonger t.ex. åker sedan hem till polen med sin lön. Även om de får mindre betalt än en "svensk kollektivanställd" så kan den lönen användas till mycket mer än en svensk kan använda sin lön. Deras boendekostnader, mat osv är inte lika höga som om de var fast bosatta i Sverige.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av laurinkalle:

Ber om ursäkt om jag misstolkat dig. Men jag tror inte jag har gjort det. Om jag cherrypickat citat från dig onyanserat så är det mitt fel. Men jag tror inte jag har missat något väsentligt.

Ursäkten godtas så klart!

Skrivet av laurinkalle:

Vänta nu. Om du utläste ur det jag skrev att alliansen (den "etablerade" högern) på något sätt skulle vara medskyldiga till SD:s anti-invandringspolitik så är du helt fel ute. Det är snarare ganska enkelt att i SD:s valmanifest se just förslagen riktade mot invandring och skilja dessa från förslag till vänster och höger. Men kom också ihåg att det inledningsvis var en ingress som jag citerade och en slutsats som jag sammanfattade från artikeln. Läs artikeln så ser du vad jag menar, och hur artikeln resonerar.

Nu är det jag som inte riktigt hänger med. Jag förstår fortfarande inte vilka exempel du har på högerpolitik. Och på tal om "analys" så är ju den komplett frånvarande i den artikel du länkar till. Den räknar bara förslag i nuläget - förslag som (bortsett från invandringspolitiken) skulle kunna komma från vilket parti som helst. SD har dessa förslag helt enkelt därför att de försöker ge sken av ett seriöst parti och därmed tror sig behöva konkreta politiska förslag i allt möjligt. Det är inte okänt att många SD-väljare i normalfallet har högersympatier och det är ingen hemlighet att många kommer från vänster. Jag gissar att SD vill profilera sig lite som ett "centerparti utifrån socialdemokratisk modell med en politik från folkpartiet", eller whatever. Slutsatsen är att de själva inte riktigt vet vad de vill utan lånar lite var stans ifrån.

Skrivet av laurinkalle:

Hehe. Jajävlar. Upplösningen? Nu får du ju ta och ge dig. På riktigt alltså. Det här är ju löjligt. Först skriver du att jag inte har förmågan att förstå verkligheten lika bra som du. Jag är "biased" medans du är (underförstått) nyanserad. Det här är så jäkla löjligt.

Det är uppenbart att någon som ställer sig vid sidan om den konventionella skalan och talar på väldigt gammalmodigt sätt om "klassanalys" kommer ha andra bias än den som tittar på skalan från mitten. Jag har inte insinuerat att jag saknar bias, jag hävdar bara att du har en.
Om man, som en del gör, hävdar att sossarna gått åt höger har man en svår vänsterbias. Ty sossarna har inte gått åt höger. Det är en ren och skär omöjlighet då skattetrycket är högre nu än när sossarna var som "mest vänster". Om du inte, förstås, menar höger från den tiden då sossarna sjöng "under skatter dignar vi". Tja, då var inte sossarna högskattepartiet nr 1. Men sossarna har gått åt flumhållet rent generellt. Sossarna var länge ett förhållandevis liberalt parti som tydde sig till en tydlig domän; detta X är politik och detta Y är inte politik. Retoriken var kanske mer socialistisk på 70- och 80-talet men den faktiska realpolitiken var mycket liberal i domänfrågan. Idag har vi politiker som t.o.m. vill styra och ställa i folks sänghalm. Jag menar att alla partier har gått åt ett kollektivistiskt håll och det har mer gemensamt med vänster, även om kollektivism inte per automatik är det. Så när du säger att sossarna knappast "längre kan kallas" för ett vänsterparti är ju undertonen klar; sossarna har gått åt höger. Då menar jag att du saknar upplösningsförmågan från ditt perspektiv. Perspektivet skiljer sig, inte upplösningsförmågan. Jag har svårt att lösa upp skillnader i extremerna.

Att sossarna gått åt höger verkar vara en vanlig uppfattning från vänstern. Det är inte riktigt. Sossarna har blivit flummiga, det har blivit "sexigt att betala skatt" och ett nyspråk som begagnas från Moderaterna till Vänsterpartiet visar att alla partier släppt hämningarna vad domäner beträffar. Minskad skatt är "subvention", skattepengar på X är att "satsa på X", skatteförändringar är satta till att "gynna" eller "missgynna" och ingen vågar sänka skatter på riktigt. Socialdemokraterna har alltså förlorat styrfart, men de gör de knappast till "höger". Detta är i slutändan ett demokratiproblem och ett problem som finns hos *alla* partier. Antagligen hänger det ihop med populistiska partiers uppgång. Politiken har blivit väldigt förenklad, komplett fri från problematiseringar och eftertanke. Det är inte höger, det är inte vänster. Det är flum. Ser man på antalet punktreformer och enskilda skattesatser har snarare sossarna blivit mer vänster och moderaterna är mer vänster än sossarna förr. Detta är också en bra anledning till varför den politiska skalan är komplett kass. Förut dög den för att bekräfta våra fördomar och vår känsla för politik. Nu duger den inte ens åt det. När jag raljerande och ironisk säger att "alla partier är sossar" menar jag något specifikt. Jag menar inte att Moderaterna och Vänsterpartiet blivit Socialdemokrater, jag menar att alla partier hanterar domänfrågan på samma sätt som Socialdemokraterna. Domänfrågan har gått från mindre till mer politisk inblandning i detaljer, ergo kollektivism, ergo socialdemokrati. Det behöver knappast påpekas att detta är förenklat, att det är en smula ironiskt och retoriskt.

Skrivet av laurinkalle:

Att använda klassretorik utan klassanalys är.... populism?

Har jag sagt något annat? SD är ett populistiskt parti. Gör ingen straw man!
De flesta använder klassretorik utan "klassanalys". Till att börja med har du den postmoderna vänstern som talar om "identitet". Till att fortsätta med har vi ju "ras" med medföljande "rasanalys". Klassanalysen torde vara rätt död som seriös samhällsvetenskap. Det har faktiskt aldrig varit vetenskap utan ett slags deterministisk marxism.

Skrivet av laurinkalle:

Jo. Skalan är problematisk. Men det är den enda vi har och hur mycket vi båda två än önskar att någon skulle komma på en bättre sådan, så får vi arbeta med vad vi har. Debunkning av skalan har ju gjorts så många gånger att det inte är det som saknas, enligt mig. Det som saknas är ett fungerande alternativ. Fördelen med skalan är ju dess förbannelse, enkelheten. Överhuvudtaget finns det alltid problem när teoretiska modeller ska anpassas till det som kan kallas verkligheten. Det går inte att få med allt. Vill man få med allt måste man börja med ad-hoc och vips så är modellen inte lika enkel längre. Modellernas raka linjer skär alltid av, eller tar med för mycket, av den verklighet de försöker fånga. Sådan är teorin, och så länge man är medveten om problemen, så kan man ju alltid förhålla sig till det. Eller så kan man kalla sin antagonist för korkad. Det funkar också ibland.
Men du pekar ju på det viktigaste. Jag vet inte vad "evolutionära träd" som utvecklar sig(?) i "multipla "less common descents" " är, men jag tolkar det som att dessa baser utvecklar sig över tid och därmed förändras. Därmed måste också modellen förändras. Men vad är poängen med modellen om den ständigt måste förändras för att hålla sig ajour mde verkligheten? Modellens syfte är ju att snabbt och enkelt fördela åsikter, partier och annat i ett fält, för att se inbördes relationer.
/K

Det enklaste torde vara att skita i skalan helt. Eller rättare sagt; de partier som redan befinner sig där kan stanna, men man måste inte tvinga in allsköns stollepartier på skalan. Ett parti som inte är liberalt, inte konservativt, inte socialistiskt, tillhör inte skalan alls. Sedan kan det partiet ha såväl idéer och retorik hämtad från skalan, men det är en annan sak.

Något icke-statiskt är inte alls oanvändbart! Tvärt om. Modellen i sig är vidare statisk, men partierna ändrar sig över tid, precis som i verkligheten. Sossarna är inte samma parti idag som 1929. Inget parti är. Annars har du tolkat rätt; från baserna drar du trådar till ett specifikt parti, men du får också dra trådar mellan partier och partier i tiden. Alltså rör det sig inte om ett kladistiskt träd, utan ett som påminner om kladistik. Ett parti skulle alltså anges av diverse siffror, t.ex. "10 moral, 4,7 socialism, 100 dogmatism". Jag förespråkar inte denna modell, den är också värdelös, jag försöker bara öva på att tänka utanför ramarna. Men vissa saker är enkla: ju högre moral ett parti får, desto mer totalitärt tenderar det att vara. Observera att "moral" inte avser "god moral", utan uppfattning baserad på moralfrågor. Motsatsen är inte "omoraliskt" utan "amoraliskt". Exempel: Nationalsocialism är en väldigt stark morallära. Nu förstås varför "moral" inte behöver betyda "bra" (personligen tror jag inte att det kan betyda bra, men jag vet inte. Jag föreställer mig att en bra ideologi är moraliskt neutral).

Just inbördes relationer är det som falsifierar höger-vänsterskalan. Är anarkism mer vänster än kommunism? Är anarkism mer höger än liberalism? Är miljöpartiet vänster eller höger om sossarna? Hur kan miljöpartiet vara mer vänster än vänsterpartiet i en fråga men mer höger än socialdemokraterna i en annan? Anarkofeminism, var befinner sig det? Syndikalism? Är friedmanism jättehöger eller mellanhöger? Är det längst ner i den politiska kompassen? Vad skiljer det sig i punkten från anarkism? Feodalism, som ju inte ens finns med, var är det? Dirigism? Teokrati? Juche? Alla försök att sätta ut dessa punkter kommer vila starktpersonliga preferenser och godtycke. Partierna är snarare som icke-sammanhängande moln på den politiska kompassen. SD må ha en jädra massa förslag snodda från alliansen, men deras värdegrund vilar ju på socialdemokraternas folkhem (begreppet som sådant är dock inte socialdemokratiskt ursprungligen) och kollektivism och populism. Betyder det att SD är ett mittenparti av socialistiskt snitt? Det paradoxala är att jag skulle svara "ja" på den frågan. Det innebär att partier som ligger till mitten (socialdemokrater, center, miljöparti) kan ligga ljusår ifrån varandra, men ändå tillhöra mitten. Den politiska kompassen är ingen räddning, den förvillar ytterligare.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd

Är det någon som för övrigt dristas analysera varför PP inte syns mer i debatten och varför PP inte verkar synas alls i opinionsundersökningarna? Enligt yougov når partiet knappt 4% av unga väljare, vilket gör att de nog ligger risigt till sett över hela väljarkåren.

Jag tror det finns två saker här:
* Inga utspel förutom i sammanhang som rör faktiska rättsfall. Det gör väljarna osäkra.
* Inte bekänt politisk färg tydligt. Sådan gör väljarna väldigt osäkra. Andelen väljare som vill rösta på PP men aldrig skulle vilja stödja alliansen eller aldrig skulle vilja stödja vänsterblocket torde vara rätt stort.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Skrivet av Sentenced:

Från facket till vänsterpartiet?

Det var mitt sätt att beskriva en bred vänster. Hållningen går igen genom samtliga organisationer.

Skrivet av Sentenced:

Sjävlklart kommer ingen anställa en polsk snickare med polsk utbildning för samma lön som man anställer en svensk snickare med svensk utbildning. Det vet du lika väl som jag. Facken värnar om "svenska arbetare och svenska löner" inte polska arbetare och polska löner. De vill inte ha någon konkurrens om detta. "Go home!" som svenska bygg-facket säger.

Det är inte likvärdigt arbete om det kommer en polsk person som knappt kan svenska och som har polska utbildningar som inte kan bekräftas i Sverige. De kommer ALDRIG att kunna konkurrera på lika villkor med en svensk snickare. Det vet du, det vet jag och det vet facket.

Självklart kan man anställa för samma lön! Men har man som arbetsgivare möjlighet att ta ett billigare alternativ kommer man alltid att göra det. Är man dessutom så fiffig att hela byggarbetsplatsen "hålls" polsk försvinner ju hela språkargumentet. Detta pressar givetvis ner lönerna för svenska byggnadsarbetare vilket facket tycker är dåligt. Vilket dom ska tycka.

Skrivet av Sentenced:

Inte lönedumpning utan protektionism och svenska löner. Det kan du även se genom att en svensk snickare som arbetar i polen, ja han ska inte ha polsk lön utan svensk förstås. Facken är logikens mästare.

Jag har svårt att se varför en snickare bosatt i Sverige skulle ta arbeten i polen för lägre lön förutsatt att det finns arbete i Sverige. Så jag förstår inte resonemanget. Är det däremot ett svenskt företag på entreprenad som gör saker i Polen, ser jag inga problem med att det är svenska löner liksom. Den personen bor fortfarande i Sverige och har sina omkostnader för hem och boende.

Skrivet av Sentenced:

Polska arbetare som kommer hit och arbetar i säsonger t.ex. åker sedan hem till polen med sin lön. Även om de får mindre betalt än en "svensk kollektivanställd" så kan den lönen användas till mycket mer än en svensk kan använda sin lön. Deras boendekostnader, mat osv är inte lika höga som om de var fast bosatta i Sverige.

Yep. Det må stämma i teorin. Dock pressar dessa löner ner svenska löner. Därav begreppet lönedumping. Därav fackets aversioner. Jag förstår inte upprördheten från borgare som anklagar facket för att de gör sitt jobb. Det handlar ju uppenbarligen om möjligheten att öka vinstmarginalerna på ett sätt som facket befarar kommer att sänka lönerna. Handlar det inte om att öka vinstmarginalerna förstår jag inte alls syftet. För de polska arbetare kan ju uppenbarligen "ALDRIG att kunna konkurrera på lika villkor med en svensk snickare".

/K

Permalänk
Medlem
Skrivet av laurinkalle:

Det var mitt sätt att beskriva en bred vänster. Hållningen går igen genom samtliga organisationer.

Självklart kan man anställa för samma lön! Men har man som arbetsgivare möjlighet att ta ett billigare alternativ kommer man alltid att göra det. Är man dessutom så fiffig att hela byggarbetsplatsen "hålls" polsk försvinner ju hela språkargumentet. Detta pressar givetvis ner lönerna för svenska byggnadsarbetare vilket facket tycker är dåligt. Vilket dom ska tycka.

Jag har svårt att se varför en snickare bosatt i Sverige skulle ta arbeten i polen för lägre lön förutsatt att det finns arbete i Sverige. Så jag förstår inte resonemanget. Är det däremot ett svenskt företag på entreprenad som gör saker i Polen, ser jag inga problem med att det är svenska löner liksom. Den personen bor fortfarande i Sverige och har sina omkostnader för hem och boende.

Yep. Det må stämma i teorin. Dock pressar dessa löner ner svenska löner. Därav begreppet lönedumping. Därav fackets aversioner. Jag förstår inte upprördheten från borgare som anklagar facket för att de gör sitt jobb. Det handlar ju uppenbarligen om möjligheten att öka vinstmarginalerna på ett sätt som facket befarar kommer att sänka lönerna. Handlar det inte om att öka vinstmarginalerna förstår jag inte alls syftet. För de polska arbetare kan ju uppenbarligen "ALDRIG att kunna konkurrera på lika villkor med en svensk snickare".

/K

Självklart sänks inte svenska löner bara för att några fåtal polska snickare arbetar här för den lönesättning som gör att de kan överhuvudtaget konkurrera på marknaden. Lika lite som att lönerna plötsligt chockhöjs i polen om en svensk arbetar där med en svensk lön.

Det handlar om att alla ska ha en möjlighet att konkurrera på sitt sätt på arbetsmarknaden. Den är internationella alldeles oavsett hur mkt facken sparkar och skriker. Den polska arbetaren kan istället för att kunna språket perfekt eller ha en "fin" svensk utbildning konkurrera med sin lön t.ex.

Ja och då får vi absolut inte glömma att de svenska hantverkarna är ofantligt överbetalda i Sverige. Självklart vill facket skydda detta också men det är inget självändamål.

Det är fackets egna teorier om lönedumpning och det är på exakt samma nivå som Göran Perssons pladder om social turism om man öppnar gränserna. Någon sådan skedde inte.

Facket överhuvudtaget argumenterar på ett ytterst underligt sätt när det handlar om löner. Det är alltid ett tjat om att lönerna skall upp men aldrig något prat om att dessa ska ner när det går dåligt. Facket är alltså i allra högsta grad partiskt när det handlar om sådana saker och vad de värnar om är inte arbetarna utan svenska arbetare och svenska avtal.

Det är ytterst förlegat tankesätt och är baserat på protektionism och en icke existerande förståelse för hur marknaden fungerar.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Skrivet av MBY:

Nu är det jag som inte riktigt hänger med. Jag förstår fortfarande inte vilka exempel du har på högerpolitik. Och på tal om "analys" så är ju den komplett frånvarande i den artikel du länkar till. Den räknar bara förslag i nuläget - förslag som (bortsett från invandringspolitiken) skulle kunna komma från vilket parti som helst. SD har dessa förslag helt enkelt därför att de försöker ge sken av ett seriöst parti och därmed tror sig behöva konkreta politiska förslag i allt möjligt. Det är inte okänt att många SD-väljare i normalfallet har högersympatier och det är ingen hemlighet att många kommer från vänster. Jag gissar att SD vill profilera sig lite som ett "centerparti utifrån socialdemokratisk modell med en politik från folkpartiet", eller whatever. Slutsatsen är att de själva inte riktigt vet vad de vill utan lånar lite var stans ifrån.

Äh. Analys är, som du vet, inget mystiskt som händer i huvudet på någon speciellt begåvad person. De dragna slutsatserna från läsningen av manifestet är sådana att de placerar SD just nu till höger, såsom högern är formerad just nu. Jag håller inte med om att jobbskatteavdrag och annat skulle kunna lanseras från en socialdemokratisk minoritets eller för den delen majoritetsregering. Detta är ingen liten "deal" för vare sig vänstern eller högern, den är central för arbetslinjen.
Ja, eller jag skulle nog vilja formulera det som att SD lider av den paradoxala uppgiften att framstå som vilket parti som helst samtidigt som man vill kunna stå utanför för att kunna "stick it to the man". Detta har man tack vare att ingen ifrågasätter SD:s övriga politik på allvar lyckats med.

Skrivet av MBY:

Det är uppenbart att någon som ställer sig vid sidan om den konventionella skalan och talar på väldigt gammalmodigt sätt om "klassanalys" kommer ha andra bias än den som tittar på skalan från mitten. Jag har inte insinuerat att jag saknar bias, jag hävdar bara att du har en.

Jag tycker inte att det är någon hemlighet att jag skulle ha en vänsterbias. Och att du skulle behöva påpeka det ser jag som ett slag i luften. Jag har en vänsterbias, och därmed drar jag vissa slutsatser om verkligheten. Du har en annan bias, och drar slutsatserna utifrån det. Men jag fattar fortfarande inte varför du skulle vara mer klarsynt än jag.

Skrivet av MBY:

Om man, som en del gör, hävdar att sossarna gått åt höger har man en svår vänsterbias. Ty sossarna har inte gått åt höger. Det är en ren och skär omöjlighet då skattetrycket är högre nu än när sossarna var som "mest vänster". Om du inte, förstås, menar höger från den tiden då sossarna sjöng "under skatter dignar vi". Tja, då var inte sossarna högskattepartiet nr 1. Men sossarna har gått åt flumhållet rent generellt. Sossarna var länge ett förhållandevis liberalt parti som tydde sig till en tydlig domän; detta X är politik och detta Y är inte politik. Retoriken var kanske mer socialistisk på 70- och 80-talet men den faktiska realpolitiken var mycket liberal i domänfrågan. Idag har vi politiker som t.o.m. vill styra och ställa i folks sänghalm. Jag menar att alla partier har gått åt ett kollektivistiskt håll och det har mer gemensamt med vänster, även om kollektivism inte per automatik är det. Så när du säger att sossarna knappast "längre kan kallas" för ett vänsterparti är ju undertonen klar; sossarna har gått åt höger. Då menar jag att du saknar upplösningsförmågan från ditt perspektiv. Perspektivet skiljer sig, inte upplösningsförmågan. Jag har svårt att lösa upp skillnader i extremerna.

Nåja. Den historieskrivning du berättar om sossarna håller jag visserligen med om så tillvida att den är flummig, men den är likaså genomtänkt och har ett namn. "Den tredje vägen". Upphovsmannen brukar sägas vara Anthony Giddens som stog brittiska labour till tjänst under 90-talet. Den försökte gå från de "stora berättelserna" till en vad man själv betraktade det som, en politik utan ideologi. Ideologiernas död osv. Väldigt inspirerat av diverse postmoderna teoretiker och akademiker.
Jag skulle kunna kontra med att säga att om man på 70-talet hade en åtskillnad i politik och retorik (som jag inte med nödvändighet håller med om faktiskt hände, retoriken som mer radikal då följdes upp med exempelvis ett förslag om löntagarfonder) så kan man återfinna den i dagens regering, som med allt tal om att man inte vill försämra eller förändra "folkhemmet" likförbannat vill slita upp det. Attackerna mot facket (om än mycket mer framgångsrik än vad man nog räknade med) och mot den offentliga sektorn är att fördela om gemensamma resurser till redan förfördelade grupper. Eller för att ta en gammal välkänd harang, de rika blir rikare, och de fattiga fattigare. Arbetslinjen är ett tydligt instrument för detta.

Skrivet av MBY:

Att sossarna gått åt höger verkar vara en vanlig uppfattning från vänstern. Det är inte riktigt. Sossarna har blivit flummiga, det har blivit "sexigt att betala skatt" och ett nyspråk som begagnas från Moderaterna till Vänsterpartiet visar att alla partier släppt hämningarna vad domäner beträffar. Minskad skatt är "subvention", skattepengar på X är att "satsa på X", skatteförändringar är satta till att "gynna" eller "missgynna" och ingen vågar sänka skatter på riktigt. Socialdemokraterna har alltså förlorat styrfart, men de gör de knappast till "höger". Detta är i slutändan ett demokratiproblem och ett problem som finns hos *alla* partier. Antagligen hänger det ihop med populistiska partiers uppgång. Politiken har blivit väldigt förenklad, komplett fri från problematiseringar och eftertanke. Det är inte höger, det är inte vänster. Det är flum. Ser man på antalet punktreformer och enskilda skattesatser har snarare sossarna blivit mer vänster och moderaterna är mer vänster än sossarna förr. Detta är också en bra anledning till varför den politiska skalan är komplett kass. Förut dög den för att bekräfta våra fördomar och vår känsla för politik. Nu duger den inte ens åt det. När jag raljerande och ironisk säger att "alla partier är sossar" menar jag något specifikt. Jag menar inte att Moderaterna och Vänsterpartiet blivit Socialdemokrater, jag menar att alla partier hanterar domänfrågan på samma sätt som Socialdemokraterna. Domänfrågan har gått från mindre till mer politisk inblandning i detaljer, ergo kollektivism, ergo socialdemokrati. Det behöver knappast påpekas att detta är förenklat, att det är en smula ironiskt och retoriskt.

Javisst. Men borgarna har sänkt skatten i likhet med vad de alltid velat göra. Syftet är såklart att minska den gemensamt kontrollerade delen av ekonomin som vi har någon form av kontroll över där marknaden inte kan styra helt och hållet. Detta går ju mot att högern "sossifierats" mer än i retoriken. Att sossarna aldrig ville återställa Sverige utan istället valde att "sanera" statsfinanserna från krisen 91 på ett för de offentliganställda löntagarna vedervärdigt sätt med massavsked och frysta löner pekar möjligtvis att de gått till höger. Inte nödvändigtvis, eftersom det går att argumentera för att man ansåg sig tvingad att försvara det man kunde. Men jag ser det som ett tydligt utslag av politik skapad inom det som kallas för sossarnas kanslihushöger. Och att de fått mer att säga till om hos sossarna hänger ihop med den övriga demobiliseringen av sossarnas organisationer som tidigare var fundamentala för deras makt. Förmågan att kunna mobilisera väljare för sin sak över 50% av riksdagens platser hände mer ihop med diverse stödorganisationer som abf, facket, "föreningslivet" mm mm. Detta har man tillsammans med avslutandet av den enda medietillgången man hade (arbetaren) gjort medvetet eller med krokodiltårar som mest.

Skrivet av MBY:

Har jag sagt något annat? SD är ett populistiskt parti. Gör ingen straw man!
De flesta använder klassretorik utan "klassanalys". Till att börja med har du den postmoderna vänstern som talar om "identitet". Till att fortsätta med har vi ju "ras" med medföljande "rasanalys". Klassanalysen torde vara rätt död som seriös samhällsvetenskap. Det har faktiskt aldrig varit vetenskap utan ett slags deterministisk marxism.

Men skulle det göra alla till mer vänster? För att de använder retoriken, men inte det som en gång skapade retoriken? Är det inte resonemangen bakom som snarare styr hur politiken sedan defacto utformas? Och om det är så, på vilket sätt gör det en till vänster bara för att man tar ordet klass (oseriöst dessutom) i sin mun? Drapan om klassanlysen som död ser jag som ett utslag för viss bias. Den är inte död, utan är livs levande på de flesta (alla?) sociologiska institutioner i Sverige.

Skrivet av MBY:

Det enklaste torde vara att skita i skalan helt. Eller rättare sagt; de partier som redan befinner sig där kan stanna, men man måste inte tvinga in allsköns stollepartier på skalan. Ett parti som inte är liberalt, inte konservativt, inte socialistiskt, tillhör inte skalan alls. Sedan kan det partiet ha såväl idéer och retorik hämtad från skalan, men det är en annan sak.

Agreed. Och det är ju så den mer eller mindre används idag, tolkar iaf jag det som. Nu finns det dock från media ett sådant enormt behov av att göra allt så enkelt att det ryms i korta formuleringar att alla partier likförbannat pressas in i skalan för minsta lilla. Jag menar dock fortfarande att SD klart kvalar in till högern.

Skrivet av MBY:

Något icke-statiskt är inte alls oanvändbart! Tvärt om. Modellen i sig är vidare statisk, men partierna ändrar sig över tid, precis som i verkligheten. Sossarna är inte samma parti idag som 1929. Inget parti är. Annars har du tolkat rätt; från baserna drar du trådar till ett specifikt parti, men du får också dra trådar mellan partier och partier i tiden. Alltså rör det sig inte om ett kladistiskt träd, utan ett som påminner om kladistik. Ett parti skulle alltså anges av diverse siffror, t.ex. "10 moral, 4,7 socialism, 100 dogmatism". Jag förespråkar inte denna modell, den är också värdelös, jag försöker bara öva på att tänka utanför ramarna. Men vissa saker är enkla: ju högre moral ett parti får, desto mer totalitärt tenderar det att vara. Observera att "moral" inte avser "god moral", utan uppfattning baserad på moralfrågor. Motsatsen är inte "omoraliskt" utan "amoraliskt". Exempel: Nationalsocialism är en väldigt stark morallära. Nu förstås varför "moral" inte behöver betyda "bra" (personligen tror jag inte att det kan betyda bra, men jag vet inte. Jag föreställer mig att en bra ideologi är moraliskt neutral).

Även om du säger att något evolutionärt skulle vara användbart så blir det omöjligt i praktiken eftersom det finns för många domäner att ta hänsyn till. Skalan skulle bli exakt, javisst, men oöverskådlig.
Som jag ser det så är höger-vänsterskalan problematisk men alla förhåller sig också (oftast) på ett vettigt sätt till denna skala. Det vill säga, man menar inte alltid samma sak när man säger vänster, och problemet uppstår i mottagarens förmåga att urskilja vad det är man menar med vänster. Så långt tror jag vi är överens. Ett annat problem som uppstår är när den ena parten blir upprörd över att vara idémässigt eller på andra sätt nära förknippat med något impopulärt parti. Då gnäller man, med rätta eller ej, över modellens felaktigheter. Men i övrigt funkar den faktiskt någorlunda, och det är också därför den finns kvar.

Skrivet av MBY:

Just inbördes relationer är det som falsifierar höger-vänsterskalan. Är anarkism mer vänster än kommunism? Är anarkism mer höger än liberalism? Är miljöpartiet vänster eller höger om sossarna? Hur kan miljöpartiet vara mer vänster än vänsterpartiet i en fråga men mer höger än socialdemokraterna i en annan? Anarkofeminism, var befinner sig det? Syndikalism? Är friedmanism jättehöger eller mellanhöger? Är det längst ner i den politiska kompassen? Vad skiljer det sig i punkten från anarkism? Feodalism, som ju inte ens finns med, var är det? Dirigism? Teokrati? Juche? Alla försök att sätta ut dessa punkter kommer vila starktpersonliga preferenser och godtycke. Partierna är snarare som icke-sammanhängande moln på den politiska kompassen. SD må ha en jädra massa förslag snodda från alliansen, men deras värdegrund vilar ju på socialdemokraternas folkhem (begreppet som sådant är dock inte socialdemokratiskt ursprungligen) och kollektivism och populism. Betyder det att SD är ett mittenparti av socialistiskt snitt? Det paradoxala är att jag skulle svara "ja" på den frågan. Det innebär att partier som ligger till mitten (socialdemokrater, center, miljöparti) kan ligga ljusår ifrån varandra, men ändå tillhöra mitten. Den politiska kompassen är ingen räddning, den förvillar ytterligare.

Javisst, kvalitativt sett är de alla olika. Men om jag, utan att låta som en dikotomi-förespråkare, för det är jag inte, då bara enkelt undrar, vad är det som skalan då har för styrkor? Vad är det som den -kan- tala om?
-Edit-
Huruvida SD:s värdegrund "vilar" på det socialdemokratiska folkhemmet låter jag vara osagt. Mitt problem med de formuleringen är ju att det i sig säger väldigt lite om SD. Om det är så att SD vill skapa ett eller i alla fall behålla ett folkhem måste man se på hur man vill skapa det, och vilka detta folkhem primärt skapas för. För sossarna gällde det att fort bygga bostäder och skapa arbetstillfällen samt höja bildningsnivån. Fokus var arbetarklassen. Det var arbetarklassen folkhemmet byggdes för i allt väsentligt i den socialdemokratiska tappningen. Detta är inte oviktigt. Om nu SD vill behålla eller återskapa något slags folkhem så återstår det ännu för dem att tydligt peka på vilka detta är till för och med vilka metoder. Skall man tolka valmanifestet så är det inte någon arbetarklass man i första hand vill nå, utan, precis som alla andra partier, den lite lummiga, gulliga, men fantastiskt svårdefinierade medelklassen. Denna grupp kategoriseras dock inte som en grupp i sig, utan får helt enkelt benämningen "svenska folket", eller i bästa fall, "majoriteten av det svenska folket" vilket ju får en helt annan innebörd.

Att du fortsätter att kategorisera SD som vänster gör i samband med den kritik som du för mot begreppet som sådant och skalan i synnerhet ingen nytta överhuvudtaget, utan förvirrar bara. Att du sedan kallar dem för socialister... Ja. Jag baxnar. För det första är "kollektivism" ett så fantastiskt kasst begrepp att jag inte kan förstå hur någon skulle vilja använda det. Den enda lilla förståelse jag har för att det fortfarande finns är ju dagens samhälles extrema fokus på individen som utgångspunkt för alla samhällsföreteelser. Men att SD skulle vara socialister för att de använder sig av vad du kallar kollektivistisk retorik är ju bara löjligt. För det andra så är klassperspektivet ett centralt element för alla rörelser som vill kalla sig socialistiska. Att (det kapitalistiska) samhället skapar klasser och fördelar resurser till dessa på ett strukturellt plan. Utan en sådan kombinerad analys/begreppsapparat är det mycket lite socialism som blir kvar, för att inte säga ingenting. Jag ser väldigt lite av detta inom Sd, både före och efter jag läst valmanifestet.

/K

Permalänk
Medlem

Tycker Maud (C) gjorde väldigt bra ifrån sig på SVT's utfrågning idag. Centern verkar det enda parti som gör försök till att vara liberala och vill ta tag i våra stela arbetsmarknadslagar.
Valet 2010 | svt.se

Permalänk
Avstängd
Skrivet av klk:

Tycker Maud (C) gjorde väldigt bra ifrån sig på SVT's utfrågning idag. Centern verkar det enda parti som gör försök till att vara liberala och vill ta tag i våra stela arbetsmarknadslagar.
Valet 2010 | svt.se

Ja faktiskt! Klippen i de efterföljande nyheterna var dock grovt vilseledande där de på ett mystiskt sätt implicerade att Olofssons avståndstagande från vänstern skulle stå i kontrast med avståndstagande från SD.

Så nu är det två donnor. Den ena med jättegazongas och den andre en klarspråkstalande partiledare. Ett argument gott som något!

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd

Jag uppfattar det som att Liberala Partiet vill att staten inte ska betala för skolgång och utbildning. Stämmer det? Hur vill dom att det finansieras rent konkret?

Något om sjukvården hittar jag inte på deras hemsida, men jag antar att staten inte ska finansiera den heller. Eller har jag fel?

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk

Blir iaf inte på Mona den saken är klar (även då man inte röstar på person utan parti så är hon och partiet helt dumma i huvudet).

Vad det blir vet jag inte. Blir väl de som inte skickar hem massa värdelösa papper och som rycker i en på stan.

Liksom alla partier pratar så mycket skit om varandra och att skatten ska sänkas skolmaten och vården ska bli bättre och bla bla bla. vi ska ansöka om 100 miljoner etxa etc .. men alla dessa prioriteringar vart ska alla pengar tas ifrån det är det aldrig något som säger och man får aldrig ett rakt svar då de slingrar sig som fan.

hade varit bättre med att ha en/ett betald parti/regering som verkligen tog tag i saker och ting på sitt rätta vis och inte sitter och äter bullar dagarna i ända.

Visa signatur

I am Extrazz.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Crippa90:

Jag uppfattar det som att Liberala Partiet vill att staten inte ska betala för skolgång och utbildning. Stämmer det? Hur vill dom att det finansieras rent konkret?

Något om sjukvården hittar jag inte på deras hemsida, men jag antar att staten inte ska finansiera den heller. Eller har jag fel?

Jag tror att mycket av problematiken med statligt eller inte statligt är att man gjort fel från första början. Det är en enorm insats att göra saker privatiserade, dvs laga den fria marknaden. Det är en så stor mängd barnsjukdomar och tänk som måste ändras. I många fall är det värt det också. Snarare tror jag att det är värt det i de flesta fall men det är väldigt omständigt med alla som ska skrika "-vad var det jag sa vad var det jag sa" månaden efter privatiseringen så att säga där man tror att 30 dar räcker för att få bort ex 70 år av planekonomi och byråkrati att försvinna samt den andra högen som skriker "-det blev ju dyrare med privatisering!!" när den verkliga kostnaden aldrig varit synlig överhuvudtaget utan att staten fått putta in pengar eller anställda samt andra statliga lösningar för att bära upp eländet under säg 50 år.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem

En sak med valet som stör mig är alla undersökningar.
Känns som det kommer 3 undersökningar per dag och alla pekar på olika resultat..

Visa signatur

[ Corsair 460X ] [ Corsair HX750i ] [ AMD Ryzen 5800X ] [ Zotac RTX3080 Trinity OC] [ Asus ROG Strix X570-F Gaming]
[ 32GB G.Skill TridentZ Neo 3800Mhz DDR4 ] [ Samsung 980 Pro 500GB + 960 EVO 500GB ] [ Logitech PRO X 2 ] [ Corsair H115i ] [ Win11 ] [Asus TUF Gaming VG27AQ]

Permalänk
Avstängd
Skrivet av -=FULLMOON=-:

hade varit bättre med att ha en/ett betald parti/regering som verkligen tog tag i saker och ting på sitt rätta vis och inte sitter och äter bullar dagarna i ända.

Kallas diktatur och det fungerar riktigt bra tills det går åt helvete.

Skrivet av Sentenced:

Jag tror att mycket av problematiken med statligt eller inte statligt är att man gjort fel från första början. Det är en enorm insats att göra saker privatiserade, dvs laga den fria marknaden. Det är en så stor mängd barnsjukdomar och tänk som måste ändras. I många fall är det värt det också. Snarare tror jag att det är värt det i de flesta fall men det är väldigt omständigt med alla som ska skrika "-vad var det jag sa vad var det jag sa" månaden efter privatiseringen så att säga där man tror att 30 dar räcker för att få bort ex 70 år av planekonomi och byråkrati att försvinna samt den andra högen som skriker "-det blev ju dyrare med privatisering!!" när den verkliga kostnaden aldrig varit synlig överhuvudtaget utan att staten fått putta in pengar eller anställda samt andra statliga lösningar för att bära upp eländet under säg 50 år.

Jag skulle vilja påstå att brist på krav i det här landet gör att "inget" fungerar. Om man skulle ställa lite krav på företagen att fixa bra mat till gamlingarna så är ju problemet egentligen löst.

Privatiseringar är (oftast) bra, men jag tänkte mer på finansieringen. Ska alla få betala sin utbildning och sjukvård själv enligt KLP?

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Avstängd
Skrivet av laurinkalle:

Äh. Analys är, som du vet, inget mystiskt som händer i huvudet på någon speciellt begåvad person. De dragna slutsatserna från läsningen av manifestet är sådana att de placerar SD just nu till höger, såsom högern är formerad just nu.

Men det stämmer ju inte?

Skrivet av laurinkalle:

Jag håller inte med om att jobbskatteavdrag och annat skulle kunna lanseras från en socialdemokratisk minoritets eller för den delen majoritetsregering. Detta är ingen liten "deal" för vare sig vänstern eller högern, den är central för arbetslinjen.

Punktskatter och punktavdrag är en socialdemokratisk paradgren, så vad menar du? En liberal politik skulle inte särbehandla specialfall på detta vis. Alliansen har gått åt vänster. De är statskramare, högskattepartier de facto. Ge eller ta retorik från detta. Ja, jag inser att man inte kan chocksänka skatter, så man kan rent praktiskt inte göra så mycket mer, men lyssna på retoriken!

Skrivet av laurinkalle:

Ja, eller jag skulle nog vilja formulera det som att SD lider av den paradoxala uppgiften att framstå som vilket parti som helst samtidigt som man vill kunna stå utanför för att kunna "stick it to the man". Detta har man tack vare att ingen ifrågasätter SD:s övriga politik på allvar lyckats med.

Tja, nu skulle jag vilja påstå att folk rätt effektivt har debunkat SDs politik utöver invandringspolitiken. "Behålla X" är ju inte en mängd i detta, vänsterpartierna vill ju behålla vissa reformer från alliansen. SDs politik utöver invandringsfrågan blir alltså deras egna förslag, och dessa har ju bemötts på flera ställen. Du har helt rätt i SDs "paradoxala uppgift".

Skrivet av laurinkalle:

Jag tycker inte att det är någon hemlighet att jag skulle ha en vänsterbias. Och att du skulle behöva påpeka det ser jag som ett slag i luften. Jag har en vänsterbias, och därmed drar jag vissa slutsatser om verkligheten. Du har en annan bias, och drar slutsatserna utifrån det. Men jag fattar fortfarande inte varför du skulle vara mer klarsynt än jag.

Du drar ALLDELES för stora växlar på detta. Jag har inte sagt att jag skulle vara mer klarsynt, jag har inte sagt att jag skulle ha mindre bias. Men ju närmare mitten man är, desto bättre upplöser man skillnaden i mitten, och det är skillnaden i mitten som skiljer socialdemokraterna från alliansen. Det var bara ungefär så jag menade. Jag kan ha fel i det resonemanget men jag hävdar fortfarande att sossarna inte gått mot högern och en sådan förflyttning kan enbart vara i betraktarens öga. Retoriken har ändrats. Dessutom tycks du ju hålla med om att sossarna blivit flummigare. Jag påstår bara att de då rakt inte blivit mer "höger". Sossarna har ALLTID haft vänsterpartiet på en armlängds avstånd, de har aldrig velat ta i V med tång i frågor som rör vissa nyckelområden, till exempel försvarspolitik. Nu samarbetar sossarna med vänstern på ett sätt som var KOMPLETT otänkbart för bara 10-15 år sedan. Det är inte att gå till höger. Det är att tappa styrfart och eventuellt gå åt vänster.

(Däremot är jag övertygad om att sossarna kommer att gå mot höger. Hela samhället går i vissa delar ditåt, medan andra delar biter sig kvar eller går till vänster. Frågan är då om skalan ska definieras om efter en ny verklighet eller om vi ska få artrikedomen till höger i stället för vänster?)

Skrivet av laurinkalle:

Nåja. Den historieskrivning du berättar om sossarna håller jag visserligen med om så tillvida att den är flummig, men den är likaså genomtänkt och har ett namn. "Den tredje vägen". Upphovsmannen brukar sägas vara Anthony Giddens som stog brittiska labour till tjänst under 90-talet. Den försökte gå från de "stora berättelserna" till en vad man själv betraktade det som, en politik utan ideologi. Ideologiernas död osv. Väldigt inspirerat av diverse postmoderna teoretiker och akademiker.
Jag skulle kunna kontra med att säga att om man på 70-talet hade en åtskillnad i politik och retorik (som jag inte med nödvändighet håller med om faktiskt hände, retoriken som mer radikal då följdes upp med exempelvis ett förslag om löntagarfonder) så kan man återfinna den i dagens regering, som med allt tal om att man inte vill försämra eller förändra "folkhemmet" likförbannat vill slita upp det. Attackerna mot facket (om än mycket mer framgångsrik än vad man nog räknade med) och mot den offentliga sektorn är att fördela om gemensamma resurser till redan förfördelade grupper. Eller för att ta en gammal välkänd harang, de rika blir rikare, och de fattiga fattigare. Arbetslinjen är ett tydligt instrument för detta.

Jag förstår inte riktigt din "kontring". Vad jag kan se säger du nästan precis det jag säger, bara med andra ord. Den tredje vägen är inte enkom vad sossarna sysslar med nu. De har blivit flummiga i retoriken, skatt är kul och sexigt. Man "satsar" hit och dit, det mesta handlar om pengar. Få eller inga kvalitativa resonemang. Avdrag och punktskatt, etc, etc. Utbildningsidealen är närmast komplett borta. Man har ersatt ett verkligt och välmenande utbildningspatos mot att försöka slussa så många som möjligt in i gymnasiet (som därmed blivit en värdelös utbildning) och vidare till högskolor (där genomsnittskunskaperna sjunker).

Skrivet av laurinkalle:

Javisst. Men borgarna har sänkt skatten i likhet med vad de alltid velat göra. Syftet är såklart att minska den gemensamt kontrollerade delen av ekonomin som vi har någon form av kontroll över där marknaden inte kan styra helt och hållet. Detta går ju mot att högern "sossifierats" mer än i retoriken.

Med så höga skatter vi har idag rent generellt kan man knappast kalla skattesänkningar entydigt för höger. Skatterna är fortfarande diametralt mycket högre och den offentliga sektorn väldigt mycket större än vad den varit i genomsnitt under hela socialdemokraternas nästan helt kontinuerliga regeringsperiod.

Skrivet av laurinkalle:

Att sossarna aldrig ville återställa Sverige utan istället valde att "sanera" statsfinanserna från krisen 91 på ett för de offentliganställda löntagarna vedervärdigt sätt med massavsked och frysta löner pekar möjligtvis att de gått till höger. Inte nödvändigtvis, eftersom det går att argumentera för att man ansåg sig tvingad att försvara det man kunde.

I vanlig ordning regerade borgarna under en period av internationellt ekonomisk kaos och sossarna var inte senfärdiga att ta på sig äran när förändringen syntes först följande mandatperiod (sossarna gjorde mycket de med såklart). Men jag förstår inte vad "återställa" skulle innebära. Sossarna (och de borgerliga) återställde ju ekonomin. Skulle man återställa välfärdspyramidspelet som var förr? Låt oss hypotetiskt anta att man skulle styra Sverige exakt som man gjorde på 60- och 70-talen. Det skulle inte hålla. Om vi vill dit måste den offentliga sektorn dessutom minska, inte öka.

Skrivet av laurinkalle:

Men jag ser det som ett tydligt utslag av politik skapad inom det som kallas för sossarnas kanslihushöger. Och att de fått mer att säga till om hos sossarna hänger ihop med den övriga demobiliseringen av sossarnas organisationer som tidigare var fundamentala för deras makt. Förmågan att kunna mobilisera väljare för sin sak över 50% av riksdagens platser hände mer ihop med diverse stödorganisationer som abf, facket, "föreningslivet" mm mm. Detta har man tillsammans med avslutandet av den enda medietillgången man hade (arbetaren) gjort medvetet eller med krokodiltårar som mest.

Tja, sossarna uttalade incest med facken och sossarnas närmast totala genomsyrning av samhället ska vi nog vara glada för att den är borta till viss del. Sossarna har rätt i att partibidragen borde vara offentliga men det är ju förbaskat att de ligger i säng med facken. LO har ju tidvis haft sossarna i en gisslanposition; gör som vi vill, annars får ni inget partibidrag. Det är inte bra. Lobbyism går inte att undvika, men den måste ju inte vara institutionaliserad.

Skrivet av laurinkalle:

Men skulle det göra alla till mer vänster? För att de använder retoriken, men inte det som en gång skapade retoriken? Är det inte resonemangen bakom som snarare styr hur politiken sedan defacto utformas? Och om det är så, på vilket sätt gör det en till vänster bara för att man tar ordet klass (oseriöst dessutom) i sin mun?

Att snacka om klass på klassiskt manér är oftast oseröst. Men var någon stans skulle jag ha hävdat att SDs tal om klasser är faktorn som gör dem vänster? Det är främst kollektivismen jag avser. Vänster eller höger är som jag nu sagt utförligt många gånger resultatet av en rad faktorer och ibland saknar det mening över huvud taget. SD är ett parti som bygger sin politik på dikotomier och nollsummespel, på kollektivism och är välfärdsivrare och talar om folkhem. De vill föra en sorts mittenpolitik i vissa frågor och de tar inspiration från en forna socialdemokrati och ett forna bondeförbund. I somliga frågor har de månne en fernissa av liberalism, men den är ju tunnare än ett hårstrå. De ställer grupper mot varandra ungefär som ung vänster gjorde så sent som på 90-talet (gud vad jag önskar att jag hade kvar deras pamflett (1995?) där de hade en väldigt, väldigt talande satirisk serie), bara det att det handlar om andra grupper. De är protektionistiska och populistiska, de är EU-motståndare. Varje parameter för sig är ofta ideologiskt neutral, men det är sammanhanget sammantaget med retorik och förslag något som är ganska typiskt "allmänvänster". Jag hoppas du förstår att jag inte söker bunta ihop SD med V eller S eller att "SD är entydigt vänster om X", utan hänvisar till den ofantliga "artrikedom" som finns till vänster på skalan. Skalan är fullkomligt obalanserad där i princip bara konservatism och liberalism anses höger och båda dessa ideologier är förhållandevis icke-omfattande och kan appliceras på lite vad som helst. Man kan t.ex. ha "en liberal grundsyn" eller "vara konservativ i den frågan", konservativ som ekvivokation, liberal i betydelsen polemik mot konservatism, etc, etc. Enskilda socialistiska drag går givetvis att på motsvarande sätt applicera på annat, såväl höger som vänster, men inalles är "vänsterdelen" av skalan väldigt mycket mer mångfacetterad än höger. Det är ingen slump att MP kom att bli ett de facto-vänsterparti. SD lockar både höger- och vänsterväljare, oftast rena yrbollarna på vardera sidan, men sammantaget kan man inte säga att SD är höger. På vilket sätt skulle de vara höger? Är de liberala? Nej. Är de konservativa? Ja, på samma sätt som sossarna är, längta tillbaka till en folkhemsmyt, något som närmast kan beskrivas som nationalromantik (som tar sig olika uttryck beroende på om du är sosse eller SD). SD är månne höger med någon sorts guilt-by-association-felslut (konservativa historiskt kan vara väl så xenofobiska), men på det hela taget är det knappast något högerparti av modernt snitt vi talar om.

Skrivet av laurinkalle:

Drapan om klassanlysen som död ser jag som ett utslag för viss bias. Den är inte död, utan är livs levande på de flesta (alla?) sociologiska institutioner i Sverige.

Det säger i sådant fall mer om institutionerna än vad det säger om giltigheten och stringensen i uttrycket. En källa hade också varit välkommen. Det beror ju vidare på vilken klassanalys man åsyftar. Den marxistiska eller t.ex. Max Webers? Postmodernism ger ingen av oss mycket för, alltid något!
Jag smågillar för övrigt en vänster som Steven Pinker tar upp i bland annat "The Blank Slate" (nej, jag tyr mig inte till dem, men jag skulle vilja se en nytändning på vänsterkanten, skulle bli intressant).

Skrivet av laurinkalle:

Agreed. Och det är ju så den mer eller mindre används idag, tolkar iaf jag det som. Nu finns det dock från media ett sådant enormt behov av att göra allt så enkelt att det ryms i korta formuleringar att alla partier likförbannat pressas in i skalan för minsta lilla. Jag menar dock fortfarande att SD klart kvalar in till högern.

Det menar inte jag. Det är orimligt och det är framförallt osannolikt med tanke på hur många varianter på temat "vänster" det finns. Och kollektivism är sällan förknippat med något annat.

Skrivet av laurinkalle:

Även om du säger att något evolutionärt skulle vara användbart så blir det omöjligt i praktiken eftersom det finns för många domäner att ta hänsyn till. Skalan skulle bli exakt, javisst, men oöverskådlig.
Som jag ser det så är höger-vänsterskalan problematisk men alla förhåller sig också (oftast) på ett vettigt sätt till denna skala. Det vill säga, man menar inte alltid samma sak när man säger vänster, och problemet uppstår i mottagarens förmåga att urskilja vad det är man menar med vänster. Så långt tror jag vi är överens. Ett annat problem som uppstår är när den ena parten blir upprörd över att vara idémässigt eller på andra sätt nära förknippat med något impopulärt parti. Då gnäller man, med rätta eller ej, över modellens felaktigheter. Men i övrigt funkar den faktiskt någorlunda, och det är också därför den finns kvar.

Tja, en modell måste "evidensbaseras" så klart. Domänerna och baserna tror jag faktiskt är det minsta problemet eftersom de helt enkelt motsvarar axlarna i kompassen, bara det att de inte måste sättas upp diktomiskt och dessutom kan vara fler och därmed mer principiellt grundläggande. Exempelvis är "auktoritär" och "frihetlig" inte givna dikotomier och de har en tonskillnad jämte "kollektiv" och "individuell". Observera ännu en gång att jag inte gör anspråk på att ha någon modell. Jag har bara börjat tänka i de termerna. Exempel: Kan du placera ut nationalsocialism, fascism, konservatism och miljörörelsen på ett entydigt sätt i samma diagram? Tja, kommer de ha någon likhet? Väldigt lite. Om jag säger att det för två av dessa (nationalsocialism och miljörörelse) finns en gemensam faktor som samtidigt kommer från konservatismen men som hos fascismen - trots sitt nära samband med nationalsocialismen - ser komplett annorlunda ut? Vilken är faktorn? Naturmysticism/naturromantik. Syns den i diagrammet? Inte ett skvatt. Är den viktig? Ja, den är mycket viktig för att förstå vissa strömningar inom alla partier/ideologier. Har MP och NSDAP något mer gemensamt? Knappast. Har fascism och nationalsocialism mer gemensamt? Massor! Har nationalsocialism och socialism mer gemensamt? En hel del. Osv, osv, osv. En- eller tvåaxliga diagram, hävdar jag, är enbart förvillande, därför bör man inte använda dessa alls utom i det absolut mest uppenbara. En förklaring ska göras så enkel som möjligt, men inte enklare. Kompassen är enklare än det är möjligt, alltså duger den inte heller till att "snabbt få överblick av komplicerade förhållanden för en publik" annat än i de mest renodlade fallen. Jag har svårt att se att ett enda parti kan sättas ut rätt. En renodlad ideologi kanske, men vilka partier står för något sådant?

Skrivet av laurinkalle:

Om nu SD vill behålla eller återskapa något slags folkhem så återstår det ännu för dem att tydligt peka på vilka detta är till för och med vilka metoder. Skall man tolka valmanifestet så är det inte någon arbetarklass man i första hand vill nå, utan, precis som alla andra partier, den lite lummiga, gulliga, men fantastiskt svårdefinierade medelklassen.

Meningslöst att tala om "arbetarklass" i kontrast mot "medelklass" idag.
Men där har du problemet. SD vet faktiskt i vanlig ordning inte vad de yrar om. Det hela handlar om en romantik om en tid som flytt, aka folkhemmet. Det socialdemokratiska folkhemmet.

Skrivet av laurinkalle:

Att du fortsätter att kategorisera SD som vänster gör i samband med den kritik som du för mot begreppet som sådant och skalan i synnerhet ingen nytta överhuvudtaget, utan förvirrar bara. Att du sedan kallar dem för socialister... Ja. Jag baxnar.

Jag säger precis som jag sagt förut: Det är inte nödvändigt att tvinga in SD på skalan, men känner du dig tvungen, ja då blir det väl vänster då!

Skrivet av laurinkalle:

För det första är "kollektivism" ett så fantastiskt kasst begrepp att jag inte kan förstå hur någon skulle vilja använda det. Den enda lilla förståelse jag har för att det fortfarande finns är ju dagens samhälles extrema fokus på individen som utgångspunkt för alla samhällsföreteelser.

Kollektivism torde vara enklare att handskas med än "klasser". Lägger du dig i? Anser du att man ska ha en makt som lägger sig i? Kollektivism. Vill du likforma samhället? Kollektivism. Kollektivism är följdaktien något du kan bre på en befintlig uppfattning/ideologi på ungefär samma sätt som "liberalism".

Skrivet av laurinkalle:

Men att SD skulle vara socialister för att de använder sig av vad du kallar kollektivistisk retorik är ju bara löjligt.

Hur är det när de kommer med socialistisk retorik då?

Skrivet av laurinkalle:

För det andra så är klassperspektivet ett centralt element för alla rörelser som vill kalla sig socialistiska.

Inte sant. Du gör något sorts retroaktivt monopolanspråk.

Skrivet av laurinkalle:

Att (det kapitalistiska) samhället skapar klasser och fördelar resurser till dessa på ett strukturellt plan. Utan en sådan kombinerad analys/begreppsapparat är det mycket lite socialism som blir kvar, för att inte säga ingenting. Jag ser väldigt lite av detta inom Sd, både före och efter jag läst valmanifestet.

Lyssna på hur de talar, lyssna på retoriken och på begreppen. "Valmanifest" är stiliserade produkter. Vad som är viktigt är vad förespråkare talar om när de talar fritt. SDs valmanifest innehåller över huvud taget ingenting matnyttigt någonstans egentligen utan är i vanlig ordning "vi vill [odefinierbart mål]". Ungefär som andra valmanifest.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

V minst jämställt av de rödgröna - Rapport | SVT Play

Så underbart när Ohly visar sitt rätta jag och varför är man inte förvånad att de själva inte kan ens hålla sina underliga "jämställdhets-prioriteringar". Gång på gång får man se vilka som hycklar mest. Men det är klart att det måste vara lättare att begå misstag om man lägger upp sin politik med sådan offermentalitet och idealistiskt synsätt istället för realism och konkreta åtgärder. Men Ohly är söt när han är arg.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem

80/20 till högern. Trevligt att vi har många tänkande människor på SC

Visa signatur

- Hon är säkert nåt monster.
- Men vadå? Hon har ju armar och ben och pratar normalt, det gör väl inte monster inte?
- Vi får väl se när vi slår ner henne.

Permalänk
Medlem

Kan ändå bara rösta kommunalt så det blir nog piratpartiet annars hade jag nog inte laggt rösten på enfråge parti då det finns andra viktigare frågor som bör tas hand om nu.

Visa signatur

AMD Athlon xp 2100+ | Asus A7M266 | 512 DDR | GeForce3 | 40 GB Hdd | DVD Plextor 16X