spillde ungefär 1 dl saft i min stationära burk, kan den ha klarat sig?

Permalänk
Skrivet av flintec:

tjena efter jag spillde saft i datorn fungerade allt bra tills igår nu fryser datorn helt plötsligt. startar man om den så fryser den efter 30 sec. men startar man om 3dje gång så fungerar den i några timmar tills det fryser igen! är ganska säker på att de e nå saft som ligger kvar på mobot för det var svårast att komma åt å tvätta överallt. antar att de bara e å dra ut grejjerna igen å tvätta nogrannare?

du inser väl att desto längre du väntar så ökar risken att komponenterna tar stryk av vattenskadan.. om det nu är en stationär dator så är det väl inget större problem att bara plocka ut moderkortet och rengöra med destillerat vatten... varför väntar du ?

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Medlem
Skrivet av jonatan80:

om du läser lite längre upp så finns det vissa som antingen påstår att det funkar att tvätta med kranvatten eller inte tycker det låter troligt att det skulle vara farligt med vanligt vatten... det var därför ja svara så, jo ja har rengjort kretskort med Isopropanol /destillerat vatten jobbar med det.

Jo jag har läst igenom tråden men håller likväl inte med om det. Jag vill hävda att det är stor skillnad på den typen av vattenskada som du påvisar och även som du ger som exempel med laptopproblemet i och med att det inte handlar om samma process. Det jag menar är att en kontrollerad tvättning med kranvatten som man sedan ser till att torka/blåsa ut ordentligt är i stort sett ekvivalent med att använda destillerat/avjonat vatten (och absolut inte samma sak som att tappa sin telefon i en vattenpöl och sedan låta den ligga en vecka och hoppas på det bästa).

Nu är inte stackexchange den bästa källan till information men denna tråd(?) har lite åsikter i frågan. Jag håller till fullo med David Kessners svar på den frågan och med lite googlande hittar man även fler exempel där man studerat prestanda för tvättsystem användande kranvatten som medium. Som det verkar där koncensus verkar vara att större mängder salter blir kvar på kretskorten jämfört med avjonat men att beroende på applikation (konsument, mil, medicinskt) så kan det gå bra.

Exempel på dokument där kranvatten omnämns som möjligt för användning vid borttvättning av flussmedel:
sida 1
sida 2
sida 3
mfl. (använde strängen "tap water pcb cleaning residue")

Permalänk
Skrivet av Keymar:

massa text

så flintec:s problem beror alltså inte på saften i datorn utan på nånting helt annat??

*nu fryser datorn helt plötsligt. startar man om den så fryser den efter 30 sec. men startar man om 3dje gång så fungerar den i några timmar tills det fryser igen!*

men det klart finns det vetenskapliga bevis på att vatten inte skadar kretskort så är det ju inte mödan värt att ens försöka rengöra.. eller har ja fattat rätt ?

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk
Medlem

blablablabla. när jag provade byta till den andra pci-e platsen så frös de igen. å sedan när jag skulle starta igen så fick jag inte ens någon bild till skärmen! HELVETE NU E DE KÖRT tänkte jag! men jag prova dra ut grejjerna igen å fläska på med ennu mer destilerat vatten å tvätta ennu nogrannare. kasta in grejjerna i ugnen på 70 grader i 3 timmar å koppla in igen! och datorn fungerar igen har varit igång i 12 timmar utan frys! så tror de e problem solved