Intel 600p försvinner vid omstart

Permalänk

Intel 600p försvinner vid omstart

Hej på er!

Har börjat fått problem med min Intel 600P m.2 disk som inte alltid detekteras vid omstart av datorn.
Vid dem flesta försök så lyser "boot device lampan" på mitt moderkort och indikerar att den inte hittas eller kan brukas - jag når bios splashskärmen men inte längre än så. Konstigt nog så kommer jag in i bios igen om jag clearar csmos och därifrån kan jag hitta ssd'n igen. (inte alltid)

Intel SSD toolbox hittar inga problem med disken när jag väl kommer in i os och jag upplever själv inga brister vid drift.
Vad tror ni? Börjar den ge upp? Eller är det något annat som späkar. Inte haft den mer än 1,5 år.
Börjar bli trist att få lov att öppna burken och pilla med cmos varje gång jag vill starta datorn.

Asus z97-a
Intel 4790k
Rtx 2080ti
Intel m.2 600p
Barracuda 2tb
1 500gb disk av okänt märke för brukning i mac partition
Corsair RM650w

Visa signatur

Intel i7 4790k @ 4.9Ghz, Asus z97-A, Palit RTX 2080 TI, 16 gb ram, O11 Dynamic, 750w PSU.

Permalänk
Medlem

Testa en sak... när du får upp att den inte hittas/bootar, testa varm reboot, dvs Ctrl+Alt+Del.

Om datorn startar som normalt då, är det kanske så att disken inte hinner göra sig i ordning till när BIOS ska detektera den. Z97 har också lite halvdant NVMe stöd (antar att du har senaste BIOS), så det kan vara bråk där med. Det brukar finnas möjlighet att lägga till boot-delay, och hjälper det ovan, kan du testa att öka denna. Det ger disken mer tid att starta upp, innan BIOS försöker hitta den.

I värsta fall kan det vara så du behöver stänga av "fast boot", så den verkligen detekterar disken (vilket den gör i långsam boot, istället för antar den är där) och detta blir ju resultatet av din clear CMOS. Så i absolut värsta fall, bör detta göra så du slipper öppna datorn iaf.

Visst kan det vara disken, men jag tror mer på en trasig boot-miljö (för kort detektering eller bugg i BIOS) vs defekt disk, iaf tills du kan testa den på annan dator och få samma fel. Det som är lite förvånande är om den som du säger, inte alltid hittas ändå.

Går ju att kontakta ÅF, men det kommer ju kosta om det visar sig att disken inte är defekt, så du vill ju försöka testa och utesluta lite annat först.