Rensonans i datorchassit

Permalänk

Rensonans i datorchassit

Har börjat få ett väldigt irriterande problem datorchassit eller hårddiskburen ger sig ifrån sig en rensonans som är väldigt jobbig och som påverkar resten av chassit. Jag börjar misstänka mina tre hårddiskar, när jag rör fingret på dem under drift så är en av dem som vibrerar lite extra mycket.

Är det något man kan göra för att få bukt med problemet?

Permalänk
Keeper of the Bamse

Sitter dom på gummikuddar idag? Och främst, hur mår disken? Ladda hem t.ex. Crystal Disk Info och se SMART status. Förekommer det ett svagt tickande från disken? Då kan det vara Click of death och läge att ersätta disken.

Visa signatur

i7 10770K, NH-D15. 16GB corsair. RTX 3080. 3TB nvme. Samsung G9. Fractal Torrent Compact. Corsair RM850.
Logitech G pro wireless mouse. Logitech TKL915 wireless. Logitech Pro X Wireless.
Macbook pro M1 (16GB, 512GB). HP Reverb G2.
www.bamseclockers.com

Permalänk
Medlem

Om dom inte är gummiupphängda kan det hjälpa lite, men det kan också hjälpa att flytta diskarna ifrån varandra, det kan bli så att de gemensamt vibrerar ihop så att hela lådan börjar självsvänga och låta rätt mycket.

Jag hade själv problem med en Lian-Li låda i aluminium, det lät väldigt mycket, då tog jag och klistrade på akustikdämpmattor på insidan av alla paneler. Efter att jag gjort det ändrades resonansfrekvensen och delar av ljudet försvann.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Är det något man kan göra för att få bukt med problemet?

Jag fick liknande problem med min nya dator. Två hårddiskar sitter inskjutna i chassiet i varsina hårddiskvaggor. Det brummade lågfrekvent i flera rum när datorn var igång, så frekvenserna sprider sig duktigt bra.

Jag Googlade fram tipset att se till att diskarna inte bara sitter i sina vaggor, utan att verkligen se till att dom sitter helt fast. Sitter dom bara lite löst så kan dom vibrera, så det gäller att se till att dom inte kan vibrera. Jag hade en typ av väldigt hårt skumgummi hemma som jag tryckte in hårt mellan diskarna så att dom inte går att rubba upp/ner eller fram/tillbaks. Nu sitter dom verkligen fast och datorn blev tyst. Värt att testa.