Permalänk
Medlem

Fysioterapeut eller naprapat borde kunna berätta vad du borde göra för att förhoppningsvis bli av med problemen, kan dock vara en del skillnad så det kan krävas ett par olika bolag innan man hittar rätt.

Visa signatur

WS: R7 5800X, 32GB, Suprim X 3080, Acer X38P+Acer XB271HU
FS: HPE ML110 Gen10 Xeon Silver, Qnap TS-h973AX ~100TB
NW: Fortigate, Ruckus, Zyxel XS1930HP 10Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av Factorial112:

träning samt variation är bra naturligtvis, men om du har möjlighet så skaffa ett stå-upp skrivbord

Roligare, samt att jag kan ej alla övningar och orkar inte ta reda på dom och bli dynamisk med yogan.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av AlbinLoan:

Roligare, samt att jag kan ej alla övningar och orkar inte ta reda på dom och bli dynamisk med yogan.

Skickades från m.sweclockers.com

kommer mer & mer (ståupp bord), har jag märkt... människan mår inte bra av stillasittande flera timmar om dygnet

Visa signatur

12900K, RTX 3090, 64 GB DDR5-5200, 2 + 2 TB NVMe Gen4 x4 - Win11 @ 1440p 170Hz
Lenovo Legion 5 Pro - 16" | Ryzen 7 5800H | 32GB | RTX 3070 | 1 + 2 TB NVMe | 165Hz | QHD
Xbox Series X - 3 TB intern, Nintendo Switch <- dammsamlare
HTPC - Mac mini M1 | 16 GB | 2 TB SSD, sovrum: i7 2600K 1080 Ti

Permalänk
Medlem
Skrivet av Triton242:

Hejsan.
Suttit med ett problem fram och tillbaka i flera år som denna gången inte går bort. Första gången jag fick detta var runt 2000, då på grund av alldeles för mycket spelande av Diablo 2 när det var "nytt" och den troliga boven i dramat, Logitech Mouseman som inte alls var bra för min hand ur ergonomisk synvinkel. http://www2s.biglobe.ne.jp/~yav/comp/pc/mouse/ltmm3u.jpg

Problemet jag har är att jag får så extremt ont i min högerhand vilken jag använder att styra bla musen med.
Detta är ett problem jag haft några gånger tidigare men då kunnat råda bot på genom att köpa en annorlunda mus och tagit det lugnt i några veckor. På senare tid har jag även fått sluta använda höger musknapp eller extraknapparna på sidan av musen till något som kräver mycket klick eller framförallt att hålla inne knappen i framförallt spel då. Spel som man klickar massor i som tex Diablo serien kan jag helt glömma.

Denna gången är det dock annorlunda, väldigt annorlunda.
Exakt vart det gör ont är för mig väldigt svårt att säga då det inte finns någon rörelse jag bara kan göra sådär så gör det ont direkt. Jag har tex inga problem att röra handen på något sätt förutom att det kommer en molande värk efter några minuter.
Jag härleder ändå smärtan till ett område från mitten av handflatan ut i lillfinger och ringfinger. Tumme, långfinger och pekfinger känner jag ingen smärta i ihuvdtaget. Fingrarna domnar också en del och det känns lite som om de somnar.
Slutar jag med aktiviteten som gör ont så kommer smärtan efter ett tag att försvinna eller dämpas men kommer snabbt tillbaka om jag börjar igen. Ju mer jag gör av det som gör ont ju mer ont gör det så klart.

Problemet jag har idag sträcker sig längre bort än bara datorn.
Jag kan tex inte greppa min mobiltelefon med höger handen i mer en någon minut innan det gör ont. Att greppa ratten när jag kör bil gör även det ont i vissa situationer. Konstigt nog har jag inga större problem tex att spika, måla som jag just nu håller på väldigt mycket med då jag renoverar mycket på mitt hus just nu.
Låter jag handen vila slutar det göra ont efter en stund, tiden är beroende på hur många gånger på en dag jag gjort något som utlöser detta tillståndet.

Jag har idag inte suttit vid min speldator på närmare 2 månader och som det ser ut nu blir det inte bättre, snarare värre för varje dag. Att sitta på jobbet med min stationära dator eller bärbara med platta eller trackpad är något jag försöker hålla till ett absolut minimum och det blir inte många timmar i veckan av det längre. Jag skulle därför inte säga att detta fenomen upprätthålls av att jag sitter vid datorn utan det måste vara andra faktorer som spelar in.

Att jag skriver denna långa vägg av text är för att den hjälp jag inom vården än så länge fått inte känns direkt givande. Jag har fått prata med en arbetsterapeut som jag fått känslan av bara vill bli av med mig som sitter på otroligt dålig kunskap och bara levererar standard svar de lärt sig av någon utan att försöka ta reda på vart problemet kommer från.
Jag har än så länge fått en övning att göra på dag och på kväll för att strecka ut nerverna samt ett handledsstöd.
Handledstödet använder jag sedan en vecka mer eller mindre jämt utan det minsta skillnad i resultat, något jag också påpekade till arbetsterapeuten att problemet helt enkelt inte ligger så högt upp i handen/armen men visst skulle pröva enligt henne.
Jag har en ny tid med VC (telefon) WOW om någon vecka men jag känner helt ärligt inte att det kommer ge något.

Har ni därför några tips eller råd jag kan börja undersöka eller fråga VC om vid nästa träff tar jag extremt gärna emot dessa då denna situationen börjar bli ohållbar på jobbet och hemma.
Tack för att ni tog er tiden.

Om vi avstår från att diagnosticera vilket dom allra flesta av oss ändå inte är kvalificerade att göra, så kan man fundera lite på ergonomi. Passar din nuvarande datormus i handen bra? Hur är stolen inställd? Lägger du någon kroppsvikt på musarmen, eller kan du vila den bekvämt på armstöd eller bordet?

Har du prövat handsledsstöd till musen?

Permalänk
Medlem

@Factorial112:
Ja det är helt rätt.
Min utmaning med höj och sänkbara bord, är att i min musikstudio så har jag inte riktigt plats med ett sådant bord och sedan ha mina studio monitorer (högtalare) som ligger ner effektivt och vettigt. Men ska fundera på den helt klart.

Jag får helt enkelt fortsätta med mina alarm att röra på mig, ta fler promenader och fortsätta träna friskt till jag hittar en bättre lösning.
Tack för tipset dock. <3

Permalänk
Medlem

Dina symtom gällande domningar, samt var smärtan/domningarna är (långfingret ut till lillfingret) låter exakt som de problem jag hade för tio år sedan.

Det visade sig att jag hade en nerv i kläm i armbågen. Operation rådde bot på detta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ulnar_nerve_entrapment

Permalänk
Medlem

Jag hade stora problem med musarm för ca 10 år sedan. Testade alla olika sorts ergonomiprodukter. Men det enda som jag märkte någon skillnad med var när jag började med styrketräning. Nu har jag inga besvär längre.

Testa att gå på gym 2-3 gånger i veckan ca 30 minuter. Ge det ett halvår eller iaf ett par månader och se om det hjälper. Ett tips är att boka in en Personlig tränare första gången som hjäper dig att sätta upp ett träningsprogram.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Factorial112:

kommer mer & mer (ståupp bord), har jag märkt... människan mår inte bra av stillasittande flera timmar om dygnet

Inte av att stå heller, dvs även om det väl har vissa fördelar så är grundproblemen med statisk belastning i stort sett desamma och hälsofördelarna med ståskrivbord klart överdrivna. Om man sen har det för att man gillar det är väl en annan sak.

Rekommenderar som övriga redan nämn besök hos en Sjukgymnast/Fysioterapeut, eller kanske ännu hellre en Naprapat då dom senare brukar vara lite mer på tårna iom att dom inte har garanterade patienter på samma sätt. Dock dyrare så klart. Men det är så klart väldigt personligt. Att ställa diagnos på sig sjävl är inte helt lätt och läkarna är för det mesta bättre på piller och operationer än på "belastningsproblematik".

Permalänk
Medlem
Skrivet av lindahlj:

Du har inte funderat på träning TS?

Skrivet av LeCorbusier:

Sluta spela och börja träna, finns ingen anledning att förstöra hälsan för en hobby. När du gör vettiga grejer framför datorn, använd de möss som rekommenderats i tråden. Att köra med vänsterhanden kan förstås hjälpa, risken är dock att du pajar den med efter ett tag. Sluta spela som sagt.

Skrivet av Perwis:

Jag hade stora problem med musarm för ca 10 år sedan. Testade alla olika sorts ergonomiprodukter. Men det enda som jag märkte någon skillnad med var när jag började med styrketräning. Nu har jag inga besvär längre.

Testa att gå på gym 2-3 gånger i veckan ca 30 minuter. Ge det ett halvår eller iaf ett par månader och se om det hjälper. Ett tips är att boka in en Personlig tränare första gången som hjäper dig att sätta upp ett träningsprogram.

Skickades från m.sweclockers.com

Ursäkta sent svar, men jag har hållit mig ifrån datorn hemma.
Jag vill börja med att klargöra att jag inte är en person som sitter någon extrem tid framför min dator lägre och spelar. Visst vintern blir det kanske några timmar i veckan helt klart, men inte mycket mer än så i snitt. Vår & sommar brukar jag aldrig ens slå på burken mer än att surfa på något som har med min fritidssyssla att bygga om huset på just vår-sommar-höst eller kolla lite nyheter om vi inte är borta någonstans.
Annat var det så klart förr när man var yngre, inte hade familj, barn och ett krävande arbete.
Problemet jag har är dock att det räcker med minuter framför datorn med handen på musen innan problemen kommer.
Det faktum är att det är andra moment som att tex hålla i mobiltelefon eller en kaffekopp som också skapar mig stora problem i vardagen och gör att mitt arbete till viss del börjat bli lidande.

Jag tycker därför inte att detta är en tråd som handlar om att jag skall ta mig tillbaka till gamingvärden 24/7. Nej det handlar mer om att slippa ha mer eller mindre konstant värk i handen, kunna utföra mitt arbete på jobbet och allt runt omkring utan att man skall behöva gå runt och ha ont i handen. Kan jag sedan när nya Ghost recon spelet släps i höst få spela igenom det så skulle det såklart vara roligt.

Vad det gäller träning.
Jo jag tränar på gymmet någon gång i veckan just nu. Förut körde jag ganska nitiskt på 2 tillfällen. Vad det gäller handen har jag inga moment jag vet jag skall göra för att det skall hjälpa emot mina problem. Min arbetsterapeut jag fick träffa gav mig EN övning jag skulle göra morgon och kväll, inget mer.
Har en telefontid med denna imorgon vilket skall bli intressant att höra hur jag skall gå vidare.

Liten lustig anektot i sammanhanget är att jag just nu under april/maj månad rivit ner fasaden på ena sidan huset (sista sidan av 4), slängt upp ett extra lager isolering, reglat och spikreglar samt nu fått upp ca 80% av panelen. Det går hur bra som helst att hålla i en hammare en hel dag och stå och dunka i 3 och 4 tum spik men inte en jävla mobiltelefon eller mina mätinstrument i 5 minuter.

Skrivet av _niko_:

Fysioterapeut eller naprapat borde kunna berätta vad du borde göra för att förhoppningsvis bli av med problemen, kan dock vara en del skillnad så det kan krävas ett par olika bolag innan man hittar rätt.

Jag skall ge denna en chans först. Hade en tennisarmbåge för ett gäng år sedan som gick bort helt med lite riktad träning. Hoppas det finns lite bra sådana moment även för handen, även om det inte riktigt kändes så vid mitt första möte med arbetsterapeuten. Fattar inte riktigt ärligt varför de skickade mig till en sådan men de sa något om att man börjar hos denna när det gäller händer.

Skrivet av jonasstenstrom:

Dina symtom gällande domningar, samt var smärtan/domningarna är (långfingret ut till lillfingret) låter exakt som de problem jag hade för tio år sedan.

Det visade sig att jag hade en nerv i kläm i armbågen. Operation rådde bot på detta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ulnar_nerve_entrapment

Aha. Usch ja det slipper gärna jag.

Visa signatur

GAMLA KLENODER 486 DX266@80| P54CP75@90| P54C 150@188| P55C166@233| P2 Celeron 433@520| Dual celeron 366@550|Dual P3 Coppermine 650@880|Athlon 1700+@3200+|Athlon 3200+@4000+|Core2duo 8400@4,2| I7 860@3,8|CD2 7400@3,0|I3 2120|I7 2600k@4,7|4790K@4,85
AKTIVA SYSTEM 9900K@5,0|HTPC I5 4670K@STOCK |Lenovo X1 Thinkpad|KID1 2500 |KID2 2500k

Permalänk

Jag har precis samma problem, kan inte använda musen längre. Gör alldeles för ont att klicka.

Vänster funkar, men efter ett tag domnar/tröttnar den med samt att det strålar över till höger sida.

Kan knappt lyfta saker längre, jag tror mitt är riktigt illa i jämförelse med ert.

Efter 20 år framför datorn så börjar det ge symptom.

Vart tror ni är bäst att söka professionell hjälp? Vårdcentralen känns värdelöst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av stefaneriksson123:

Vart tror ni är bäst att söka professionell hjälp? Vårdcentralen känns värdelöst.

Ja, det där låter inte bra alls. Men jag tror du måste börja med vårdcentralen och sen få en remiss till specialistvård. Du har även möjlighet att komma till sjukgymnast den vägen. Sjukgymnaster ska man inte underskatta, de är bra på människokroppen.

Permalänk
Skrivet av Perb:

Ja, det där låter inte bra alls. Men jag tror du måste börja med vårdcentralen och sen få en remiss till specialistvård. Du har även möjlighet att komma till sjukgymnast den vägen. Sjukgymnaster ska man inte underskatta, de är bra på människokroppen.

Tack! Ska försöka söka lite inom vården får vi se.

Synd att det inte finns några som jobbar med just detta, kommer bli en enorm folksjukdom kan jag tänka mig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av stefaneriksson123:

Tack! Ska försöka söka lite inom vården får vi se.

Synd att det inte finns några som jobbar med just detta, kommer bli en enorm folksjukdom kan jag tänka mig.

Om du inte redan har så kan jag rekommendera att testa en vertikal mus. Du lägger inte samma belastning på handleden. Är lite ovant i början och inget man direkt spelar med, men kan vara skönt då man arbetar.

Permalänk
Medlem

Nyfiken, har någon testat dessa MouseTrappers och allt vad dom nu heter, alltså helt annorlunda "muslösningar" som verkar bygga mer på att någon form av musstyrning integreras i tangentbordet? Är det mer en sista utväg när det handlar om att alls kunna jobba vid dator eller inte, eller kan det om bli bra med vill tillvänjning osv?

Permalänk
Medlem

Jag har en Rollermouse Red hemma och en Rollermouse red på jobbet. Det plus ett tangentbord som inte har någon nederkant funkar bra, behöver tänka på att inte böja handleden när skriver på tangentbordet eller att sitta med bara höger hand utsträckt mot rollermousen för att en katt i knät. Fick en del tips på övningar av en sjukgymnast men så sprang jag en vacker dag på en plötslig inflammation i en sena som löper genom höger axel, vaknade och kunde inte lyfta armen, kunde inte sätta på mig en tröja, det gick inte heller att köra bil för manuell växelspak där högerarmen hålls snett utåt. Den gick över men jag fick en tänkare och talade med fysioterapeut ("ergofolket") på arbetsplatsen. Nämnde att mousetrapper och rollermouse funkat bäst hemma hittills (de är dyra så hade aldrig köpt eller testat nån Rollermouse) och fick då testa en Rollermouse red med tillhörande tangentbord och stora och lilla handledstödet. Funkar med det stora. Ser inte att jag nånsin kommer att byta. (Det jag körde innan med på jobbet fungerade halvbra, det var en liten mus som opererades mestadels med höger hand vinklad snett framåt åt vänster. Tipsen på hur sitta vid dator från sjukgymnasten fungerade inte alls. Sånt där märker man rätt så snabbt).

Det går inte att spela rts:er eller fps:er mer men det är små utgifter i sammanhanget.

Förutom den enstaka akuta inflammationen i en axelsena* har problemet varit detsamma i ca 15 år. Följer jag det jag vet funkar OK har jag inte ont i armen på kvällen när jag ska sova, gör jag inte det har jag det.

*Den sjukgymnast jag träffade flera veckor efter problemet uppkommit och försvunnit av sig självt trodde i alla fall det. Det var inte möjligt att få en tid på någon VC I närheten när problemet manifesterade.

Visa signatur

--

Permalänk
Medlem

Går det att minska känsligheten i spelet så att musen rör sig mindre sträcka på dina rörelser. Målet är att undvika de små justeringar som handen tvingas utföra om du har en "orolig" pekare. Mina erfarenheter kom sig på den tiden möss hade kulor som, när de började småstrula, stressade småmusklerna något enormt i armen när man försökte rikta in pekaren exakt. Om det är liknande problem (stressade mikrorörelser) så kan även fysisk träning av fingrar/hand/arm vara påkallat. D.v.s. att du får en balans i musklerna mellan små lätta rörelser och större starkare rörelser. Annars +1 på alla andra förslag som givits och som är lätta att prova. (byta mus, köra vänster, B-vitamin etc.)

Permalänk
Medlem

Hade liknande problem för ca 15 år sedan. Skippa musen, låt armen vila, byt till trackball istället så bara fingrarna rör sig. Har själv inga problem sedan dess. Armen ska inte hålla på med den ständiga finmotoriken, blir inte bra. Tar ett tag att lära sig använda en trackball, men det är det värt. Använd helst tummen på kulan, tummen är konstruerad för att klara rörelser i alla ledder, det är inte de andra fingrarna. (Spelar inte så vet inte hur just det funkar.) Lycka till!

Permalänk
Medlem

Jag har gjort samma resa med musarm som strulade bra länge innan jag fick ordning på den. Så jag delar med mig av mina erfarenheter.
Lite bakgrund är att jag styrketränar regelbundet 2-5ggr i veckan och bygger på huset. Så jag var inte helt stillasittande.
Men just sträcka sig efter ett mjölkpaket eller köra bil var störigt. 'Hammer curls' på gymmet var också bara att glömma.

Något av de första jag fick tips om var övningarna som den här mannen beskriver:

https://www.youtube.com/watch?v=q9vY0la6a3c
https://www.youtube.com/watch?v=pa0eaJM2qi0

Killen på Sophiahemmet i Stockholm rekommenderade just de här två klippen till mig när jag var där. Fördelen var att man enligt honom märker direkt om det är rätt övning då smärtan minskar efter 3 set x10 rörelser. Kolla om det kan vara något för dig.

För min egen del så kom tyvärr problemen tillbaks efter någon månad igen. Så jag gick på en annan sjukgymnasts tips och började med att springa 3-5 km 3 gånger i veckan. Det tog två månader sen var 'musarmen' borta och jag har inte märkt av något efter det. (Slutade såklart med konditionsträningen så fort smärtan försvann:)

Som direkt motsats till det här så gick farsan med samma symtom i flera år och blev rekommenderad alla möjliga övningar, nålstick och elchocker. Det som till slut löste det för honom var en läkare som lite stressat gav honom en kortisonspruta rätt in i armbågen. Lite oklart varför ingen kom på det tidigare. men inte så förvånad tbh.

Permalänk
Nyhetsredaktör
Skrivet av stefaneriksson123:

Jag har precis samma problem, kan inte använda musen längre. Gör alldeles för ont att klicka.

Vänster funkar, men efter ett tag domnar/tröttnar den med samt att det strålar över till höger sida.

Kan knappt lyfta saker längre, jag tror mitt är riktigt illa i jämförelse med ert.

Efter 20 år framför datorn så börjar det ge symptom.

Vart tror ni är bäst att söka professionell hjälp? Vårdcentralen känns värdelöst.

Nu vet jag inte om det är samma i alla regioner, men när jag fick problem var det inga problem att boka tid direkt hos sjukgymnast/fysioterapeut. När det var som värst fick jag ta hjälp av receptfri smärtlindring/inflammationsdämpande, typ Ipren och Naproxen. Det som hjälpte mest var dock träning/övningar kombinerat med att se över ergonomin både hemma och på jobbet. För mig gjorde bland annat höjd på bordet stor skillnad. Om vårdcentralen inte känns som rätt väg kan det även vara värt att kolla om du kan få hjälp via din arbetsgivare/företagshälsovården, om det är aktuellt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kolsvart Katt:

Jag har en Rollermouse Red hemma och en Rollermouse red på jobbet. Det plus ett tangentbord som inte har någon nederkant funkar bra, behöver tänka på att inte böja handleden när skriver på tangentbordet eller att sitta med bara höger hand utsträckt mot rollermousen för att en katt i knät. Fick en del tips på övningar av en sjukgymnast men så sprang jag en vacker dag på en plötslig inflammation i en sena som löper genom höger axel, vaknade och kunde inte lyfta armen, kunde inte sätta på mig en tröja, det gick inte heller att köra bil för manuell växelspak där högerarmen hålls snett utåt. Den gick över men jag fick en tänkare och talade med fysioterapeut ("ergofolket") på arbetsplatsen. Nämnde att mousetrapper och rollermouse funkat bäst hemma hittills (de är dyra så hade aldrig köpt eller testat nån Rollermouse) och fick då testa en Rollermouse red med tillhörande tangentbord och stora och lilla handledstödet. Funkar med det stora. Ser inte att jag nånsin kommer att byta. (Det jag körde innan med på jobbet fungerade halvbra, det var en liten mus som opererades mestadels med höger hand vinklad snett framåt åt vänster. Tipsen på hur sitta vid dator från sjukgymnasten fungerade inte alls. Sånt där märker man rätt så snabbt).

Det går inte att spela rts:er eller fps:er mer men det är små utgifter i sammanhanget.

Förutom den enstaka akuta inflammationen i en axelsena* har problemet varit detsamma i ca 15 år. Följer jag det jag vet funkar OK har jag inte ont i armen på kvällen när jag ska sova, gör jag inte det har jag det.

*Den sjukgymnast jag träffade flera veckor efter problemet uppkommit och försvunnit av sig självt trodde i alla fall det. Det var inte möjligt att få en tid på någon VC I närheten när problemet manifesterade.

Tack för att du delar med dig av dina åsikter/intryck!

Med tangentbord utan nederkant antar jag att du antingen menar ett lågprofilstangentbord alternativt ett sådan som ha ett armstöd i samma höjd eller till och med över nivån på tangenterna?

Som jag förstått det hela så har folk överlag missförstått detta med tangentbord som lutar uppåt (högre i bakkant) och tror att det är mer ergonimiskt, när experterna verkar rätt enig om att desto plattare desto bättre. Och de justerbara fötterna har egentligen primärt som funktion att det ska vara lättare att se tecknen på tangenterna än något annat, inte att det ska vara ergonomiskt.

Har du testat köra med någon form av touchpad istället för Rollermouse Red eller liknande?

Permalänk
Medlem
Skrivet av improwise:

Tack för att du delar med dig av dina åsikter/intryck!

Med tangentbord utan nederkant antar jag att du antingen menar ett lågprofilstangentbord alternativt ett sådan som ha ett armstöd i samma höjd eller till och med över nivån på tangenterna?

Som jag förstått det hela så har folk överlag missförstått detta med tangentbord som lutar uppåt (högre i bakkant) och tror att det är mer ergonimiskt, när experterna verkar rätt enig om att desto plattare desto bättre. Och de justerbara fötterna har egentligen primärt som funktion att det ska vara lättare att se tecknen på tangenterna än något annat, inte att det ska vara ergonomiskt.

Har du testat köra med någon form av touchpad istället för Rollermouse Red eller liknande?

Tack. Hmm näe inte specifikt men Rollermouse red kommer med två stöd med antiglid som löper på undersidan av tangentbordet och som går att ha i två lägen, det ena plant, det andra gör att tangentbordet sluttar lite lätt framåt (eller kompenserar för att det är högre i bakkant från start antar jag) (jag gillar att ha det relativt plant) och det rimmar med vad du skriver, att mer ergo är inte att det är högre i bakkant.
Det officiella tangentbordet är lågprofil om jag förstår definitionen: https://contourdesign.com/products/rollermouse-red
Har funnit att det inte måste vara det, så länge det man använder med Rollermousen inte har inbyggt handledstöd mot dig, så att säga, utan slutar ungefär vid space, som det officiella. Så länge handlederna inte hålls böjda.

Visa signatur

--