Permalänk
Medlem

Vart kopplar man ESD Armband?

Närmsta element är badrummet.. (har luftvärme) och alla eluttag är ojordade..

så... vart kopplar jag mitt ESD Armband?

Visa signatur

Phenom II X6 1055t @ 3,5GHz
Sleeva.se »

Permalänk
Medlem

Till datorns chassie.

Visa signatur

Legion 5 PRO 16 ACH6H
Tab s7+

Permalänk
Medlem

Som agh39 sa, och sedan datorn till jord.
Jag brukar koppla in datorn och slå om strömbrytaren där bak.. Då är datorn jordad och ingen ström till.

Men främst kopplad till datorns chassi, och på högerhanden, om du är högerhänt.

Visa signatur

Gosh!

Permalänk
Medlem

men om uttagen är ojordade hjälper det inte att han kopplar armbandet i chassit.

du får nog faktiskt flytta burken till badrummet

Permalänk
Medlem

Jag brukar koppla det till elementet. Det funkar fint!

Permalänk
Medlem

Innan spekulationerna kommer igång på allvar så klistrar jag in MBY:s svar från ESD FAQ:n, ja det finns faktiskt mer än man anar här på sweclockers.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
"Jag tänker tala klarspråk. Det är mycket skitsnack i denna tråd. Även från personer som verkar bekanta med den triboelektriska skalan och ESD.

Armband/matta ska kopplas till den potential som omger den elektronik man arbetar med. Således ska det kopplas till chassit.

Lustigt är att folk å ena sidan talar om att nätagget ska vara avstängt/urdraget, å andra sidan ska man koppla sig till element, toaletter och faaan vet.

Förutom att det under vissa omständigheter är rent kriminellt (ja!) att jorda sig i andra rum och våtutrymmen är det fullständigt meningslöst. I värsta fall kontraproduktivt. I ditt fall är det nog kriminellt, eftersom du, enligt utsago, inte har jord i det rum du arbetar. Det är inte kriminellt av byrokratiska skäl, utan för att lallandes med jordpotential i ojordad miljö kan vara livsfarligt. Det är många som tror att "jord" är någon speciell, skyddande, potential. Det är fel. Jord är en potential precis som alla andra. Potentialskillnader är farliga. Således kan jord vara farligt i kombination med annan spänning.

Hur många gånger behöver jag säga detta? Eftersom komponenterna ska in i chassit, ska komponenterna potentialutjämnas med chassit! Inget annat. Det spelar ingen roll om chassit är på månen, eller kopplad till 10 000 000 000 000 000 volt.

...

På riktiga ESD-skyddade anläggningar kan man koppla upp sig till vägguttagets jord och liknande (via motstånd). Detta beror endast på att det är garanterat att alla ytor har samma potential, nämligen jord.

Att koppla upp sig till jord direkt, utan motstånd, när man arbetar med något som inte är jordat, är potentiellt livsfarligt.

För datorbyggaren gäller bara en sak: Koppla dig till chassit. Ingen annan stans! Chassit. Chassijord. Apparatjord. Chassit. Chassit.

Chassit, för sabla bövelen! Det finns inga scenarier där chassit är olämpligt. Antingen är chassit jordat. Fine. Det spelar ingen roll om man kopplar sig direkt till jord, eller chassit. Chassit är enklast, eftersom det är där man arbetar. Eller så är chassit ojordat. Då måste man koppla sig till chassit. Annars ser man till att allt utom just chassit är jordat. Vilket är recept för ESD-skada. Det spelar ingen roll vad eller vem som hyser en potentialdifferens jämte något annat.

För hemmapularen ska alltså mattor och armband kopplas till chassit. Vettiga människor har respekt för el, i stället för rädsla, och lämnar strömkontaken i. Dessutom är det mer lämpligt eftersom man tenderar att slå på och av datorn med täta intervall när man meckar. Om man meckar med själva nätaggregatet så är det givetvis en annan sak. Då ska man vara alldeles extra dum om man har det inkopplat.

Jag har säkert sagt det tusen gånger i tusen trådar, men CHASSIT!"
http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=2...

Visa signatur

Legion 5 PRO 16 ACH6H
Tab s7+

Permalänk
Medlem

Klarspråk var ordet

Visa signatur

Citera mig när du skriver till mig, tack!

Permalänk
Medlem

För att undvika ESD-skada vid montering av dator kan man
göra det på köksbordet eftersom köket har gjordade uttag
i annars ojordad bostad.

Permalänk
Medlem

ok..tack.. Chaaaaasssssiitt!!!

Två frågor bara! ;

om ESD-armbandet ska kopplas till chassit.. måste då strömkontakten sitta i? Det låter ju farligt =O.. Har ingen strömbrytare på nätagget heller.

och Hur vet man säkert att uttagen i köket är jordade? Går det att se på dem eller?

Visa signatur

Phenom II X6 1055t @ 3,5GHz
Sleeva.se »

Permalänk
Medlem

Skippa elkabeln helt.

För precis som mby sa så saknar den helt betydlese i hemmamiljö. Det är skillnaden som är det farliga inte det faktiska värdet.

Läg således datorn på ett lämpligt bord.
ska du montera i nya prylar så lägg pryalarna, i sina påsar på samma bord
Kontrollera nu att du INTE, repeterar INTE har någon elanslutning till datorn.
Ta på dig armbandet och anslut det till chassiet.
ta nu på påsarna till de prylarna du ska montera
nu kan du lugnt öppna påsarna och montera vad du vill utan att oroa dig för esd.

För att sen sväva ut i fortsättningskursen så är det också som mby säger. i proffsanläggningar så jordar man men då jordar man allt och man har skyddsutrustning som gör det ofarligt att råka lägga fingrana på nått spänningsförande.

Visa signatur

Arbetsdator: HFX Mini. Ryzen 3600, GTX1650. Skärmar: Dell 2415