Skärmen slår av och på.

Permalänk

Skärmen slår av och på.

Jag fick nog av mitt 8800 GT som ibland lade av och tvingade mig att starta om datorn (bilden blev helt svart, beige eller vit), och införskaffade ett ATI 4850 istället, och lyckligtvis försvann problemet. Fungerade utmärkt en månad, men...

Nu har skärmen, en ViewSonic G90fB-4 CRT från 2006, börjat slå av och på under en sekund ibland. Det kan gå någon timme emellan. Dioden lyser grönt när skärmen är igång, och blir gul när den slår av, för att sedan bli grön igen.

Nu gjorde den det igen! Eneverande.

Det verkar som att grafikkortet ger signal, för allt blir som vanligt igen när skärmen åter går igång. Jag har undersökt kablarna, och det verkar inte vara något glapp, och även testat med annan adapter mellan skärmsladden och grafikkortet. Jag har inga energisparfunktioner igång. Grafikkortet är svalt, så det är inget värmeproblem (och i så fall skulle väl signalen brytas).

Nu igen! Extra ofta bara för att jävlas när jag väl skriver om problemet!

Vad kan felet bero på? Är det grafikkortet som skickar ut en avstängningssignal, eller skärmens elektronik som börjar göra sitt trots att den endast är drygt ett par år gammal?

Uppdatering 090210 14:45: Jag har kört en virusskanning och en mask eller dylikt påträffades och sattes i karantän, men det hjälpte inte. Testade nyss att stänga av strömmen helt till skärmen, och än så länge har inget hänt, men troligtvis stänger skärmen sig av och på igen snart. Skall senare testa att byta mot ett gammalt grafikkort, för att kunna utesluta att det är mitt 4850 som ligger bakom. Läste att problemet kunde bero på lödningar som blivit dåliga, eller skärmens nätagg.