Permalänk
Medlem

Min dator äter hårddiskar till frukost

På lite mindre än ett halvårs tid har min dator lyckats äta upp 4 hårddiskar. Två av dem är helt trasiga, dessa går oftast inte ens att komma åt via en extern sata->usb adapter. De andra två har jag kört i mirror-raid tills för ungefär en månad sen, då den första började hänga datorn någon gång per dygn. Efter att jag kopplade ur den ena disken ur raiden fungerade datorn i en månader (med degraderad raid) tills igår då även den andra disken har börjat strula. Så att det skulle vara tillverkningsfel på hårddiskarna som står för problemen är ytterst osannolikt.

Vilken komponent är det som troligtvis har gått sönder? Jag kan tänka mig att ett felande nätaggregat skulle kunna döda diskarna, men problem med moderkortet är väl inte helt uteslutet? Jag har tidigare haft min Q6600 överklockad till 3.0Ghz, men när första disken dog ställde jag tillbaka den till grundinställningen. Detta var innan jag över huvud taget satte in min mirror-raid som nu har börjat strula.

Lista över komponenter:
ASUS P5W DH DELUXE 975X
INTEL CORE 2 DUO Q6600
CORSAIR 2GB DDR2 XMS2 PC6400 (x2)
ZALMAN NÄTDEL 600W-HP SILENT
XFX 8800GTS
ASUS GEFORCE 9500GT

Diskarna som dött är:
WESTERN DIGITAL CAVIAR SE16
WESTERN DIGITAL RAPTOR 74GB
WESTERN DIGITAL CAVIAR GREEN 1TB (2x halvtrasiga)

OS:
Windows Vista Business (tills raporn dog)
Windows 7 Professional (då raiddiskarna börjat strula)

Permalänk
Hedersmedlem

Hur är ditt nätagg i stabilitet på de olika linorna? (3.3V 5V 12V)

Har du problem med strömmen hemma i lägenheten/huset? Kopplat andra strömkrävande artiklar i samma fas?

Visa signatur

Stalin var så gammal att de fick Len´in. ;)

Permalänk

Jag har en vän med liknande problem på 1 år har den käkat 3 hddiskar av samma fabrikat och modell. När datorn byggdes hade den 2 hddiskar modell seagate 500gb 7200.11. ett halvår senare dog första disken, skickade tillbaks den , fick en ny, 3 veckor senare dog andra disken, skickade tillbaks och köpte ny. några månader senare dog första disken vi skickade in igen. Bytte då denna mot en WD black som nu har hållit ett drygt halvår.

Nu nyligen la grafikkortet ner verksamheten och vägrade visa något annat än en salig blandning artifakter / blandad färgkompott såfort man slår på datorn. Bytte ut detta och datorn funkade igen. Nu visar det nya grafikkortet massa grafikfel endast någon månad efter att det byttes ut. Kylningen har varit god och Hårddiskarna har aldrig legat över 45 grader, grafikkorten var oklockade och hade standardkylaren monterad i ett välventilerat chassi, p182 med fläkt i fronten, och alla hddiskar i undre delen av chassit.

Grabbens hårdvara är en q9450 i standardklock ett gigabyte p35 ds4 9800gtx och ett corsair tx 750w (den orangea varianten). Kan tilläggas att han har problem med strömmen i huset (taklampan blinkar och har sig lite då och då och strömstyrkan verkar variera en del. Han påstår att han inhandlade en surgeprotector (överspänningsskyd) som har suttit mellan datorn och vägguttaget ända sedan grafikkortet byttes ut (något i den här stilen http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=308808 ).

Jag misstänker att det antingen är nätagget som har varit defekt från början eller att det har tagit skada av de stora variationerna i spänning/strömstyrka som verkar finnas i hans del av huset (om det ens kan ta skada av sånt). Jag får ta mig tid och mäta spänningarna på de olika linorna. De testar ju antagligen sina produkter innan de fasas ut till ÅF så det verkar ju rimligt att ifall det är nätagget så har det blivit defekt i efterhand. Moderkortet lär inte kunna ha sönder en hdd då det bara skickas 1'or och 0'or därimellan och all strömförsörjning som kan tänkas grilla hddisken kommer från nätagget.

Frågan är vad man ska ta sig till? Nätagget funkar ju (kanske inte som det ska ifs) och skickar man in det riskerar man att behöva betala 250kr i felsökningsavgift om det funkar klockrent hos dem men inte hos honom. Någon som har några funderingar? Är nätaggregatet beroende av att spänningen det får är stabil? Kan spänningarna som nätagget skickar till komponenterna variera ifall spänningen nätagget får varierar? Komponenterna i PSU'n lär ju vara framräknade för att fungera på stabil 230Vac eller stabil 115Vac försörjning från väggen. Detta stör mig innerligt då man inte vet vad man ska byta ut för att få grejerna att fungera som de ska. Det känns ju som att det borde vara nätagget. Ett moderkort kan väl knappast ha sönder komponenter (utom möjligtvis minnen / CPU)

Permalänk
Medlem

Nån av er som har ett hiper nätagg dem brukar göra så här även ace är inget vidare.

Visa signatur

Fractal r4 5volt. Amd 965 3.4 ghz Noctua DH 14 Asus M4N68T LE
Ssd diskar Samsung 850pro/intel 730 /320 Crucial m4 /8 tb mx500
Nätagg Corsair vx 450 = Seasonic m12d

Permalänk
Medlem

Alla nätagg godtar en viss varians i in-spänning så även om utspänningen från väggen flukturerar "normalt", borde den biten inte vara problem.
Du får plugga in en multimeter vid vägguttaget och en i den kabel som suttit till disken/diskarna som pajjat och se vad som sker.
Spontant känns det som att nätagget inte är stabilt.
Kanske skulle det funka att plugga in en förgrenarmanick med överspänningsskydd mellan vägg och dator och se om den utlöser eller ej. Kan dock vara så att den vill ha väldigt mycket för mycket överspänning innan den reagerar. Multimetervarianten skulle jag nog testat för att se vad som sker. Har du en webcam kan du ju alltid sätta den på inspelning över natten (filma båda multimetrarna side-by-side). Skulle det visa sig att utspänningen flukturerar kraftigt (utanför tolerans) vore det nog idé att kolla med el-bolaget.

Visa signatur

Asrock Fatal1ty Z170 Pro Gaming i7 | i7-6700K | MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio | 32 GB Corsair RAM | 1 TB Samsung 850 EVO | 1200W EVGA SuperNOVA P2 | Samsung UE55KS9005 x3 | Logitech G915 + G903 Hero | Fanatec CSL Elite+ Wheel Base | Fanatec CSL Elite P1 Wheel | Fanatec Club Sport v3 Pedals | GT Omega Apex Wheel Stand

Permalänk

Huset är en rätt gammal villa och kablaget / elcentralen som sköter övervåningen i huset är nog ingen höjdare. Som sagt så skiljer det rätt mkt i ljusstyrka på lampan mellan det lägsta och högsta värdena. Ibland lyser lampan sjukt starkt och ibland är det som att den är helt nerdimmad och ger lite mysbelysning. Andra gånger blinkar den nästan för att det varierar så mkt.

Han snackade om att de har haft en elektriker över som har kollat upp strömmen. Han har dock inte sagt vad elektrikern kom fram till. Blir spännande att kolla på den 8 timmar långa filmen man spelat in med webcamen under natten :P. Finns det inga multimetrar med nån slags "record" funktion som sparar högsta och lägsta uppmätta värdena? Vore ju lite smidigare.

Någon som har nån aning om vilka komponenter som är känsligast för fel spänning? Känns som att hddiskarna kan vara rätt känsliga.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av pompa_kumla
Nån av er som har ett hiper nätagg dem brukar göra så här även ace är inget vidare.

Om du läst inläggen så vet du att vi har zalman / corsair alltså inget skräp.

Permalänk
Medlem

Mmm...kul att titta på 8 tim video..100% kick-ass fun
Finns säkert multimetrar som kan spara high/low värdena, dock inget jag kollat/känner till. Säkert någon annan på forumet som har järnkoll på det.
Jag kan också se en viss ändring av ljusstyrka på lampor vid nattetid (dimmar ned något)..men de ändringar som du beskriver tycker jag helt klart pekar på att e-bolaget/tekniker där ska göra sitt asap!

Visa signatur

Asrock Fatal1ty Z170 Pro Gaming i7 | i7-6700K | MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio | 32 GB Corsair RAM | 1 TB Samsung 850 EVO | 1200W EVGA SuperNOVA P2 | Samsung UE55KS9005 x3 | Logitech G915 + G903 Hero | Fanatec CSL Elite+ Wheel Base | Fanatec CSL Elite P1 Wheel | Fanatec Club Sport v3 Pedals | GT Omega Apex Wheel Stand

Permalänk
Medlem

De flesta verkar tippa på nätagg/inkommande strömmen, så jag tog och beställde ett Corsair CMPSU-750HX 750W + grenuttag med överspänningsskydd, har dock kört med ett liknande grenuttag hela tiden.

Ingen som lyckats paja diskar med hjälp av ett trasigt moderkort? Funderar på att slänga ut CPU, minne och moderkort om det finns någon risk att problemet ligger där.

Permalänk
Medlem

Kan ju vara så om strömen är för dålig i byggnaden att du behöver ha en mindre UPS som kan förse ditt nätagg med ström under dippar.

Jag tror inte det kan vara moderkort iom att det är bara dataöverföringen som går där, strömen går direkt från nätdelen.

Permalänk

Jag har lyckats bränna 2st IDE diskar samtidigt när jag överklockade min gamla Barton 2800+ på ett moderkort med nForce2 chipset för många år sen.
Teorin runt det hela var att det antagligen var nån dålig komponent på moderkortet som gjorde så diskarna brändes. Var ingen större överklockning heller.

Visa signatur

Core i5-6600K, 2x8GB Vengeance LPX 2666MHz, Z170 Pro gaming, MSI 760GTX

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ooije
De flesta verkar tippa på nätagg/inkommande strömmen, så jag tog och beställde ett Corsair CMPSU-750HX 750W + grenuttag med överspänningsskydd, har dock kört med ett liknande grenuttag hela tiden.

Ingen som lyckats paja diskar med hjälp av ett trasigt moderkort? Funderar på att slänga ut CPU, minne och moderkort om det finns någon risk att problemet ligger där.

Bra köp. Det nätagget godtar kraftigt variabel in-spänning från väggen + har skydd för både över och underspänning.

"
•Auto switching circuitry for universal AC input from 90-264V
•Over Current/Voltage/Power Protection, Under Voltage Protection and
Short Circuit Protection provide complete component safety.
"

M.a.o kan det nog anses vara en bra och i det närmaste skottsäker investering. Grenuttaget med överspänningsskydd kan ju vara bra att koppla andra datorrelaterade prylar eller annan viktig elektronik till för att få ett skydd för dem (vilket jag rekommenderar).

Skulle vara mycket förvånad om du får problem ändå sedan. Innan du byter nätagg föreslår jag följande:

1) Mät spänningen i hårddiskkablarna morgon, mitt på dagen och på
kvällen/natten (då du ser att det blir en kraftig förändring av ljusstyrkan
hemma). Notera klockslag och värdena.

2) Samma sak som ovan nästa dag. Notera klockslag och värdena.

Nu har du troligen bra info för dig + för de el-killar som tittar på detta sedan.

Visa signatur

Asrock Fatal1ty Z170 Pro Gaming i7 | i7-6700K | MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio | 32 GB Corsair RAM | 1 TB Samsung 850 EVO | 1200W EVGA SuperNOVA P2 | Samsung UE55KS9005 x3 | Logitech G915 + G903 Hero | Fanatec CSL Elite+ Wheel Base | Fanatec CSL Elite P1 Wheel | Fanatec Club Sport v3 Pedals | GT Omega Apex Wheel Stand

Permalänk

Jag pajade två hårddiskar pga överklockning för ett tag sedan, så det förekommer..

Visa signatur

Dator.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sparriskrigaren
Jag pajade två hårddiskar pga överklockning för ett tag sedan, så det förekommer..

Det har inget inget med nätagget att göra. Då har du ställt på rätt bra

Visa signatur

Asrock Fatal1ty Z170 Pro Gaming i7 | i7-6700K | MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio | 32 GB Corsair RAM | 1 TB Samsung 850 EVO | 1200W EVGA SuperNOVA P2 | Samsung UE55KS9005 x3 | Logitech G915 + G903 Hero | Fanatec CSL Elite+ Wheel Base | Fanatec CSL Elite P1 Wheel | Fanatec Club Sport v3 Pedals | GT Omega Apex Wheel Stand