En av de nyheter som presenterades under den AI-fokuserade utvecklarkonferensen Google I/O den 14 maj var ”AI-overviews”, eller AI-översikter. Funktionen går ut på att användaren ska få svar på sin fråga direkt i sökresultatet, i stället för att behöva klicka sig vidare till andra webbsidor.

Översiktsfunktionen har knappt börjat rullas ut på den amerikanska marknaden, men det verkar som att Google redan planerar nästa steg, nämligen att förse den med reklam. I ett blogginlägg som publicerades under tisdagen skriver Google om hur företag kan annonsera i "AI:ns tidsålder", och specifikt i ett stycke beskrivs planerna för AI-översikter.

Snart kommer vi att börja testa sök- och shoppingannonser i AI-översikter för användare i USA. De kommer att kunna visas i AI-översikten i ett avsnitt som är tydligt märkt som 'sponsrat' när det är relevant för både frågan och informationen – Google

Den som trodde att AI-översikter skulle kunna användas för att få en snabb sammanfattning av sina frågor utan att samtidigt få sponsormeddelanden får alltså se sig besviken. Ingen som följt utvecklingen under de senaste åren borde dock förvånas, då Google anklagats för att ha försämrat sin egen söktjänst för att kunna tjäna mer pengar på användarnas sökningar.