Permalänk
Inaktiv

Mini-ITX med 6 SATA-portar

Jag går i planerna att inhandla lite delar till en kommande NAS. Lutar åt ett Fractal Design Array med Mini-ITX-kort och Intel-propp. Kanske rent av någon ny ur Ivy Bridge-serien. Det jag önskar är 6 SATA-portar på moderkortet och har märkt att det är väldigt svårt att få tag på. Hittat ett Asus-kort som verkar ha detta men i övrigt är det tunt. Frågan är hur lätt det blir att hitta ett Z77 med sex portar. Någon som har något tips? Funderar även på om det finns något billigt kort att köpa till för att få fler SATA-portar?

Asus-kortet jag nämnde: http://bit.ly/AdS4wS

Tackar på förhand!

Permalänk
Medlem

Har precis beställt ett sådan från Webhallen, ligger och väntar på att hämtas ut.

Andra alternativ är Zotac H67ITX-C-E, http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=843834.
Eller så kör man på Asus E35M1-I, http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=883324. Nackdelen är att det endast har 4x PCI-E, om man ska utöka med t.ex extra SATA/SAS-kort.

Edit: Fråga, vilken processor hade du tänkt köra? Om du enbart ska köra den som NAS behövs ju inte jättemycket kräm i processorn. Själv tänkte jag köra på en Intel Pentium G630T, strömsnål, ger inte mycket värme ifrån sig, och bör bli tillräckligt med prestanda för ett NAS / WHS.

Permalänk

Det är nog tunt på den fronten. Ett förslag om du tänker använda den integrerade grafiken är att använda ett extra kort i PCI-e porten t.ex: https://www.inet.se/produkt/5401616/st-lab-sata-iii-pata

Visa signatur

Jag kan ha fel, men jag tror att jag har rätt.

Permalänk
Medlem

Då är https://www.inet.se/produkt/5401336/st-lab-s-ata-ii-4-kanaler... ett bättre val, men verkar inte finnas drivers för windows 7 64-bit (va fan!)

Permalänk
Inaktiv

Kommer troligen köra Ubuntu Server och använda den integrerade grafiken, ja. Har kikat på G630 men funderar även på om det inte kan vara värt att vänta och köpa någon billig Ivy. Inte för att jag tror att man behöver kraften men. Kikade på Atom från början för att kunna köra helt passivt men vill nog ha möjligheten att köra lite mer krävande saker på den också och då känns den i klenaste laget.

Tack för era tips hur som helst! Kan undra hur SATA-korten fungerar i Linux. Om de bara rullar på?

Permalänk
Medlem

Så länge de är baserade på en något sånär vanlig krets bör det inte vara några problem.
Om du i framtiden ska utöka med mer än 1 disk externt, bör kretsen stödja port multiplier för e-SATA-porten.

Permalänk
Skrivet av anon46732:

Tack för era tips hur som helst! Kan undra hur SATA-korten fungerar i Linux. Om de bara rullar på?

Kolla på tillverkarnas hemsidor innan köp. Det kan vara värt några minuter att kolla vilka drivrutiner de har.

Visa signatur

Jag kan ha fel, men jag tror att jag har rätt.

Permalänk
Medlem

Tror att det finns stöd i kerneln, jag köpte detta och det funkar utmärkt https://www.inet.se/produkt/5401344/st-lab-s-ata-2-kanaler