DDR4 är fortfarande vanligare än DDR5, och de nyare minnesmodulerna är både dyrare och kräver bättre kylning, men det hindrar inte organisationen som standardiserar arbetsminne – JEDEC – att inleda arbetet med nästa generation.

Tweak Town har publicerat en presentation från Synopsys, ett företag som bland annat tillverkar kontrollerkretsar för minnesmoduler, där det går igenom tidsplanen och de förväntade hastigheterna för både DDR6 och den strömsnålare LPDDR6-standarden.

ddr6.jpg

Utklipp från presentationen.

Ett första utkast för DDR6 väntas mot slutet av 2024 och version 1.0 ska vara färdigställd till sommaren 2025. Hastigheterna är som väntat dubbelt så höga som DDR5, från 8,8 till 17,6 Gbit/s per minneskrets, men Synopsys skriver även att taket möjligen kan höjas ytterligare till 21 Gbit/s. DDR5-standarden har hastigheter mellan 4,0 och 8,4 Gbit/s.

När standarden väl är spikad blir det tillverkarnas tur att ta fram både de nya minneskretsarna och kontrollerkretsar, innan tillverkning av färdiga moduler kan komma igång. De första minnesmodulerna och moderkorten som har stöd för dem lär dyka upp under 2026.