I samband med utvecklarkonferensen Build i måndags presenterade Microsoft sin nya AI-funktion Recall för Copilot Plus-datorer. Funktionen liknas av Microsoft vid ett fotografiskt minne, som tar regelbundna skärmdumpar av allt som sker i Windows 11 och därmed möjliggör för användaren att leta upp specifika saker från webbhistoriken bara genom att beskriva dem, få fram citat från tidigare videomöten, med mera.

Smidigt och säkert, säger Microsoft. Men kritiken har inte låtit vänta på sig. Förutom att säkerhetsexperter höjt rösterna mot vad som upplevs som ett rent övervakningsverktyg, har den brittiska integritetsskyddsmyndigheten, Information Commissioner's Office (ICO), nu meddelat att man kontaktat Microsoft för att ställa frågor om produktens säkerhet, skriver BBC.

Microsoft svarar på kritiken att det är frivilligt att använda Recall och att all information lagras lokalt och krypterat. Kritiken om att såväl skärmdumpar av privata lösenord som deltagare i videosamtal sparas, och att information som lagras lokalt aldrig tidigare har varit en garant för att den inte kan hamna i orätta händer, är dock fortfarande något som Microsoft kommer att behöva hantera.